Vaatteiden ompelu – onnistu hyvällä kaavalla

Vaatteiden ompelu on tullut suosituksi kaiken ikäisten keskuudessa. Moni haluaa tehdä vaatteet itse eri syistä; ei löydy sopivia kaupasta tai eettisistä ja ekologisista syistä.

 

Kaavan valitseminen ei ole aina helppoa ja siksi kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään millainen kaava juuri sinulle pitäisi olla. Mitkä on ne kohdat, joihin täytyy kaavassa kiinnittää huomiota.

 

Millä perusteella sinä muuten valitset kaavan? Tapahtuiko vaatteden ompelu omaa kokonumeroasi vastaavalla kaavalla, eikä tule hyvä? Ehkä otat jopa pari numeroa isomman koon ettei vaate kiristä vyötäröltä, mutta se roikkuukin olkapäiltä?

 

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mistä johtuu että vaate ei ole sopiva? Miksi vaate ei istu aina istu, vaikka se olisi "oikean kokoinen"?

 

Mikä vaikuttaa vaatteen istuvuuteen?

Katso jutun lopusta videot eri vartalotyypeistä ja kuinka teet vartaloanalyysin.

 

Vaateteollisuus tuottaa paljon joustavan kankaan vaatteita, koska vaatteet menevät paremmin jokaisen vartalon päälle. Kun kangas venyy ja paukkuu joka suuntaan, ei kaavoitukseen tarvitse panostaa niin paljon ja vaatteiden tuottaminen on halvempaa. Joustamattomasta kankaasta istuvien vaatteiden ompelu on haasteellisempaa, mutta hyvällä kaavalla saat ommeltua melkein ikuisen vaatteen itselleen.

 

Kaavoituksen haaste on siinä, että vartalo on kolmiulotteinen ja kaava kaksiulotteinen. Kaavoituksessa keskeisin pohdittava asia on siis kuinka saan kaksiulotteisen kaavan istumaan kolmiulotteisen vartalon päälle. Jotta tämä on mahdollista, tarvitaan vaatteeseen muotoa antavia laskoksia ja leikkauksia. Esimerkiksi vaatteen  etu- ja takakappaleen kaavat ovat erilaisia juurikin siksi, että vartalon etupuoli ja takapuoli ovat erilaisia. Tarvitaan muotolaskoksia eri kohtiin.

 

Kaavan ja vaatteen alla on siis aina keho, joka on aina eri mallinen.  Kaava joko myötäilee sitä tai sitten ei. Silloin kun vaate istuu huonosti päällä, se tarkoittaa että  kaava ja keho eivät vastaa toisiaan. Muotolaskokset ja leikkaussaumat ovat väärässä kohdassa tai väärän kokoisia. Koska vaate ei pääse laskeutumaan vartalon myötäisesti, syntyy siihen vedoksia ja ryppyjä väärään kohtaan. Parhaiten vaate istuu silloin, kun kaava on tehty omalla mitoituksella.

 

Rintamuotolaskoksen oikea paikka on tärkeä

Usein kaavassa aiheuttaa ongelmaa rintamuotolaskos, joka on joko liian pieni tai väärässä kohdassa. Toinen paikka, joka poikkeaa ihmisillä paljon on kädentie joka voi olla väärän kokoinen tai mallinen.  Olkasauma voi olla liian pitkä tai lyhyt. Kädentie saattaa olla väärän kokoinen omaan vartaloon nähden. Sopiva hihan leveys ja pyöriön korkeus vaikuttaa huomattavasti sekä hihan että miehustan istuvuuteen.

 

Vartalon muodon lisäksi myös vartalon asento vaikuttaa paljon siihen kuinka vaate asettuu päälle.  Asento voi olla vaikkapa etukumara, taaksepäin kallistunut tai sivusuunnassa vino. Hyvin usein vartalo on myös meillä ihmisillä toispuoleinen, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Pienilläkin korjauksilla vaatteen saa laskeutumaan oikealla tavalla.

 

Kuinka tarkistat kaavan?

Katsotaanpa vähän kuinka vaatteiden ompelu valmiskaavasta kannattaa toteuttaa. Jos olet valitsemassa valmiskaavaa selvitä kokosi ottamalla rinnan-, vyötärön- ja lantionympäryksen mitat  ja vertaa sitä mittataulukkoon. Kokonumero määräytyy rinnanympäryksen mukaan. Jos muut mittasi eivät ole samassa sarakkeessa kuin rinnanympärys, se tarkoittaa että vartalosi ei vastaa normaalin vartalon mitoitusta jossa vyötärön kohta on tietyssä suhteessa kapeampi kuin rinnan ja lantion kohdat.

