Kaavan piirtäminen verkkokurssilla

Onko istuvan kaavan löytäminen vaikeaa?

posted in: Kaavakoulu | 0
  •  
  •  
  •   
  •  

Millä perusteella sinä valitset kaavan? Oletko joskus ommellut vaatteen omaa kokonumeroasi vastaavalla kaavalla eikä tullut hyvä? Ehkä otit jopa pari numeroa isomman koon ettei vaate kiristä vyötäröltä, mutta se roikkuu olkapäiltä?
 
Oletko koskaan pysähtynyt oikeasti miettimään vaate ei istu aina istu, vaikka se olisi "oikean kokoinen"?
 
Jos haluat tietää mikä vaatteen istuvuuteen vaikuttaa, lue tämä juttu. Katso jutun lopusta videot vartalotyypeistä ja kuinka teet vartaloanalyysin.
 
Vaateteollisuus tuottaa paljon joustavan kankaan vaatteita, koska vaatteet menevät paremmin jokaisen vartalon päälle. Koska kangas venyy ja paukkuu joka suuntaan, ei kaavoitukseen tarvitse panostaa niin paljon ja vaatteiden tuottaminen on halvempaa. Joustamattomasta kankaasta istuvan vaatteen löytäminen on haasteellisempaa, mutta hyvällä kaavalla saa ommeltua melkein ikuisen vaatteen itselleen.
 
Kaavoituksen haaste on siinä, että vartalo on kolmiulotteinen ja kaava kaksiulotteinen. Kaavoituksessa keskeisin pohdittava asia on siis kuinka saan kaksiulotteisen kaavan istumaan kolmiulotteisen vartalon päälle. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan vaatteeseen muotoa antavia laskoksia ja leikkauksia. Esimerkiksi vaatteen  etu- ja takakappaleen kaavat ovat erilaisia juurikin siksi, että vartalon etupuoli ja takapuoli ovat erilaisia. Tarvitaan muotolaskoksia eri kohtiin.
 

Kaavan alla on siis aina vartalo. Ja kaava joko myötäilee tätä vartaloa tai sitten ei. Silloin kun vaate istuu huonosti päällä, se tarkoittaa että  kaava ja vartalo eivät vastaa toisiaan. Muotolaskokset ja leikkaussaumat ovat väärässä kohdassa tai väärän kokoisia. Koska vaate ei pääse laskeutumaan vartalon myötäisesti, syntyy siihen vedoksia ja ryppyjä väärään kohtaan. Parhaiten vaatteen saa istumaan silloin kun kaava on tehty omalla mitoituksella.

 
Usein kaavassa aiheuttaa ongelmaa rintamuotolaskos, joka on joko liian pieni tai väärässä kohdassa. Toinen paikka, joka poikkeaa ihmisillä paljon on kädentie joka voi olla väärän kokoinen tai mallinen.  Olkasauma voi olla liian pitkä tai lyhyt. Kädentie saattaa olla väärän kokoinen omaan vartaloon nähden. Sopiva hihan leveys ja pyöriön korkeus vaikuttaa huomattavasti sekä hihan että miehustan istuvuuteen.
 
Vartalon muodon lisäksi myös vartalon asento vaikuttaa paljon siihen kuinka vaate asettuu päälle.  Asento voi olla vaikkapa etukumara, taaksepäin kallistunut tai sivusuunnassa vino. Hyvin usein vartalo on myös meillä ihmisillä toispuoleinen, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Pienilläkin korjauksilla vaatteen saa laskeutumaan oikealla tavalla.
 
 

Kuinka tarkistat kaavan?

 
Jos olet valitsemassa valmiskaavaa, selvitä kokosi  ottamalla rinnan, vyötärön ja lantionympäryksen mitat  ja vertaa sitä mittataulukkoon. Kokonumero määräytyy rinnanympäryksen mukaan ja jos muut mittasi eivät ole samassa sarakkeessa tarkoittaa se, ettei vartalosi vastaa normaalin vartalon mitoitusta.
 
