Ompelu- ja kaavoituskurssit

Kestävä ompelu – mallia 1950-luvun vaatteista

Sana kestävä ompelu toistuu monen yrityksen ja kotiompelijan huulilla tänä päivänä. Oletko koskaan miettinyt omalla kohdallasi mitä kestävä ompelu sinulle tarkoittaa?

 

Tässä artikkelissa mennään vähän menneeseen aikaan ja tutkitaan hieman sitä tyyliä, millä 50-luvun Suomessa vaatteet valmistettiin. Jos kiinnostuit ja haluat tietää lisää, lue ihmeessä loppuun 😉

 

Oletko koskaan tutkinut vanhoja lehtiä? Itse bongaan vanhat lehdet aina kirppiksiltä ensimmäisenä. Niissä on jotakin tosi viehättävää. Ehkä siksi, että ne kertovat menneestä ajasta ja sen ajan arvoista niin paljon ja suoraan. Ne lisäävät ymmärrystä eri aikakausia kohtaan. Sekä kuvin että tekstein. Erityisesti minua kiinnostaa näissä lehdissä ompelu ja vaatteet eri aikoina.

 

Joku aika sitten selailin Sorja -lehteä vuodelta 1951. Se on muotilehti, josta löytyy vaatemalleja lapsille, naisille ja miehille. Tämä kyseinen lehti sattui olemaan kevät- ja kesäkaudelle. Vaatteet eivät ole ostettavissa, vaan se on ompelijan mallilehti. Siitä voi valita mallin, jonka ompelija toteuttaa. Jäin tutkimaan tätä muotilehteä pidemmäksi aikaa. 

 

Samalla en voinut olla pähkäilemättä vaateteollisuuden problematiikkaa. Mietin kuinka aika on muuttunut tuosta vuodesta 1951. Vaateteollisuus ja varsinkin pikamuoti jättää melko suuren hiilijalanjäljen.  Mitä tapahtuisi jo palaisimme vaatteiden kohdalla vähän taaksepäin. Olisiko vaatteiden ompelu kestävää ja mitä vinkkejä voisimme ottaa tähän päivään?

 

Kun lehti ilmestyi, elettiin aikaa jolloin vaatteet tehtiin täällä Suomessa pääasiassa villasta, puuvillasta, pellavasta eli luonnonkuiduista jotka oli kasvatettu täällä Suomessa. Tai korkeintaan Euroopassa kuten puuvilla. Ei tullut turhia kilometrejä ja päästöjä vaatteiden kuljetuksesta. Oli vain kangaspakkoja, jotka kuljetettiin ompelijalle tai kauppaan myyntiin.

 

Onko kestävä ompelu uusi trendi?

Tavallaan kestävä ompelu oli ennen itsestään selvyys, normi. Silloin ei tietenkään mietitty mikromuoveja tai tehty vaatteita kierrätetystä muovista. Mutta vaatteita kierrätettiin muuten; korjattiin ja muokattiin uuteen malliin. Mekko pienennettiin äidiltä tyttärelle ja housut isältä pojalle. Oli itsestään selvää, että vaatteet tehtiin vuosiksi eteenpäin; kestävyys, ajattomuus, istuvuus ja hyvä materiaali olivat tärkeitä. Oli tiedossa kuka vaatteen oli tehnyt, missä ja millaisissa oloissa.

 

Ennen vaatteet tehtiin pääasiassa kotona, etenkin maalla tai pienemmissä kylissä ja kaupungeissa. Toisinaan tuli kotiin ompelija, joka teki vaatteet koko porukalle poljettavalla ompelukoneella, ilman sähköä. Kun vaatteista ei enää ollut vaatteiksi, tehtiin niistä matonkuteita ja ne palvelivat mattoina vuosikymmeniä. Omassa tuvassani näitä räsymattoja vieläkin pidän.

 

Vaatteet tehtiin ennen kovaan käyttöön ja niiden piti kestää käyttöä pitkään. Niistä ei luovuttu ennen kuin on pakko. Vaatteita myös korjattiin ja niistä huolehdittiin. Ja kun ne ei enää käyttäjälleen mahtuneet, uudistettiin seuraavalle. Miksi? Koska ei ollut rahaa ja materiaaleja yllin kyllin. Oli pakko käyttää harkintaa ja tehdä vain tarpeeseen.

