Takkikangas etsinnässä?

Takkikangas – millaisen valitset? Lue vinkit!

Valitse talven takkikangas harkiten

Takki on tärkeä vaate erityisesti täällä Suomessa ja varsinkin talvella. Hyvä takkikangas ei kävele kadulla vastaan ja joskus materiaalia täytyy vähän etsiskellä. Paras takkikangas on käytännöllinen, kestävä ja pestävä sekä tyylikkään näköinen.  Niinpä materiaalin valintaan kannattaakin käyttää vähän aikaa.

 

 

Pelkkä takkikangas ei ihan riitä takin ompelussa, vaan tarvitset myös lankaa, vetoketjua, nappia, kiristimiä, nyöriä ym. mallista riippuen. Myös näissä kannattaa panostaa laatuun. Vähemmän on enemmän myös takin ompelussa eli mieluummin parempi laatuista ja vähemmän. Ethän halua, että työ menisi huonolaatuisten materiaalien takia pilalle käytössä? Olethan käyttänyt sen valmistukseen aikaakin paljon enemmän kuin vaikka paidan tekemiseen.

 

 

Kannattaako takkia siis ommella jos siihen menee aikaa? Kannattaa, koska kunnollisista materiaaleista tehtynä se myös kestää ja raha säästyy sitä kautta. Kun teet takin itse, sen valmistuspäästöt on pienemmät ja ilmasto kiittää. Ja tiedät kuka vaatteen on tehnyt!  Hyvällä kaavalla saat mieleisen takin, jota hyvässä lykyssä käytät monta pitkää talvea.

 

 

Lue tästä artikkelista tärkeimmät pointit, mitä huomioida kun olet takkikangas ostoksilla. Kangaskaupoissa saat toki asiantuntevaa apua materiaalien valintaan, mutta pohdi asiaa myös itse. Ihan vain käytännön ja käytön näkökulmista. Sinä itse tiedät parhaiten millaiseen käyttöön takkikangas tulee.

 

 

Millä perusteella sinä valitset materiaalit talvitakkiin?

Mieti ainakin nämä 6 asiaa viimeistään kangasostoksilla!

 

Missä ja miten takkia käytät? 

 

Suomi on sääolosuhteiltaan erittäinkin vaihteleva maa, varsinkin talvella. Siksipä myös talvitakkien vaatimukset ovat erilaiset eri puolilla Suomea. Itse asun Lapissa, jossa vaikuttavin elementti talvessa on pakkanen.

 

Talvitakin pitää täällä toimia hyvin pakkasessa, vedenpitävyys ei ole oleellista talvella. Sen sijaeteläisemmässä Suomessa se on tärkeää, koska suurin osa talvea on kylmää, sateista ja märkää. Jos liikut paljon sään armoilla, veden ja tuulen pitävyys sekä kuivumisnopeus ovat tärkeitä ominaisuuksia lämpimyyden lisäksi.

 

Materiaaleja on olemassa paljon. Kun valitset sitä oikeaa, tärkeintä on ajatella missä takkia käytät eli käyttötarkoitus.

 

 

Käytätkö takkia enimmäkseen sisätiloissa vai taivasalla? Pitääkö alle saada mahtumaan välikerroksia ja kuinka paksusti?  Haluatko ohuen takin vai paksumman eli mitä laitat vuorikankaan ja päällikankaan väliin? Vai laitatko mitään eli onko takki ns. kuoritakki ja puet alle lämpimiä kerroksia?

 

 

Kuinka liikut takki päällä; autolla, julkisilla, pyörällä, kävellen? Sateessa, tuulessa vai pakkasessa enimmäkseen? Täytyykö takin pitää tuulta tai sadetta, tai molempia. Vai riittääkö kevyt kosteuden ja tuulen suoja? Vaihtoehtoja on paljon, joten lähde liikkeelle miettimällä todelliset käyttöolosuhteet

 

 

Takin kaava tehdään niin, että peruskaavaan lisätään sopiva väljyys takin käyttötarkoituksen mukaan.  Silloin on tärkeää tietää pitääkö takissa pystyä liikkumaan tietyllä tavalla. Käyttötarkoitus vaikuttaa siis materiaalin lisäksi myös kaavaan. Tästä aiheesta voit lukea lisää täältä.

