Vaatteiden teko ei ole vaikeaa, vai oletko eri mieltä? Oletko sinä ommellut vaatteita? Onnistuitko?
Tiedän kyllä erittäin hyvin, että ihan jokainen vaatekappale ei onnistu aivan täydellisesti keneltäkään. Maanantai -kappaleita löytyy jokaisen ompelijan kaapin perimmäisestä nurkasta, minunkin! Vaatteita, joita ei kehtaa näyttää kenellekään, saatika sitten käyttää!
Osaatko sinä analysoida mikä vaatteessa oikein sitten meni pieleen? Oliko se kaava, ompelujälki, väärä ompelujärjestys, epäonnistunut tasku, huonolta näyttävä hiha vai jokin muu?
Vaatteiden teko voi olla joskus haasteellista, mutta hyvällä kaavalla onnistut varmimmin. Mistä sitten tiedät mikä on hyvä kaava? Mikä sopii juuri sinulle?
Ompeluryhmissä ja keskustelupalstoilla näkyy paljon suositteluja erilaisista ompelukaavoista. Mutta ongelma on se, ettei malli näytä minun päälläni samanlaiselta kuin sillä jolta vinkin siihen sain. Mistä tämä johtuu?
Hyvin usein ompelijoilta jää valitettavasti huomaamatta, että jokainen kaava on tehty jollekin vartalotyypille. Useimmiten norlaalille tiimalasin malliselle vartalolle. Ja jos et ole sen mallinen, voit tosiaan löytää ompeluksesi sieltä kaapin perimmäisestä nurkasta.
Mitä tapahtui? Vaikka otit oikean kokonumeron ja varulta vielä numeroa isomman? Katsotaas asiaa hieman tarkemmin...
Mikähän kaavassa oli vikana, kun vaatteesta ei tullut hyvä?
Valmiskaavat tehdään normaalin eli tiimalasin mallisen vartalon muotojen mukaan ja silloin on hyvin epätodennäköistä, että se istuisi kaikille. Joustavat kankaat antavat hyvin periksi, mutta joustamattomien kanssa voi tulla ongelmia. Varsinkin jos sinussa on eroavaisuuksia normaalikokoiseen vartaloon nähden.
Huomioi oman vartalosi eroavaisuudet normaalivartaloon nähden aina, kun etsit kaavaa itsellesi. Suosittelenkin, että teet muutaman tarkistusmittauksen, ennen kuin alat leikkaamaan kangasta. Myös oman vartalon analyysista voi olla tosi paljon apua.
Lisäksi kannattaa muistaa se, että eri kaavojen valmistajilla on oma systeeminsä lisätä kaavaan väljyyttä. Tähän ei ole olemassa mitään yleistä ohjetta. Siksi kaavojen väljyyksissä saattaa olla tosi paljon eroja.
Viisi keinoa joilla vältät epäonnistumisen:
1. Tee vartaloanalyysi, se auttaa sinua hahmottamaan oman vartalosi muotoa ja mittasuhteita. Huomioi vartalon erot kaavassa ja lisää kaavaan tilaa vastaavaan paikkaan. Yleensä mekossa hankalin kohta on rinnan kohta, koska rintamuotolaskoksen koko ja paikka voi olla väärä. Saat ohjeet vartaloanalyysin tekemiseen tässä ilmaisessa koulutuksessa.
2. Ota kaavasta strategisesti tärkeimmät mitat ja vertaa niitä esimerkiksi suosikkivaatteisiisi. Tärkeimpiä mittoja ovat yläosan vaatteessa kainalon alapuolelta otettu rinnanympärys sekä vyötärön ja lantion ympärys. Huomioi vaatteessa oleva väljyys.
3. Tarkista, onko kaava tarkoitettu joustavalle vai joustamattomalle kankaalle. En suosittele käyttämään kaavoja ristiin, koska esimerkiksi joustavien kankaiden kaavoista puuttuu yleensä rintamuotolaskos. Tämä on tärkeä kaavassa etenkin rintavilla henkilöillä.
4. Tarkista kaavan väljyys eli mittaa kainaloiden alta rinnanympäryksen kohdalta ja vertaa oman rinnanympärysmittaan. Voit tehdä saman myös vyötäröllä ja lantiolla. Laske kaavan ja oman vartalosi erotus, joka on väljyyttä. Mekossa vartaloa myötäilevän mallin väljyys voi olla esimerkiksi +5 cm, normaali väljyys +8 cm ja väljässä mallissa yhteensä +10 cm tai enemmän. Joustavissa kankaissa väljyyttä ei välttämättä ole ollenkaan tai se voi olla jopa miinusmerkkistä.
5. Jos olet vielä mittauksenkin jälkeen epävarma kaavasta, teippaa irtileikatut kaavan osat toisiinsa kiinni ja sovita kaavaa päälläsi. Aseta sovituksessa keskietu ja keskitaka tarkasti kohdalleen. Tämä testi paljastaa, jos kaava on todella pielessä. Myös kaavan pituus kannataa tarkistaa ainakin olalta alaspäin vartalolla ja kaavassa.
Vaatteiden teko ei onnistu summamutikassa
Älä siis lähde soitellen sotaan, vaan ole mieluusti tarkka ennen kuin leikkaat kankaan. Tutki ja vertaile, mittaa ja punnitse. Säästyt harmailta hiuksilta ja pettymykseltä, jos jaksat nähdä vähän vaivaa mittojen ottamisen kanssa.
Jos sinulla tulee paljon näitä epäonnistuneita tai itsesi päälle sopimattomia vaatteita valmiskaavoista, niin suosittelen sinulle peruskaavaa, jonka olet piirtänyt omilla mitoilla. Vaatteiden teko on paljon helpompaa, kun teet kaavat alusta saakka itse.
Saat vapaat kädet ompeluun sekä säästät aikaa ja rahaa, kun et enää metsästä kaavoja. Taatusti saat lopputuloksesta paremman kun lähdet liikkeelle oman vartalosi mitoista, muodosta ja asennosta. Jos haluat tutustua peruskaavaan lisää, tilaa tästä ILMAINEN MINIKURSSI, jossa tutustut peruskaavan ideaan.
Ihania ompeluhetkiä sinulle toivottaen
Silja
[TheChamp-FB-Comments]
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.