Isokokoisten vaatteet – Kaavoittaminen

Tiedätkö, että isokokoisten vaatteet pitäisi kaavoittaa kokonaan eri peruskaavalla kuin normaalivartaloisen vaatteet? Monet ongelmat isokokoisten vaatteissa johtuu siitä, ettei kaavoitukseen kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Lue tästä artikkelista mitä isokokoisten kaavassa pitäiti ottaa huomioon.

 

Koska teollisuudessa ei voida tehdä vaatteita omien mittojen mukaan, on tehty mittataulukot joiden perusteella vaatteet kaavoitetaan. Mittataulukot ovat aina keskiarvoja kustakin vaatekoosta eivätkä ne huomioi sitä, että samoilla mittaustuloksilla olevat ihmiset voivat olla täysin eri mallisia.

 

Erityisesti isokokoisten ihmisten vartalot ovat malliltaan tosi erilaisia. Vartalo voi olla tasapaksu tai painottua vatsan seudulle tai takapuolelle. Vartalon yläosa voi olla täysin eri kokonumeroa kuin alaosa. Sama tapa (eli normaalin vartalon kaavoitus) tehdä vaatteeseen kaava ei siis toimi enää kokonumerosta 44 ylöspäin.

 

Normaalin vartalon peruskaavassa vyötärö on kapeampi kuin rinnan- ja lantion ympärys. Isokokoisten vartalossa vyötärön ympärys on suurempi kuin rinnanympärys. Tämä vaikuttaa siihen, että kaava täytyy rakentaa eri tavalla. Täytyy lähteä liikkeelle vyötärönympäryksestä.

 

Perinteisesti kaavat sarjotaan samassa suhteessa pienimmästä kokonumerosta suurimpaan.  Ajatellaan, että vartalo suurenee samassa suhteessa joka puolelta. Kokonumeroon 42 saakka tämä ajatus suurin piirtein toimiikin.

 

MUTTA, kun mennään kokonumeroon 44 ja sitä suurempiin, tuleekin tenkkapoo. Nimittäin tästä ylöspäin vartalo ei enää muutu tasaisesti samassa suhteessa, vaan muutosta tapahtuu sekä kokonumeroiden että vartalon mittojen sisällä. Eli kaavaa ei voi enää vain suurentaa samassa suhteessa kuin pienemmät koot. Jokaiselle kokonumerolle täytyy tehdä siis omat laskelmat. Jos nimittäin haluat, että vaatteesta tulee mahdollisimman istuva.

 

Tätä asiaa on tutkittu Saksassa, jossa muutama vuosi taaksepäin mittailtiin yli 3000 naista. Tutkimuksen tuloksena todettiin, että naisten vartalon malli on muuttunut ja tämä pitäisi myös vaateteollisuuden ottaa enemmän huomioon. Tästä kirjoittelin edellisessä blogitekstissäni, pääset lukemaan sen tästä.

 

Kuinka isokokoisten vaatteet sitten pitäisi kaavoittaa?

Kaavoittamisen lähtökohdaksi peruskaava täytyy piirtää eri tavalla kuin normaalin vartalon peruskaava. Kun normaalin vartalon peruskaavan leveyden (ja vaatteen kokonumeron) määrittää rinnanympärys, isokokoisten vaatteissa vastaava mitta on vyötärönympärys.   

 

Onkin hassua, että isokokoisten kokonumerot määritellään rinnanympäryksen mukaan vaikka vaatteessa ratkaisevin paikka on vyötärön seutu. Tästä johtuu, että mittasuhteet menevät päin seiniä ja isokokoisten vaatteet on usein vaikea löytää. Jos haluat, että vaate mahtuu vyötärön seudulta, silloin väljyyttä on todennäköisesti liikaa rinnan- ja olkapäiden seudulla.

 

Isokokoisten kaavat pitää tehdä alusta saakka ihan omasta lähtökohdastaan. Jos ompelet itse vaatteet, sinun kannattaa tehdä omalla mitoituksella peruskaavat, jolloin vaatteesta saadaan istuva. Peruskaavan voit tehdä yläosan vaatteelle, housuille ja hameelle. Ja sen avulla voit siis tehdä istuvia ja vartalon muotoa myötäileviä vaatteita eri väljyyksillä.

 

Isokokoisten peruskaavaan tulee leikkaussaumoja, riippuen vartalon mallista. Kun teet vaatteisiin kaavoja, otat vain nämä leikkaussaumat huomioon ja sijoitat ne  vaatteen mallin mukaan eri paikkoihin. Silloin saat vaatteesta istuvan eikä sinun tarvitse pukeutua telttaan.

 

Leikkaussaumojen määrän ja sijainnin valmiissa vaatteessa voit päättää itse. Suunnittelussa kannattaa huomioida paitsi vartalon malli, myös vaatteen malli. Esimerkiksi poikittaissuuntaisten leikkaussaumojen sijainnilla on suuri merkitys paitsi ulkonäön myös käyttömukavuuden vuoksi. Leikkaussaumoihin upotat kätevästi muotolaskokset, joten myös näiden sijainti kannattaa ottaa huomioon.

 

Kaavakoulun verkkokurssilla saat tarkat ohjeet kuinka isokokoisten vaatteet kaavoitetaan. Voit ottaa kotona rauhassa mitat ja piirtää kaavat video-ohjeistuksen avulla. Ohjausta saat aina kun tarvitset. Nämä kurssit on helppo tapa hankkia istuvien vaatteiden kaavat!

 

Jos haluat tietää lisää vaatteiden kaavoittamisesta, tilaa tästä ILMAINEN MINIKURSSI. Kurssilla tutustut peruskaavan ideaan!

 

Mukavaa päivää sinulle

toivottaa

Silja