 

Valmiskaavat kaavoitetaan yleensä  normaalin vartalon mitoituksella, josta eri kokonumerot sarjotaan isommaksi tai pienemmäksi. Normaali vartalo on tiimalasin mallinen ja jos vartalosi ei ole tiimalasin mallinen, ei auta vaikka valitset numeroa tai kahta isomman kaavan. Ennen suuremman kokonumeron valitsemista sinun  kannattaa mitata kaavaa rinnan- vyötärön sekä lantion seudulta ja verrata omaan vartaloon.

 

Älä siis valitse summassa suurempaa kokonumeroa, vaan mittaa ja tutki kaavaa. Älä myöskään  ajattele suurentavasi kaavaa laittamalla enemmän saumavaroja. Nimittäin tässä kohtaa menee metsään ja hurinalla. Jos suurennat saumanvaroja, mittasuhteet vääristyvät ja käytännössä vaatteen muoto muuttuu. Esimerkiksi kädentien sauma putoaa liian alas, koska sekä hihan pyöriöön että kädentielle tulee lisää tavaraa. Tällä hommalla myös kädentie pienenee ja hiha levenee eikä ne enää täsmää toisiinsa. Unohda siis saumanvarojen leventäminen!

 

Suosittelen mittaamaan myös rinnan korkeuden, koska se vaikuttaa rintamuotolaskokseen. Valmiskaavoissa tosin tässä kohtaa on se haaste, että rintamuotolaskosta ei ole yleensä merkitty kaavaan. Sinun täytyy itse päätellä kuinka se on käsitelty kaavassa. Peruskaavassa rintamuotolaskos on jo valmiiksi oikeassa kohdassa jos kaava on omilla mitoilla tehty. Kuosittelussa tämän paikkaa vain muutetaan mallin mukaan.

 

Mieti sopiva väljyys!

Kaavassa on vartalon mittojen lisäksi myös aina lisättyä väljyyttä. Tarkoitan nyt siis joustamattoman kankaan kaavaa. Joustavalla kankaalla väljyyttä ei välttämättä ole ollenkaan tai se voi olla miinusmerkkistä suhteessa vartalon mittoihin, mallista ja kankaan joustosta riippuen. Tästä johtuen älä koskaan ompele joustavan kankaan kaavalla vaatetta joustamattomasta kankaasta. Nimittäin väljyyttä ei todennäköisesti ole riittävästi eikä kaavassa ole muotolaskoksia. Niitä tarvitaan jotta joustamaton vaate saadaan istumaan!

 

Kun tarkistelet kaavaa saat selville siis kuinka paljon kaavassa on väljyyttä. Mieti onko väljyys sopiva vai haluatko suurentaa tai pienentää sitä. Helpoin tapa lisätä väljyyttä on halkaista kaava ja lisätä kaavan osien väliin tarvittava määrä.

 

Vaatteiden ompelu pitäisi aloittaa aina oman kehon muodon ja ääriviivojen tutkimisella. Vaatteen ja kaavan alla on aina keho, joka on kolmiulotteinen. Kaava taas on kaksiuloitteinen ja se pitäisi saada menemään kolmiuloitteisen kehon päälle. Kaksiulotteinen täytyy saada toimimaan kolmiulotteisen päällä. Kuulostaako monimutkaiselta ja vaikealta. Sitä se ei kuitenkaan ole, nimittäin on kyse vain hahmottamisesta joka kehittyy parhaiten vain tekemällä. 

 

Keho voi olla monella tapaa eri muotoinen suhteessa normaaliin vartaloon. Vartaloanalyysissä verrataan omaa kehoa normaalin mitoituksen vartaloon. No, miksi omaa kehoa täytyy verrata normaalin mittaiseen vartaloon? Siksi, että valitettavasti kaavat on melkein aina sarjottu normaalin vartalon mallista eri kokoihin. Jos käytät valmiskaavoja, on vartaloanalyysi erittäinkin kannattavaa tehdä. Mutta jos teet kaavat itse, se on välttämätöntä jotta saat kaavoista parhaiten istuvat.

 

Kun siis vertaat omaa vartaloasi normaalin malliseen, saat selville mitä muutoksia sinun pitää tehdä kaavaan, jotta saat siitä istuvan. Kaavoituksen lähtökohtana on sillon oma keho ja sen mittasuhteet.

 

Vartaloanalyysillä selvyyttä kaavaan

Oman vartalon piirteitä on mahdoton havaita muuten kuin katsomalla keho ikään kuin toisen silmin. Siksi sinun kannattaa tehdä vartaloanalyysi, joka auttaa sinua tunnistamaan ne kohdat, jotka vaativat kaavan korjaamista. Siitä on paljon hyötyä sinulle kun jatkossa taas pähkäilet kaavojen kanssa!

 

 

 

 

Haluatko oppia kaavoittamaan vaatteita mittojen mukaan?

Kaavakoulun kursseilla voit oppia tätä helposti kotona, tervetuloa mukaan!

 

TUTUSTU KURSSEIHIN  >>>

 

Jos olet aloittelija ja haluat kerrata ompeluasioita, tilaa tästä ilmainen ompelijan pikakurssi.