Housujen suunnittelu - Kaavakoulu

Ompele unelmahousut – satsaa housujen suunnitteluun!

posted in: Kaavakoulu | 0
  •  
  •  
  •   
  •  

Onko sinulla lempihousut? Millainen housujen mallin on ja missä niitä käytät?  Vai unelmoitko vielä parhaista housuista? Millaiset ne olisivat jos sellaiset löytäisit; malli, materiaali ja yksityiskohdat?

 

Housujen ompeleminen on sekä hauskaa että hyödyllistä. Itse tekemällä saat myös lisää persoonallisuutta housuvalikoimaan! Eri vuodenaikoina materiaalin vahvuus ja lahkeen pituus vaihtelee. Ja pienillä muutoksilla saat housujen malliin vaihtelua. Pääasia, että housujen perus istuvuus on hyvä.

 

Kun lähdet tekemään housuja omalla kaavalla, voit tehdä housujen mallin ja ulkoasun juuri sellaiseksi kuin haluat. Käytä siis hetki aikaa housujen suunnitteluun! Mieti aluksi se, että mikä on ylipäätään sinun vartalollesi optimaalisin housujen malli. Jos sinulla on olemassa vanhat housut jotka ovat hyvät, voit käyttää niitä apuna. Tutki mikä tekee niistä housuista hyvät.

 

Mittaa housujen vyötärö ja lantio ympärys sekä reiden, pohkeen ja lahkeenympärys. Jos vanhoissa housuissa on hyvä vyötärön korkeus, mittaa ja laittaa ylös. Vanhoista hyvistä housuista saat myös viitteitä siitä, mikä taskun koko, malli ja paikka olisi hyvä. Vertaa näitä mittoja sitten omaan peruskaavaan. Pääset vähän jyvälle mm. housujen väljyydestä.

 

Tee itse housujen kaavat – 10 vinkkiä suunnitteluun

1. Olet varmaan törmännyt joskus housuihin, jotka saavat sinut  näyttämään hyvältä. Kun suunnittelet housuja, huomioi oman vartalosi erityispiirteet ja pohdi mikä housun mallissa vaikuttaa vartaloosi negatiivisesti ja mikä taas positiivisesti. Vinkki: tähän saat apuja Vartaloanalyysi koulutuksesta.

 

2. Se tunne, kun vyötärö on liian matala ja joudut nostelemaan housuja. Vyötärön korkeus housuissa muuttuu säännöllisesti muodin mukaan, samoin kuin lahkeen pituus ja leveys. Aina ei matala vyötärö ole se paras mahdollinen. Jos esimerkiksi omistat voimakkaan keskivartalon, voi korkea vyötärö olla vartalollesi edullisempi, ja tuntua mukavammalta. Kun vyötärö on vähän korkeampi ja juuri sopivan kokoinen, saavat housut olosi tuntumaan ryhdikkäältä ja napakammalta.

 

3. Itselle optimaalisen vyötärön korkeuden saat kuulostelemalla mikä tuntuu sinusta itsestä hyvältä. Jos vyötärö tuntuu hyvältä, niin se taatusti myös näyttää hyvältä. Kun pohdit vyötärön korkeutta, mieti samalla myös housujen yläosan väljyyttä. Haluatko väljemmät housut lisäämällä laskokset housuihin vai napakamman yläosan ompelemalla muotolaskoksen kiinni?

 

4. Leikkauksella ja saumojen paikalla on väliä. Nimittäin suhteessa vartalon muotoon. Ne voivat sijaita esimerkiksi liian reunassa tai keskellä.  Myös vaakasuuntaiset leikkaussaumat voivat olla väärässä kohdassa jalkaa. Jokaisen ihmisen jalat ovat eri mittaiset ja siksi valmiskaavoissa saumat eivät välttämättä ole juuri optimaalisella kohdalla vartaloosi nähden. Siirtämällä saumoja niin, että ne vaikuttavat positiivisesti vartalosi mittasuhteisiin saat housut näyttämään paremmilta.

