Kaavakoulu

Peruskaava – Mitä hyötyä siitä on?

Tässä videossa kerron, mitä hyötyä peruskaavasta on ollut itselleni.

 

 

Oletko iso tai pieni, tai muuten erilaisen mallinen?

 

Pituus ja rinnanympärysmitta ovat tärkeimmät mitat kun määritellään kokonumeroita. Onko sinulle tuttua, että itsesi kokoinen vaate on joko liian lyhyt tai liian pitkä? Mittataulukon mitat eivät tässä tapaukseessa aivan kohtaa kohdallasi.

 

Mitä muita ongelmia vaatteessa saattaa olla?

 

Tyypillisiä ongelmia vaatteen istumisessa saattaa olla, että

> Vaate nousee olkapäiltä kummallisesti ylöspäin tai se lörpöttää olalla.
> Selkään tai eteen vyötärölle tulee outo ylimääräinen poimu.
> Kädentiellä on epämääräinen vedos tai poimu.
> Housut lököttää tai kiristää pakaroista tai reisistä.
> Housuihin tulee eteen tai taakse vaakasuorat viikset.
> Housuihin tulee pohkeen yläpuolelle poimu ja lahje ei laskeudu kunnolla.

> Hameen tai paidan helma viipottaa edessä ylöspäin.

 

Itselläni useimmin vaatekaupassa on ongelmana se, että housut kiristää reisistä tai lahje jää jumiin polven yläpuolelle. No, satun omistamaan vähän normaalivartaloa vahvemmat reidet ja vankemmat pohkeet. Harvoin löydän kaupasta hyviä housuja. Lahkeiden lyhennyt on kyllä helppoa, mutta muiden  juttujen korjaaminen valmiissa housuissa onkin vähän haasteellisempaa.

 

Lue tästä artikkelista mitkä kolme asiaa voit tehdä, jos et millään löydä sopivia tai istuvia vaatteita.Kokosin tähän artikkeliin kolme asiaa, jotka voit tehdä jos vaate ei istu.

 

Piirrä peruskaava omilla mitoilla

Itselleni haasteellisinta on löytää istuvia housuja. Olen ratkaissut tämän ongelman tekemällä housun peruskaavat omilla mitoilla ja ompelemalla housut itse. Kun olen piirtänyt kaavan, tehnyt sovitusvaatteen ja muokannut kaavan sopivaksi, minun ei tarvitse jatkossa murehtia istumattomuudesta. Peruskaavasta voin kuositella eli muokata kaikki housunmallit, mitä tarvitsen.

 

Puvun peruskaava on lähtökohtana kaikille yläosan vaatteille. Piirtämällä puvun peruskaavan eri väljyyksillä, saan mekon, paidan, puseron, jakun tai takin peruskaavan. Hihan voin muokata sellaiseksi kuin haluan, samoin kauluksen, kiinnitykset, helman, taskut jne. Hameen peruskaava on myös tosi kätevä hameen kaavojen tekemisessä. 

 

Peruskaavan muokkaamisessa on periaatteessa kaikki mahdollista ja mielikuvitus rajana. Tottakai materiaali asettaa omat rajoitteensa aina vaatteelle ja tämä täytyy huomioida. Parasta kuitenkin on, että voit suunnitella vaatteen sellaiseksi, että se sopii omalle kropallesi.

 

Suunnittele vaate itse ja tee siihen kaava

Suunnittelemalla vaatteen itse, voit ottaa huomioon oman vartalotyyppisi ja miettiä esimerkiksi vaatteen leikkauksen itsellesi sopivaksi. Kun tiedät mitä kohtaa vartalossasi haluat korostaa tai peittää, voit tehdä kaavan sen mukaan. Vaatteessa leikkauksella on tosi iso merkitys sillä, että miltä vaate näyttää kenenkin päällä. Ja kun voit itse päättää missä kohdin vartaloa esimerkiksi sauma kulkee, tuntuu vaate päälläkin miellyttävämmältä.

 

Kun suunnittelet itse vaatteen ja teet siihen kaavan, on ompelu hurjan paljon vapaampaa. Koska vaate on alusta asti itse suunnittelema, on ompelujärjestyksen ja -ratkaisujenkin miettiminen helppoa. Sinun ei tarvitse yrittää ymmärtää ompeluohjeita, koska työvaiheet on jo luonnostaan valmiiksi ajateltuna, ennen kun alat ompelemaan.

 

Haluatko tietää, kuinka voit kuositella peruskaavasta vaatteen kaavat? Tästä löytyy juttua tämän linkin takaa.

 

Ota mitat ja päivitä kaavat

Onko tuttua, että kauan sitten piirtämäsi kaavat eivät jostain kumman syystä enää toimi?  Iän myötä vartalokin muuttuu, joten peruskaavaa kannattaa välillä päivittää ja piirtää uudestaan. Aihetta uudelleen piirtämiseen on, jos rinnanympäryksen, vyötärön tai lantion mitta muuttuu merkittävästi. Myös vartalon asento saattaa muuttua etu- tai takaviistoon tai vinoksi jommalle kummalle sivulle. Tämä näkyy heti vaatteen istuvuudessa.

 

Niin kuin kaikki muukaan, myöskään peruskaava ei ole ikuinen. Se muuttuu samaan tahtiin ihmisvartalon kanssa. Kun ompelet paljon, on tärkeää tarkistaa kaava aina välillä. Muutokset eivät välttämättä ole kovin suuria, mutta vaikuttavat siihen miltä vaate näyttää päällä.

 

Silja

 

PS. Vielä hetken aikaa voi osallistua maksuttomalle minikurssille, jossa kerron peruskaavan idean. Pääset mukaan tästä linkistä.