Valmiskaavat kaavoitetaan yleensä  normaalin vartalon mitoituksella, josta eri kokonumerot sarjotaan isommaksi tai pienemmäksi. Normaali vartalo on tiimalasin mallinen ja jos vartalosi ei ole tiimalasin mallinen, ei auta vaikka valitset numeroa tai kahta isomman kaavan. Ennen suuremman kokonumeron valitsemista sinun  kannattaa mitata kaavaa rinnan- vyötärön sekä lantion seudulta ja verrata omaan vartaloon.
 
Älä siis valitse summassa suurempaa kokonumeroa, vaan mittaa ja tutki kaavaa. Älä myöskään  ajattele suurentavasi kaavaa laittamalla enemmän saumavaroja. Nimittäin tässä kohtaa menee metsään ja hurinalla. Jos suurennat saumanvaroja, mittasuhteet vääristyvät ja käytännössä vaatteen muoto muuttuu. Esimerkiksi kädentien sauma putoaa liian alas, koska sekä hihan pyöriöön että kädentielle tulee lisää tavaraa. Tällä hommalla myös kädentie pienenee ja hiha levenee eikä ne enää täsmää toisiinsa. Unohda siis saumanvarojen leventäminen!
 
Suosittelen mittaamaan myös rinnan korkeuden, koska se vaikuttaa rintamuotolaskokseen. Valmiskaavoissa tosin tässä kohtaa on se haaste, että rintamuotolaskosta ei ole yleensä merkitty kaavaan. Sinun täytyy itse päätellä kuinka se on käsitelty kaavassa. Peruskaavassa rintamuotolaskos on jo valmiiksi oikeassa kohdassa jos kaava on omilla mitoilla tehty. Kuosittelussa tämän paikkaa vain muutetaan mallin mukaan.
 

Kaavassa on vartalon mittojen lisäksi myös aina lisättyä väljyyttä. Tarkoitan nyt siis joustamattoman kankaan kaavaa. Joustavalla kankaalla väljyyttä ei välttämättä ole ollenkaan tai se voi olla miinusmerkkistä suhteessa vartalon mittoihin, mallista ja kankaan joustosta riippuen. Tästä johtuen älä koskaan ompele joustavan kankaan kaavalla vaatetta joustamattomasta kankaasta. Nimittäin väljyyttä ei todennäköisesti ole riittävästi eikä kaavassa ole muotolaskoksia. Niitä tarvitaan jotta joustamaton vaate saadaan istumaan!

 

Kun tarkistelet kaavaa saat selville siis kuinka paljon kaavassa on väljyyttä. Mieti onko väljyys sopiva vai haluatko suurentaa tai pienentää sitä. Helpoin tapa lisätä väljyyttä on halkaista kaava ja lisätä kaavan osien väliin tarvittava määrä.

 
Koska vaatteen alla on aina vartalo, kannattaa myös pysähtyä tutkailemaan omaa vartaloa. Vartaloissa voi olla moniakin eroavaisuuksia suhteessa normaaliin vartaloon. Sinua auttaa paljon jos tunnistat ne kohdat vartalossasi, jotka vaativat kaavan korjaamista! Lue alta lisää vartaloanalyysistä.
 
 

Katso videolta kuinka samaa kokonumeroa olevat henkilöt jakautuvat eri vartalotyyppeihin.
Saat myös ohjeen kuinka selvität oman vartalotyyppisi.

 

HALUATKO SAADA ERILAISTA NÄKÖKULMAA OMPELUUN?

 

 Eli valmiiden kaavojen sijaan teet kaavat ja suunnitelmat itse? Omalla mitoituksella.

Kaavakoulun kursseilla voit oppia tätä verkossa. Helposti kotona!

 

KATSO LISÄÄ >>

Housun kaavat - Kaavakoulu
 

Kaavakoulu
 

Peruskaavat - Kaavakoulu


  •  
  •  
  •   
  •