 

5. Lahkeen pituus muuttuu muodin ja vuodenaikojen mukaan jatkuvasti. Mutta, mikä on sinun vartalollesi optimaalisin lahkeen pituus? Lahkeen pituus esimerkiksi puolipitkissä housuissa kannattaa katsoa tarkasti. Jos lahje loppuu pohkeen tai reiden leveimpään kohtaan, saa se näyttämään jalkasi leveämmiltä. Tarkista että lahje siis loppuu jalkojesi kapeimpaan kohtaan, olipa kyseessä sitten shortsi tai capri -malliset housut. Myös housuhameessa lahkeen loppumiskohta on todella merkittävä. Väärään kohtaan loppuva housuhame näyttää kamalalta ja vääristää vartalon mittasuhteita.

 

6. No kuinkas lahkeen leveys sitten, jos ei ajatella muotia? Katsoisin lahkeen leveyttä suhteessa lantion leveyteen. Jos lahkeet näyttävät saman levyiseltä kuin lantio, on vaikutelma tasapaksu. Karkeasti sanottuna leveälantioisen kannattaa suosia kapeampia lahkeita ja kapealantioisen leveämpiä lahkeita. Toki on yksilöllistä mikä näyttää ja tuntuu kenenkin päällä hyvältä. Kannattaa luottaa omaan silmään ja siihen mikä tuntuu päällä hyvältä.

 

7. Taskut housuissa ovat usein se juttu, joilla housuihin saadaan ilmettä. Ole kuitenkin harkitsevainen taskujen koon, muodon ja paikan suhteen. Nimittäin väärässä kohdassa väärän mallinen tasku voi tehdä housuista epäedulliset. Itse ompelemalla housut voit onneksi päättää minne ja minkä mallisena tai kokoisina taskut housuihin sijoitat! Varsinkin reisitaskuissa harkitse tarkkaan taskun paikka ja koko, sekä kuinka paljon tasku pullistuu silloin kun siellä on tavaraa. Jos henkilöllä on voimakkaat reidet, reisitasku ei ole välttämättä paras mahdollinen ratkaisu. Silloin taskun paikkaa kannattaa sovittaa ja harkita peilin avulla.

 

8. Suunnittelun lähtökohta on housuihin tuleva materiaali ja housujen käyttötarkoitus. Nimittäin kaavan väljyyttä muutetaan sen mukaan onko kangas joustava tai joustamaton. Haluatko housuista väljät liehuvaiset vai jämäkät ja istuvammat? Housuissa, joissa ollaan paljon kyykyssä kuten esimerkiksi retkihousut, täytyy pohtia tarvitseeko esimerkiksi polvien kohdalle laittaa lisäväljyyttä muotolaskoksella. Mutta ratkaisevaa tässäkin on, että joustaako kangas. Lisäväljyyttä lisätään kaavaan sinne, missä väljyyttä tarvitaan.

 

9. Materiaalin lisäksi kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa myös kankaan kuviointi. Suuret kuviot suurentavat ja pienet kuviot pienentävät. Tumma vie kauemmaksi ja vaalea tuo lähemmäksi, vaatteissakin. Jos housuissa on leikkaussaumoja, voit  leikitellä myös eri värisillä tai tummuusastetta olevilla kankailla. Pystysuuntainen leikkaus usein hoikentaa jos vaikkapa sivukappaleet ovat tummempia. Vaakasuuntaisella leikkauksella voidaan taas rikkoa jalkojen pituusvaikutelmaa lyhyemmäksi.

 

10. Materiaalin valinnassa huomioi sen laskeutuvuus suhteessa housujen kaavaan. Otetaanpa esimerkiksi villakangashousut. Housujen alla käytetään yleensä sukkahousuja tai pitkiksiä, joten kangas takertuu kiinni jalkoihin. Silloin  tarvitsee laittaa housuihin vuori ainakin polviin saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että lahkeesta ei kannata tehdä liian kapeaa.

Jos taas mietitään esimerkiksi pellavakangasta, nähdään pellava usein leveälahkeisissa ja väljemmissä housuissa. Rentous ja väljyys sopii hyvin pellavakankaan olemukseen eikä sen rypistyminen haittaa. Pellavakuidulla ei ole jousto-ominaisuuksia ja harvaan kudottuna se ratkeaa helposti saumoista. Tiukemmassa housumallissa saumat siis outuvat suureen rasitukseen, joten pellavaa ei kannata niihin käyttää.

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä housujen suunnitteluun! Mitä vielä lisäisit tähän listaan? Lisää housuaiheisia artikkeleita löydät blogista.

 

Jos haluat oppia lisää kaavoituksesta, löydät ohjeita täältä.

 

 

 


  •  
  •  
  •   
  •