Kaavakoulu

Onko peruskaavat sinulle tuttuja?

posted in: Kaavakoulu | 0

Peruskaavat ovat vaatteen kaavoituksen lähtökohta, jonka perusteella eri mallit kuositellaan. Peruskaavan voi tehdä joko varastomitoilla tai ihmisen omilla mitoilla. Lue tästä artikkelista lisää peruskaavasta, jos et ole vielä tutustunut siihen!

Maailmassa ei ole olemassa kahta samanlaista ihmistä, eikä myöskään ihmisvartaloa. Onko siis ihme, etteivät kaikki vaatteet istu kaikkien päällä yhtä hyvin?

Pelkkä ajatus siitä, että erilaiset vartalot pitää mahduttaa mittataulukon mitoilla tehtyyn vaatteeseen tuntuu hullulta. Vaikka se on ymmärrettävää, että vaateteollisuus ei voi valmistaa vaatteita erilaisille vartaloille sopiviksi. Massatuotanto ei mahdollista sitä.

Monet kaipaavat ja tarvitsevat vaatteita, joissa on huomioitu oman vartalon eroavaisuudet. Näitä voi olla vaikkapa selässä, olkapäillä, etupuolella, reisissä, pohkeissa, pakaroissa. Tai vartalon asennossa. Yksikin eroavaisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvin vaate istuu päällä.

On paljon ihmisiä, jotka ovat löytäneet tiensä luotto-ompelijan luokse, kun kaupan vaatteet eivät ole olleet hyvät päällä. Hieno juttu, koska sitä kautta työllistyy meidän ahkerat ja ammattitaitoiset ompelijat! Mutta sekin on ihan huippu juttu, että niin moni osaa ommella omat vaatteensa itse. Jotkut jopa ompelevat kaikki vaatteensa itse 😀 Ompelu on harrastus, jossa yhdistyy sekä huvi että hyöty. Itse ommellen vaatteesta saa juuri sellaisen kuin haluaa ja hyviä kankaita on usein helpompi löytää kuin valmiita vaatteita.

Joskus voi olla, että et löydä valmiskaavoista sopivia kaavoja. Vartalosi voi olla malliltaan niin erilainen, että joudut muokkaamaan kaavaa paljon. Voit verrata kaavaa johonkin sopivaan vaatteeseen ja muokata valmiskaavaa sen perusteella. Tai voit yrittää piirtää vanhasta vaatteesta kaavan. Nämä ovat ihan hyviä konsteja, mutta vähän epävarmoja kuitenkin. Joskus onnistuu ja joskus ei. Riippuu paljon materiaalista; joustava kangas antaa anteeksi enemmän kuin joustamaton.

Onko sinulla haasteita sopivan kaavan löytämisessä? Onko sinulla on vartalo, joka asettaa haasteita hyvin istuvien vaatteiden tai kaavojen löytymiselle? Ja haluaisit kuitenkin tehdä hyvin istuvia vaatteita ? Jos on, niin en suosittele näitä edellä mainittuja keinoja. Koska on parempikin tapa tehdä kaavat omilla mitoilla. Nimittäin tehdä peruskaavat

Mutta, onko peruskaava jo sinulle tuttu asia? Vai haluatko tietää siitä lisää?

Olen tehnyt sinullei 3-osaisen Peruskaava -koulutuksen, jonka voit tilata täältä. Koulutus on maksuton ja saat sen kolmessa osassa sähköpostiisi. Koulutuksessa käydään läpi mitä peruskaavat on, mitä välineitä sen piirtämiseen tarvitaan ja mistä työvaiheista peruskaavan piirtäminen rakentuu. Näet myös miltä valmiit peruskaavat näyttävät.

Jos sinua kiinnostaa peruskaavat suosittelen lämpimästi osallistumaan koulutukseen. Ehkäpä saat uusia ajatuksia omaan ompeluharrastukseesi! 😉

Silja

PS. Laitan tähän vielä linkin, josta pääset osallistumaan koulutukseen >>