 

 

Tärkeintä on, että et hanki materiaalia summamutikassa, vaan oikeasti ajattelet millaista takkia olet tekemässä ja missä sitä käytät. Kuinka kovassa lämpötilassa ja usein vaate täytyy pestä, vai riittääkö tuuletus ja pesu harvoin? Täytyykö materiaalin joustaa tai  laskeutua hyvin? Kuosi on myös tärkeä, koska se antaa ilmettä vaatteelle. Se ei kuitenkaan saa olla tärkeämpi kuin materiaalin käyttäytyminen ja ominaisuudet. Jos nimittäin haluat tehdä pitkäikäisen ja kestävän takin. Harkitse siis kuviot ja värit niin, ettet kyllästy niihin nopeasti.

 

Hyvä takkikangas, ota aistit käyttöön valinnassa!

Takki jos mikä on vaate, jota käytetään melkein kaikilla aisteilla. Nimittäin sään armoilla ollessa materiaalin ominaisuudet tulevat esille joko hyvässä tai huonossa valossa. Etenkin ärsyttävät asiat nousevat äkkiä pintaan.  Kun sopiva takkikangas on käsissäsi ja tutkit sitä, ota käyttöösi kaikki aistit. Ehkä ei maku? 🙂

 

 

Tuntuu. Tuntu on tärkeä, koska jos materiaali tuntuu epämiellyttävältä, jää vaate usein käyttämättä. Melkein sataprosenttisella varmuudella. Mieti miltä haluat materiaalin pinnan tuntuvan. Sileä, pörröinen, rouheinen, viileä, lämmin... Tässä adjektiiveja millä valita materiaalia. Joka kerta kun puet takin päällesi, tunnet materiaalin sormenpäissäsi. Älä siis unohda tunnustella materiaalia kangaskaupassa. Onko materaalin tuntu miellyttävä vai nostaako se niskakarvat pystyyn?

 

 

Pohdi myös miltä takkikangas tuntuu päällä valmiina vaatteena Onko se kevyt vai painava? Jos teet pitkän takin, ei kannata valita kovin paksua ja painavaa kangasta.  Sen sijaan lyhyessä takissa sellainen voi toimia hyvin. Pehmoisen ja kevyen takin saat aikaan ohuemmalla ja kevyemmällä kankaalla ja vanukerroksella.

 

 

Näyttää. Usein takkikangas valitaan sen perusteella miltä se näyttää. Pinta, kuvio ja värit. Tutki kankaasta, onko sen sävy sinulle sopiva. Jos värianalyysi on sinulle tuttu, tiedät jo sävysi. Jos haluat kuulla väreistä lisää, mielenkiintoista tietoa löytyy mm. täältä.

 

 

Tärkeintä on valita sellainen takkikangas jonka ulkonäkö miellyttää omaa silmää. Tässä kohtaa en suosittele lähtemään viimeisimmän trendin mukaiseen kuosiin. Nimittäin vähän ajattomammalla kuosilla porskuttelet monta vuotta, etkä kyllästy ulkonäköön niin helposti. Monesti kankaissa on todella mielenkiintoisia pintarakenteita, jotka tuovat takkiin oman ilmeensä. Suosittelen tutkimaan takin pintarakennetta myös!

 

 

Mieti myös kuinka takkikangas passaa valitsemaasi takin malliin? Eli pohdi mallia suhteessa kankaaseen. Jos olet esimerkiksi tekemässä A-linjaista alaspäin levenevää takkia reilulla helmalla, laskeutuvuus on tärkeä ominaisuus. Toisin kuin vaikka suoran mallisessa tai kapenevassa mallissa, jossa toimii vähän jäykempi materiaali.

Tutki kuinka takkikangas käyttäytyy kun käsittelet sitä.  Selvitä myös kuinka materiaali käyttäytyy pakkasessa, nimittäin pakkanen saa aikaan yllättäviä efektejä materiaaleissa. Pakkanen voi myös kuluttaa toisia materiaaleja nopeasti rikki. Siksi materiaalin pitäisi olla taipuisa ollessaan pakkasessakin.

 

 

 

Kuuluu. Oletkos ääniherkkä?

 

Pakkasessa kuuluva hankaava tai rapiseva ääni muuten äänettömässä luonnossa ei ole välttämättä kiva. Jos et tykkää ylimääräisistä äänistä, mieti olosuhteet jossa takkia käytät ja vältä jäykistyvää ja kahisevaa keinokuitua. Tosin näissäkin on äänettömiä kankaita, joten kysy kangaskaupan myyjältä kuinka kangas käyttäytyy pakkasessa.

