Onko vartaloanalyysi sinulle tuttu? Entä mitä yhteistä on vartaloanalyysillä ja kaavalla?
Vaatteen kaavoituksessa koitetaan saada kaksiulotteinen kaava asettumaan kolmiulotteisen vartalon päälle. Vaate leikataan ja ommellaan kaavan avulla. Kaava siis on tehty ajatellen sen alla olevaa vartaloa. Kaavassa on huomioitu kaikki ne kohdat missä täytyy ottaa kangasta sisään tai päästää ulospäin jotta se asettuu nätisti vartalon päälle. Valmiskaavassa nämä kohdat määräytyvät normaali vartalon mitoituksen mukaan. Peruskaavassa taas ne määräytyvät oman vartalon mukaan jos peruskaava on omalla mitoituksella piirretty.
Vartaloanalyysissä selvität ne kohdat missä kaavaa täytyy ottaa sisäänpäin tai päästää ulospäin sinun omalla vartalollasi. Tämän lisäksi selvität oman vartalosi asennon. Esimerkiksi ryhti vaikuttaa paljon siihen kuinka kangas laskeutuu alaspäin. Kun tiedät johtuuko joku seikka vartalosi asennosta, tiedät korjata kaavaa sen mukaisesti.
Vartaloanalyysi on tärkeää tietoa silloin, kun lähdetään tekemään omalla mitoituksella peruskaavoja. Peruskaavasta voit lukea lisää täältä. Toki analyysi kannattaa tehdä myös silloin, jos muokkaat valmiskaavaa. Oman vartalon tutkiminen kannattaa aina, nimittäin kaavan muokkaaminen ilman sitä ei ole järkevää. Jotta muokkaamisesta olisi hyötyä, pitää tietää mitä tekee ja miksi.
Vartaloanalyysin ideana on, että vertaat vartaloasi normaaliin eli tiimalasin malliseen vartaloon ja tutkit mahdollisimman tarkkaan ne kohdat, missä vartalot eroaa toisistaan. Eli normaali vartalossa vyötärö on kapeampi kuin rinnanympärys ja lantionympärys.
Tekemällä vartaloanalyysin tunnistat ne seikat, josta johtuvat valmiskaavan istumattomuudet. Kun vaate asettuu huonosti päälle jostakin kohtaa, tiedät mistä se johtuu kun olet tutkinut omaa vartaloasi.
Vartaloanalyysia voit hyödyntää myös vaatteiden suunnittelussa. Jäljennä vartalosi ääriviivat valkoiselle kopiopaperille mahdollisimman tarkasti edestä, takaa ja sivusta. Kun piirrä ääriviivat mustalla tussilla, voit käyttää tätä mallia aina suunnittelupaperin alla.
Silloin sinun on helpompi hahmottaa mm. helman leveyttä, päättymiskohtaa jne. Voit myös leikata piirretystä hahmosta ns. "paperinukkemallit", joista voit jäljentää paperille vartalosi vaatteiden suunnittelua varten.
Katso videolta ohjeet kuinka tehdä vartaloanalyysi
Oletko sinä kyllästynyt etsimään ja muokkaamaan valmiskaavoja? Haluaisitko ommella vaatteita omalla mitoituksella?
Tutustu Kaavakoulun verkkokursseihin, joilla piirrät peruskaavat helposti kotona. Katso lisätietoja kursseista täältä.