Hyvä ompelukaava on kestävän ompelun perusta!

Ompelukaava ja materiaalit ovat ne mistä lähdet liikkeelle, kun aloitat ompelun. Mielessäsi ehkä pyörii mielikuva haluamastasi vaatteesta. Olet nähnyt kuvat tai piirtänyt itse mallin. Tai ehkä näit jonkun toisen päällä ihanan vaatteen ja haluat tehdä samanlaisen!

 

Usein kuulen kysymykset Mikä kaava ja mikä koko? Haluan tehdä samanlaisen!  Mieleni tekisi varoittaa; älä ota summassa kaavaa. Sinun vartalosi on eri mallinen kuin minun.

 

Kuinka sinä tiedät mikä ompelukaava sinun kannattaa valita?  Mittaatko, vertailetko kaavoja, mietitkö materiaalia tai teetkö kokeiluja? Otatko vain sopivan kokonumeron? Vai teetkö kaavat omilla mitoilla peruskaavasta?

 

 

Onko sillä merkitystä mikä ompelukaava ja materiaali on käytössäsi?

Tässä artikkelissa pohdin hieman ompelua kestävän kehityksen näkökulmasta. Ja jos haluat ommella kestävästi, lue neljä vinkkiä tähän artikkelin lopusta.

 

Ahdistaako sinua valtavat tekstiilijätevuoret ja ilmastonmuutoksesta puhuminen? Tuntuuko, ettet oikeasti tiedä mitä voisit tehdä asian hyväksi?
Itselleni tulee aika ajoin toivottomuuden tunne, kun joka tuutista tulee vain masentavia uutisia ilmaston suhteen. Mitä minä voisin vielä tehdä? No, ainakin vähentää vaatteiden ostamista ja panostaa pitkäikäisiin vaatteisiin.

 

Kun ompelen vaatteen itse voin säästää luontoa. Se ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti. Ompelemalla voin yhtä hyvin tuottaa myös jätettä enemmän kuin on tarpeen. Kuinka se on mahdollista?

 

Pikamuoti ulottuu myös kankaisiin. Värit, kuvioinnit ja materiaalit ei aina kankaissa ole välttämättä ajateltu pitkäikäiseen käyttöön. Kankaan valmistajalle on sitä parempi mitä enemmän kangasta menee kaupaksi. Ja siksi kuosia ja väriä täytyy kehitellä jatkuvasti lisää. Eikä kankaan laatu aina automaattisesti ole hyvä.

 

On niin paljon hienoja, ihania kankaita maailma pullollaan. Ja kuinka ihania vaatteita niistä onkaan tehty! Instagram pullollaan mitä upeampia luomuksia! Kuinka saan pidettyä mielessäni sen, että haluan ommella pitkäikäisiä ja kulutusta kestäviä vaatteita? Pidettyä järjen päässä kangasostoksilla. Että jaksaisin pysytellä laadukkaassa ja ajattomassa?

 

Tässä jokin aika sitten lueskelin vanhoja muotilehtiä. Ja havahduin siihen, että silloin 50-luvulla ei tullut joka tuutista tietoa ympäristön pilaantumisesta. Mutta koska rahaa ei ollut paljon, tehtiin pitkäikäisiä, ajattomia ja todella tyylikkäitä vaatteita! Sen kummemmin ajattelematta luontoa. Vain koska ei ollut rahaa muuhun, eikä paljon erilaisia materiaalejakaan saatavilla. Tehtiin siitä mitä kulkukauppiaalla sattui mukana olemaan.

 

Jopa ompelukaava tehtiin itse, koska ei ollut valmiskaavoja. Käytettiin aikaa siihen, että tehtiin itselle istuvat kaavat. Ymmärrettiin, että ompelukaava täytyy olla vartalolle sopiva. Ja kun ompelukaava oli kerralla huolellisesti tehty, sitä voitiin käyttää moneen kertaan. Kuosittelemalla peruskaavat mallin mukaan.

 

Ja tämä jos mikä säästää luontoa. Mitä pidempään vaatetta käytän, sen enemmän luonto kiittää. Ja mitä enemmän harkiten kaavat ja vaatteet valmistan, sen kestävämpää ompelu on. Lempivaate tuntuu ja näyttää hyvältä, ja se käytetään puhki.

 

Kestävä ja ekologinen pukeutuminen ei vaadi paljoa. Määrän sijasta kannattaa panostaa laatuun, joka suhteessa.

 

Lue 4 vinkkiä, joilla aloitat kestävän ompelun:

 

Valitse kuosi joka kestää aikaa

Itselläni ilmastoahdistus iskee välillä ompeluunkin. Joka paikasta pursuaa toinen toistaan ihanampia kankaita. Digiprintti mahdollistaa kaikenlaiset kankaat, vain mielikuvitus on rajana. Uusia kuoseja tulee jatkuvasti lisää ja varsinkin trikookankaista on tullut suosittuja.

