TALVITAKIN kaavat työn alla? Lue vinkit suunnitteluun!

Talvitakin kaavat

Talvi on Suomessa ankaraa aikaa. Aina ei edes positiivinen ajattelu auta kun räntää sataa, tuulee niin että tukka lähtee ja harmaat pilvet painavat katseen maahan. Ainoa mikä voi pelastaa päivän on ihana, lämmin ja suojaava talvitakki. Talvitakki, joka on kuin suojamuuri itseni ja talven kylmyyden välissä.

 

Jos sinun pitäisi valita yksi vaatekappale mistä luopuisit viimeisenä, mikä se on? Minulle se vaatekappale on takki. Takista luopuisin viimeisenä, koska ilman sitä en yksinkertaisesti tulisi toimeen. Talvella minun unelmatakkini on reilun kokoinen, melkein polviin asti, pehmeä, lämmin, hupullinen sekä tuulen pitävä. Myös vettä hylkivä jos mahdollista. Mieluiten puen päälleni villaa.

 

Millainen on sinun unelmiesi talvitakki?

Jos et omista sellaista vielä, voit suunnitella sen itse. Huomioi suunnittelussa ainakin nämä 5 asiaa: 

 

1. MILLAISEN TAKIN TARVITSET?

Lähde liikkeelle käyttötarkoituksesta, mieti millaisissa olosuhteissa talvitakki on käytössä. Käyttö määrittelee pitkälle materiaalin, mallin sekä takissa olevat muut elementit.

 

Liikutko kävellen tai pyöräillen paikasta toiseen vai käytätkö julkisia tai omaa autoa? Joudutko seisomaan pitkiä aikoja liikkumatta paikoillaan esim. bussipysäkillä? Tarvitseeko takin yläosa erityistä liikkumatilaa; liikutatko käsiäsi vai käveletkö pääasiallisesti vain?  Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat mm. takin helman pituuteen ja yläosan väljyyteen. 

 

Missä päin Suomea asut, millainen on vallitsevin sää?  Jos haluat selvitä koko talven yhdellä takilla (ehkä mahdollista vain Lapissa?) mieti millainen keli on melkein koko talven. Pakkassäässä talvitakin on oltava lämmin ja tuulenpitävä. Niinkään siltä ei vaadita vedenpitävyyttä. Eteläisessä Suomessa taas pakkaspäiviä on vähän, joten jos olet paljon ulkona huomioi, ettei talvitakki kastu kovin nopeasti.

 

Voit myös miettiä millaista takkia et ainakaan halua? Kun sinulla on nämä tiedossa, on helpompi lähteä miettimään parempia ratkaisuja. Haluathan, että talvitakki on mahdollisimman hyvä kun teet sen itse! Huonoon on turha tuhlata aikaa ja energiaa saatikka materiaaleja. Sateisen, kylmän, pimeän tai viimaisen talvisään armoilla ei ole kiva kulkea epämukavassa takissa. Siksi takin suunnitteluun kannattaa panostaa!

 

2. MISTÄ HYVÄT TALVITAKIN KAAVAT?

Mieluisat talvitakin kaavat voi olla haasteellista löytää ja silloin kannattaa harkita, josko suunnittelisit ihan oman mallin. Takin mallin ja linjat voit määritellä itse samoin kuin muutkin yksityiskohdat. Jos teet takin vielä omalla kaavalla, saat siitä juuri oikean kokoisenkin.

 

Mallin valinnassa sinun kannattaa ottaa huomioon oman vartalosi muoto. Esimerkiksi helman pituudella ja leveydellä voit joko lisätä tai vähentää vartalon pituus/leveys vaikutelmaa. Helman paikka on merkityksellinen, joten kannattaa katsoa mikä on sopivin ja vartalolle edullisin päättymiskohta.  Pääsääntöisesti takin linja on joko alaspäin levenevä, kapeneva tai suora. Alaspäin kapeneva malli korostaa hartian seutua, alaspäin levenevä taas pienentää yläosaa. Suorat linjat taas häivyttävät ja tasapainottavat vartalon muotoa.

 

Vyötärön kohta on tärkeää olla oikealla korkeudella, jotta takki pääsee asettumaan oikealle kohdalle. Tämä on tärkeää varsinkin vähän istuvammassa mallissa. Hyvä leikkaus saa takin istumaan vartalon päällä vaikka alla olisikin useampikin vaatekerros.