 

Luonnonkuidut ovat pääsääntöisesti äänettömiä, joten suosi niitä, jos kahinat ärsyttää. Esimerkiksi villa on äänetön materiaali pakkasessa. Ihoa vasten kasvojen lähellä se ei myöskään hohkaa kylmää samalla tavalla kuin keinokuituinen takkikangas.

 

Haisee ja maistuu? No makua tuskin tarvitsee testata, mutta haju voi olla tärkeä jos olet hajuherkkä. Joku takkikangas voi olla ominaishajultaan sellainen, että se voi jäädä hajun takia käyttämättä. Monesti kankaiden suoja-aineet voivat olla sellaiset, että oma nenä ei niitä siedä. Osa näistä aineista poistuu pesussa kyllä, mutta jos olet tosi hajuherkkä kannattaa tämäkin asia huomioida.

 

Kaavakoulu - verkkokurssit

 

Vinkkejä materiaaleista

Kangaskaupoissa saat apua materiaalin valintaan kun kerrot mihin käyttötarkoitukseen vaate on tulossa. Kerro myös mitä vaatimuksia sinulla on materiaalille.

☞ Katso  materiaalien pesuohjeet ja mieti vastaako ne sitä käyttöä mihin takki on tulossa. Likaantuvaan takkiin on turha valita materiaalia hienopesulla 30 asteessa. tai jopa kuivapesulla. Katso siis tarkkaan pesuominaisuudet!

 

☞ Pakkanen saa keinokuituisen materiaalin pitämään meteliä ja herkkäkorvaista luonnon helmassa liikkujaa se voi ärsyttää. Usein keinokuitu myös jäykistyy pakkasessa. Se hohkaa kylmää enemmän kuin luonnonmateriaalit ja se voi myös sähköistyä helpommin. 

 

☞ Jos takin täytyy olla täysin vedenpitävä, silloin keinokuitu on välttämätön. No, toisaalta vesisateinen keli on plussan puolella eikä pakkasen tuomat ilmiöt esiinny silloin. Toki kaikki keinokuidut eivät jäykisty pakkasessa, joten kannattaa selvittää mistä kuiduista kangas on tehty.

 

☞ Pakkasessa villa on materiaalina ihan paras myös talvitakissa. Jos haluat että takkikangas on lämmintä, pehmeää, äänetöntä pakkasella kannattaa kääntyä villakangasosaston puoleen. Ainut huono puoli on, ettei villakankaasta saa niin tiivistä etteikö tuuli pääse läpi. Shoppailureissulla ja autossa tuuli ei niin tunnu, mutta bussipysäkillä seistessä se voi mennä luihin ja ytimiin saakka. Siksi villakangas tarvitsee tuulenpitävän väli- tai vuorikankaan. 

☞ Pakkasessa tärkeää on myös vetoketjujen, nappien ym. kiinnikkeiden toimivuus. Sormet kohmeessa ei ole kiva värkätä vetskarin kanssa ja siksi kiinnitys kannattaa miettiä mahdollisimman simppeliksi. Puettavuus on tärkeää silloin kun siirrytään lämpimästä kylmään. Kukaan ei jaksa värkätä monimutkaisten kiinnityssysteemien kanssa kun hiki painaa päälle ja pitää päästä nopeasti ovesta ulos.

 

☞ Päällikankaan lisäksi kannattaa olla huolellinen myös vuorikankaan valinnassa. Takkia käytetään toisten vaatteiden päällä, joten on hyvä jos vuorikangas on liukas eikä takerru kiinni alla oleviin vaatteisiin. Takki on silloin mukava pukea päälle, eikä tunnu epämukavalta esimerkiksi autossa istuessa.

 

☞ Myös väli- eli toppakerroksen materiaaleja on paljon. Nämä materiaalit kehittyvät jatkuvasti, mutta kannattaa selvittää ja kysellä kangaskaupoilla näistäkin ominaisuudet tarkkaan. Myös pesun ja kuivatuksen vaatimukset!

 

Pelkän tavallisen vanun lisäksi on olemassa pitkälle kehitettyjä eristäviä toppamateriaaleja. Näitä ei välttämättä löydy tavallisista kangaskaupoista, joten kannattaa tarkistaa myös ulkoiluun suunnattujen vaatteiden materiaalien kauppiaat. He ovat erikoistuneet erilaisten sääolosuhteiden vaatetukseen ja näistä voit löytää hyviä, testattuja eristemateriaaleja.