 

Koen jonkinlaista ristiriitaa tämän kaiken edessä, koska niin ihania on ne kaikki uutuudet. Olen kuitenkin tehnyt päätöksen, että en enää shoppaile kankaita hetken mielijohteesta, vaan ompelen niitä tarpeen mukaan. Siksi joudun tyytymään ajattomampiin kuoseihin.

 

Joskus kuulen, että jos haluaa pukeutua ajattomasti, täytyy valita mustaa. Itse olen eri mieltä. Ajattomia kuoseja on paljon. Värityksessä kannattaa suosia lempivärejä trendivärien sijasta. Trendivärit tulevat ja menevät ja ne harvoin ovat juuri niitä lempparisävyjä. Oletko ajatellut koskaan, että lempparisävyt ovat usein niitä, jotka sopivat ihonväriin muutenkin?

 

Tutki materiaalin kestävyys

Jos haluat ommella kestävän ompelun periaatteella, joudut miettimään mistä materiaalista vaate kannattaa valmistaa. Mukavuuden kärsimättä. Joskus tuntuu, että materiaalin hankintaan menee enemmän aikaa, kuin itse vaatteen tekemiseen. On kuitenkin helpompaa selvittää kankaan alkuperä, kuin valmiin vaatteen alkuperä.

 

Suosi mahdolllisimman luonnollisia materiaaleja. Ne hajoavat lopulta kuitenkin luontoon. Ja luonnon materiaali on niin miellyttävä päällä, että siitä valmistetusta vaatteesta ei vain voi luopua. Vaatteen pukee mielellään päälle ja se vain paranee vanhetessaan.

 

Materiaalin valinnoissa voi huomioida luontoa mm. kiinnityksien ja yksityiskohtien käyttämisessä. Tietysti on parempi mitä vähemmän vetoketjuja ym. kiinnityksen yksityiskohtia on, mutta joskus ne on tuiki tarpeellisia. Kuten esim. housuissa. Voit kuitenkin yrittää käyttää niitä mahdollisimman vähän ja vain tarpeellisissa kohdissa. Kierrätä kaikki ehjät vetoketjut ym. kiinnityssysteemit uusiin vaatteisiin.

 

Suunnittele vaate hyvin

Kun haluat, että vaate on pitkäikäinen se tarkoittaa myös sitä, että mallin on oltava ajaton. Vaatteen huolellisella suunnittelulla on iso merkitys. Jätä pois sellaiset hörsylät ja yksityiskohdat, joihin tiedät kyllästyväsi ja tyydy pelkistettyyn. Pienilläkin yksityiskohdilla saa vaatteeseen ilmettä.

 

Yksityiskohdat voit miettiä myös sellaisiksi, että niitä voi myöhemmin helposti muuttaa ja vaihtaa vaatteen ilmettä. Esimerkiksi napit vaikuttavat yleisilmeeseen paljon ja niitä on helppo vaihtaa sekä kierrättää. Leikkaus vaikuttaa vaatteen istuvuuteen ja hyvä leikkaus korostaa parhaita puoliasi. Tämä taas lisää vaatteen käyttöikää.

 

Suunnittelussa voit huomioida myös vaatteen muunneltavuuden. Eli kuinka voit muuttaa helposti vaatetta, jotta voit pidentää sen käyttöikää. Hihoja tai helmaa lyhentää, lisätä yksityiskohtia tai poistaa niitä. Tämän kaiken voi miettiä jo suunnitteluvaiheessa.

 

Lue tästä ohjeet housujen suunnitteluun.

 

Ota mitat ja tee itsellesi sopivat kaavat

50-luvulla rahaa ei ollut paljon, mutta tyylikäs pukeutuminen oli tosi tärkeää. Jokaisen kokoisella ja mallisella ihmisellä oli istuvat vaatteet. Ei ollut trikoota, joka sinkuu ja venyy joka suuntaan. Missä ei ole niin justiin, vaikka kaavat ei istu kun kangas joustaa ja antaa periksi. Silloin otettiin mitat ja tehtiin kaavat, jotka istui päällä. Tehtiin vaatteet omilla mitoilla, omalle vartalolle sopiviksi.

 

Tekemällä kaavat omilla mitoilla, saat päällä hyvin istuvat vaatteet, joita on mukava käyttää. Tekemällä kaavat itse, epäonnistumisen riski pienenee ja materiaalin hukka vähenee. Kun suunnittelet mallin omalle vartalolle sopivaksi, tulee vaatteesta mukava päällä ja sitä on ilo käyttää vuodesta toiseen.

 

Kun valitset laadukkaan materiaalin, suunnittelet siitä ajattoman vaatteen, teet hyvät kaavat ja toteutat ompelun sen huolella, olet tuottanut maailmaan kestävän ja ekologisen tuotteen. Näin on tehty ennen muotiteollisuuden kehittymistä massiivisiin mittasuhteisiin. Ja näin voimme tehdä tänäänkin!

 

Haluatko oppia vaatteiden kaavoittamista helposti kotona?

Tutustu kursseihin täällä!

Vastaa