Mistä siis löytyy hyvät talvitakin kaavat? Ehkä löydät valmiskaavoista juuri sinulle sopivan. Mutta jos niistä ei löydy, voit tehdä kaavat myös itse. Kaavakoulun takkikurssilla teet kaavat omilla mitoilla helposti kotona. Kurssilla saat myös ohjeistuksen takin ompeluun. Opit sekä kaavoitusta että takin valmistusta.

 

3. SOPIVA YLEISVÄLJYYS

Varsinkin kovilla pakkasilla korostuu talvitakin käytännöllisyys ja lämmittävyys. Takin ei välttämättä tarvitse olla materiaaleiltaan paksu, vaan tärkeintä on tuulen pitävyys sekä riittävä väljyys. Talvitakin päälle täytyy pystyä pukemaan useitakin kerroksia vaatteita lämpötilan viiletessä.

 

Talvitakissa pitää pystyä liikkumaan myös suht normaalisti, vaikka alla olisi useampi vaatekerta. Kun mietit sopivaa väljyyttä, tutki omistamiasi takkeja. Mittaa ja vertaile. Saat väljyyden selville mittaamalla oman rinnanympäryksesi sekä takin rinnanympäryksen suunnilleen kainalon kohdalta. Vähennä takin ympärysmitasta oma rinnanympäryksesi. Mitä jää jäljelle, on takin väljyys. 

 

Talvitakin kaavat ovat usein vähän kesätakkia väljemmät. Yleensä ottaen takin peruskaavaan lisätään väljyyttä 16-20 cm. Toki mallista ja käytöstä riippuu väljyyden määrä. Työtakissa väljyys voi olla jopa 30 cm.

 

Talvitakin kaavat on helppo kuositella kun yleisväljyys on peruskaavassa jo valmiina. Silloin tarvitsee vain tehdä mallin vaatimat muutokset peruskaavaan. Onkin järkevää valita kuosittelun pohjaksi valmiiksi sopivalla väljyydellä oleva peruskaava.

 

4. OIKEANLAINEN HIHATYYPPI

Hihan voi tehdä monella tavalla ja suosittelenkin kokeilemaan erilaisia hihatyyppejä eri tyyppisissä takeissa. Näin löytyy se itselle mieluisa malli. Kannattaa lähteä hihan valinnassa liikkeelle siitä, että haluatko käsivartta myötäilevän, istutetun hihan vai väljemmän mallin. Kovat pakkaskelit vaativat lämmintä kerrosta alle, joten silloin ei ole mukava kulkea kapeahihaisessa takissa. Jos taas kuljet paljon sisätiloissa, et tarvitse lämpökerroksia alle ja hihakin voi olla kapeampi. Mieti siis kuinka paljon vaatekerroksia täytyy takin alle mahtua, kun valitset hihatyyppiä. Hihasta voit lukealisää mm. täältä.

 

Liikkumismukavuuteen vaikuttaa paljon hihan malli. Talvitakin kaavat ovat sellaiset, joissa hiha kannattaa tehdä tarpeeksi avaraksi. Se ei saa kiristää vaikka alla olisi välikerroksia. Hihan voi kaavoittaa vähän leveämmäksi ja kädentie avarammaksi. Itse tykkään paljon raglanhihasta talvitakissa, koska se on yläosastaan väljä ja käsivarrella on tilaa liikkua joka suuntaan. Kädentien sauma ei ahdista kun se on siirretty kainalosta pääntielle.


Jos teet takin liikkumista varten huomioi tämä hihan kaavoittamisessa. Esimerkiksi hiihtoon tarkoitetussa takissa kannattaa miettiä käsivarren liike, joka on taaksepäin suuntautuva. Käsivarrella täytyy olla etupuolella tilaa liikkua ja silloin täytyy lisätä väljyyttä hihan etupuolella. Talvitakin kaavat voi kuositella ja hihatyypin valita sen mukaan, että väljyys on helppo lisätä.

 

Hihansuu on myös tärkeä kohta talvitakissa. Itse palelen herkästi ranteista, joten kylmällä kelillä hihansuun alle täytyy mahtua lapanen tai käsine. On hyvä jos hihansuussa on mahdollisuus sen levittämiseen eli suojakaitale sekä nappi, vetoketju tai tarranauha. Nimittäin tosi pakkasella käsineitä voi olla monet, jolloin tilaakin tarvitaan hihansuussa enemmän 🙂 Erillinen joustavasta materiaalista, esimerkiksi merinovillasta tehty ranneke lämmittää myös mukavasti pakkasella.