 

Ilmastonmuutos on tänä päivänä käsin kosketeltavaa ja joka suhteessa ihmiskunnan on tehtävä kulutukseen muutoksia. Muotiteollisuus tosin tekee työtä hartiavoimin, että ihmiset saadaan ostamaan ja kuluttamaan enemmän ja enemmän. Valmisvaatteiden ylikulutus ei ole ainut ongelma, myös kangasteollisuus tuottaa liian lyhytikäisiä kankaita.

 

Vaatteita ei käytetä täysin loppuun, vaan ne viedään kirppikselle toivoen, että joku toinen jatkaisi niiden käyttöikää. Joskus jatkaakin. . Tämä ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa, että vaatteita tulee koko ajan lisää ja lisää tähän maailmaan. Johonkin ne päätyvät aina. Kestävä ompelu on sitä, että vaate tehdään kestämään, kestävällä tavalla.

 

Kestävän ompelun periaatteet ovat yksinkertaiset

Haluaisin tuoda tähän päivään vielä  enemmän sitä asennetta, jolla vaatteet tehtiin ennen. Kun aidosti kestävä ompelu toteutui luonnollisella tavalla. Ommeltiin itse hyvästä ja kestävästä materiaalista. Tehtiin kaavasta hyvin istuva, koska haluttiin tehdä istuvat vaatteet. Oli tärkeää, että vaate oli huoliteltu, hyvin istuva ja laadukkaasta kankaasta tehty.

 

Myös ompelussa voit ylikuluttaa. Ja siksi sinun pitää olla tarkkana, ettet lähde jokaisen uuden kuosivillityksen perään, vaan käytät aikaa ja harkintaa  vaatteen kokonaisvaltaiseen suunnitteluun. Rakenna oman vaatekaapin mallisto, jossa vaatteet natsaavat yhteen toistensa kanssa. Harkinta, suunnittelu ja tarpeeseen ompelu on yksi keino säästää ympäristöä ompelussa. Se on kestävän ompelun perusta.

 

Jos kestävä ompelu kiinnostaa sinua, pohdi ainakin nämä 5 seikkaa:

Haluanko minä ompelijana, että kankaat ja vaatteet ovat ekologisesti ja eettisesti kestäviä?

Onko minulla oikeasti tarve vaatteelle, jonka suunnittelen tekeväni?

Onko materiaali ajaton ja laadukas? Mitkä ovat laadukkaan materiaalin kriteerit minulle?

Kuinka pitkään haluan tekemääni vaatetta käyttää? Vuoden vai viisi vuotta?

Onko vaatteen malli ja tekniset ratkaisut sellaiset, että se kestää vaikkapa 5 vuotta?

 

Kestävä ompelu on valinta ja toteuttamalla sitä vaikutat paljon omalta osaltasi ilmastonmuutokseen. Unohtamalla trendivaatteiden shoppailun ja tekemällä vaatteet itse, olet jo pienentänyt omia vaatepäästöjäsi paljon. Kun hankit kankaan ja teen vaatteen siitä, on monta kuljetusta jäänyt välistä pois. Samoin kuin vaatteisiin laitettavat esimerkiksi rypistymistä tai homehtumista estävät kemikaalit. Jos teet vaatteen kierrätyskankaasta, säästät ympäristöä vielä enemmän.

 

Paljon on kiinni tahdosta ja asenteesta. Kuten vuoden 1951 Sorja -lehti näyttää, pukeutua voi tyylikkäästi myös maapalloamme ajatellen.  

 

Tähän kiteytyy myös Kaavakoulun perusajatus. Kun teet kaavat alusta saakka itse, teet valintoja heti alkumetreillä. Teetkö trendivaatteeseen kaavan, vai vähän ajattomamman version siitä? Kun leikkaat kankaan, oletko täysin varma, että vaatteesta tulee sopiva? Vai menetkö riskillä?

 

Kaavakoulun ideana on lähteä liikkeelle peruskaavasta, joka on itselle räätälöity. Tästä kuositellaan haluttuun vaatteeseen kaava. Onnistumisprosentti on suuri, koska mitoitus on kunnossa. Vaatteesta tulee mukava ja istuva. Siitä tulee lempivaate, josta et halua koskaan luopua!

 

Kiitos, että jaksoit lukea tänne saakka!!!
Ihanaa päivän jatkoa sinulle

toivottaa
Silja

PS. Jos haluat tietää peruskaavasta lisää, TILAA TÄSTÄ MAKSUTON MINIKURSSI, jossa sinulle selviää peruskaavan idea.

Vastaa