 

 

LISÄTIETOA MATERIAALEISTA löydät mm. Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n kuituoppaasta sekä Ginetexin kuitutaulusta.   

 

 

Hyviä ulkoiluvaatteiden materiaaleja myy mm. Shelbyoutdoor.com.

 

Mitä muuta pitää huomioida?

 

ÄLÄ UNOHDA TUKEA!

 

Muutama sananen tukimateriaaleista. Tietyt kohdat takissa kannattaa tukea eli vahvistaa, että ne pysyvät jämäkkänä käytön ja pesun jälkeenkin. Näitä ovat mm. kaulukset, taskujen läpät, rannekkeet, hupun reunat, tuulensuojalistat, napituskaitaleet jne. Riippuu materiaalista kuinka vahva tuen pitää olla. 

 

 

Tukimateriaaleja on olemassa niitäkin erilaisia. Pääsääntöisesti suositellaan kudottuun kankaaseen kudottua tukimateriaalia ja keinokuituiseen materiaaliin kuitukangasta. Ohueen kankaaseen ohutta ja paksuun paksumpaa. Joustavaan kankaaseen joustava tukikangas ja joustamattomaan joustamaton.

 

 

Yleensä tukikankaat sisältävät liimakerroksen ja ne kiinnitetään silittämällä kankaan nurjalle puolelle. Tukevimmissa tukikankaissa ei välttämättä ole liimakerrosta, vaan ne kiinnitetään ompelemalla. Käyttämällä erilaisia tukimateriaaleja, opit myös hahmottamaan mikä mihinkin materiaaliin on hyvä. Kysele, katsele ja tunnustele materiaaleja kangaskaupoissa. Pohdi myös millaista tukea mikäkin kohta takissa tarvitsee.

 

Valitse ompelulanka ja neula oikein

Kun takki on valmis ja osatkin jo leikattu, on aika lähteä ompelemaan. Ennen kun käynnistät ompelukoneen, kiinnitä huomio hetkeksi vielä lankaan ja neulaan!

 

Kangasmateriaalien lisäksi yksi tärkeimmistä on valita oikeanlainen ompelulanka. Lanka nimittäin vaikuttaa ompelujälkeen, neulan lisäksi. (Aina ei ole syy ompelukoneessa 😁)

 

Jos sinulla on vettähylkivä kangas ja haluat saumoista vedenpitävät, kannattaa valita kosteudesta turpoava lanka, joka peittää neulan jäljet kankaassa. Mikäli haluat täysin veden pitävät saumat, pitää ne teipata. Teippi kuitenkin usein irtoaa aikaa myöten käytössä, joten turpoava lanka on hyvä valinta kestävyyttä ajatellen. Jos se muuten sopii materiaaliin.

 

 

Valitse vahvalle kankaalle vahva lanka ja lankaa vastaava neulakoko ja neulan malli. Tärkeää on tarkistaa, että neula läpäisee kankaan vaivattomasti ja tikki on siistiä molemmin puolin kangasta. Tutki siis erilaisia lankalaatuja ja pohdi mikä lanka on kyseiseen materiaaliin hyvä.

 

 

Tikkauksissa kannattaa käyttää tikkauslankaa päällilankana ja vahvempaa neulaa. Kysy sopivan langan ja neulan valinnasta neuvoa kangaskaupasta, jossa myös ompelulangat tunnetaan hyvin.

 

No tuntuuko nyt, että takkikangas on liian monimutkaista hankkia? Tuliko informaatioähky?  Onko helpompi mennä kauppaan ja ostaa valmis takki?

 

Kannustan sinua - yllätä itsesi ompelemalla takki omalla mitoituksella! Alusta loppuun saakka itse tehden. Kuinka ihana on ottaa talvi vastaan itse tehdyssä, persoonallisessa ja lämpimässä takissa. Säässä kuin säässä! Yllätyt taatusti kuinka helppoa ja kivaa takin ompeleminen on!

 

Haluatko tietää kuinka voit kaavoittaa takin omalla mitoituksella? Tilaa tästä MAKSUTON MINIKURSSI  jossa kerron sinulle peruskaavan idean ja kuinka voit hyödyntää sitä ompelussa.

 

 

Haluatko oppia tekemään takin alusta saakka itse, omalla mitoituksella?

Pian se on mahdollista verkkokurssilla!

JOS HALUAT TIETÄÄ LISÄÄ, KLIKKAA ALTA >>

 

Kaavakoulu - verkkokurssit