 

5. SUOJAA KAULUKSESTA JA HUPUSTA

 

Kaulus on oleellinen osa takkia ja se määrittelee hyvin pitkälle takin ilmettä. Kun pohdit sopivaa kaulusmallia, mieti taas mihin käyttöön takki tulee. Täytyykö kauluksen suojata kaulaa, vai riittääkö että tarvittaessa kiedot huivin kaulan ympärille. Kauluksen voit tehdä takkimallista riippuen esimerkiksi pystykauluksena, taiteviivakauluksena tai laakakauluksena. Näistä on olemassa monenlaista versiota kuositeltavaksi.

 

Entäpä huppu, onko talvitakki mitään ilman huppua? Huppu voi olla myös irrotettava, jolloin sen voi tarvittassa ottaa pois. Irrotettavan hupun voit kiinnittää takkiin mm. neppareilla tai vetoketjulla.

 

Hupun kaavoitustapoja on paljon erilaisia. Takin mallista riippuen valitaan sopiva kaavoitustapa, jota sovelletaan haluttuun malliin.  Osa hupuista kaavoitetaan useammasta kappaleesta, jolloin ne saadaan paremmin myötäilemään päätä. Löysemmät huput voidaan tehdä yhdestä kappaleesta. Hupun etuosan piirtämisessä täytyy miettiä haluaako hupun edestä kiinni vai auki. Myös kiristysmahdollisuudet täytyy pohtia käytön mukaan.

 

6. MUUT TAKIN ELEMENTIT

Lisäksi takissa on tietysti myös muita elementtejä, mallista riippuen.

 

Mieti kiinnityssysteemi, napit vai vetoketju? Vai kietaisumalli? Makuasia, sanoisin. Kaikissa näissä kannattaa kuitenkin valita se käyttötarkoituksen määrittelemä toimivin ratkaisu. Millainen on takin malli? Millaisen ilmeen ja tunnelman takille haluat? Millaiset talvitakin kaavat ovat?

Kiinnityssysteemin valintaan vaikuttaa myös se, että haluatko etukappaleiden menevän päällekkäin esimerkiksi kaksirivisellä napituksella. Tässä kohtaa täytyy ajatella myös kaulusta suhteessa kiinnitykseen, kuinka ne toimivat yhdessä.

 

Leikkaussaumat antavat vaatteelle ryhtiä ja ilmettä. Kannattaa kuitenkin harkita niiden määrä, jos olet tekemässä takkia vedenpitävästä kankaasta. Usein tällaisen takin saumat joko ommellaan kosteudesta turpoavalla langalla tai teipataan sisältäpäin jotta ne saadaan pitämään vettä. Parasta on jos saumoja on kuitenkin mahdollisimman vähän tällaisessa vaatteessa. Vedenpitävässä takissa kannattaa hankkia myös vedenpitävät vetoketjut, jolloin ne voi ommella suoraan kankaaseen ilman suojakaitaleita, mikä vähentää kankaaseen tulevien tikkausten reikien määrää. Mitä nähemmän reikiä, sen parempi.

Vielä muutama sananen taskuista. Talvella käsilaukkujen kantaminen voi olla hankalaa paksun talvitakin kanssa. Ja koska pukemista on muutenkin enemmän, on huolettomampaa jos mukana kuljetettavia irto-osia on talvella vähemmän. Joten, kannattaa tehdä takkiin kunnon kokoiset taskut ja ylipäätään taskuja riittävästi. Myös taskujen paikka kannattaa harkita; esimerkiksi puhelimelle tasku mahdollisimman lähelle vartalon lämpöä, jolloin akku ei kylmene.

 

Meillä jokaisella on omat vaatimuksemme kunnon talvitakille. Talvitakin kaavat ei aina löydy helposti, mutta tekemällä itse saat juuri sellaisen kuin sinä haluat tai tarvitset. Jos haluat tehdä takin juuri sinun omalla mitoituksellasi, kannattaa kaavoitus aloittaa omilla mitoilla piirretystä peruskaavasta. 

 

Tervetuloa talvi, lämmin talvitakki kyllä lämmittää!

 

T. Silja

PS. Lisää tietoa talvitakin ompelusta saat seuraavissa blogikirjoituksissa. Niissä käsittelen materiaalin valintaa sekä ompelujärjestystä. Ohjeita peruskaavan muokkaamiseen löydät lisää täältä.

 

 

Haluatko oppia tekemään takin alusta saakka itse, omalla mitoituksella?

Pian se on mahdollista verkkokurssilla!

JOS HALUAT TIETÄÄ LISÄÄ, TILAA UUTISKIRJE >>>