Vaateompelu – kaavat mittojen mukaan

Ompele ja onnistu – tee kaavat itse

 

Vaateompelu on ihana harrastus, mutta aina ei lopputulos tahdo miellyttää. Vaikka kaava oli omaa kokoa ja tarkistettu, tuntuu vaate silti asettuvan kumman hankalasti päälle. Onko tämä tuttua sinulle?

 

Minulta usein kysytään mikä on järkevin tapa muokata valmiskaavaa. En osaa vastata tähän, koska valmiskaavan muokkaaminen itselle sopivaksi on aina haastavaa, riippuen tietysti sen oman kropan mallista.

 

Tämä johtuu siitä, että valmiskaavat tehdään ja sarjotaan yleensä tiimalasin malliselle vartalolle. Ja jos et ole tämän mallinen, voit joutua muokkaamaan valmiskaavaa paljonkin.

 

Voit kyllä helposti lisätä kaavaan leveyttä vaikkapa vyötärön ja lantion kohdalle, mutta rinnankohta, kädentiet ja olkapäiden seutu ovatkin sitten oma juttunsa.

 

Jutun vaikeus on siinä, että se vaatteen alla oleva kolmiulotteinen vartalo on jokaisella niin omanlainen. Kaava, jonka lähtökohtana on tietyn mallinen vartalo, ei siis voi koskaan istua jokaisen päälle täydellisesti. Se on vähän kuin yrittäisi sovittaa ympyrää neliöön.

 

Olenkin sanonut, että silloin kun se oma kroppa on ihan oman mallinen, on järkevämpää lähteä etsimään muuta ratkaisua kuin valmiskaavan muokkaaminen. Helpompaa on tehdä peruskaava omien mittojen mukaan ja kuositella kaavat vaatteisiin siitä.

 

Peruskaavan voi tehdä yläosan vaatteelle eli mekoille, paidoille, puseroille, jakuille tai takeille omilla väljyyksillä jo valmiiksi odottamaan inspiraatiota. Sieltä vain nappaat sopivalla väljyydellä olevan peruskaavan ja kuosittelet sen haluamaasi malliin.

 

Sen voit piirtää myös housuille ja hameelle. Myös takin peruskaava on mahdollista tehdä erikseen. Miehille, naisille ja lapsille on omat peruskaavansa, joista sitten

 

Vaatteen kinkkisimmät paikat on peruskaavassa tehty sinulle sopiviksi, jolloin kaava jo lähtökohtaisesti on sinulle hyvä. Teetpä siitä kaavan mihin tahansa vaatteeseen.

 

Kuinka peruskaavan voi tehdä?

 

Peruskaavan voi piirtää joko varastomitoista tai omien mittojen mukaan. Teollisuus käyttää varastomittoja, jolloin mitat otetaan mittataulukosta. Kun piirretään peruskaava omien mittojen mukaan, otetaan mitat omalta vartalolta.

 

Peruskaavan tekemiseen on olemassa monia erilaisia kaavanpiirtämisjärjestelmiä. Suomessa käytetään eniten pohjoismaista ja saksalaista kaavanpiirtämisjärjestelmää. Näiden ero on, että kaavaa varten tehtävät laskelmat tehdään eri tavalla.

Pohjoismaisessa järjestelmässä laskelmissa käytettävät luvut otetaan valmiista taulukosta kun taas saksalainen järjestelmä laskee luvut oman vartalon mitoista. Tämä saa aikaan mahdollisimman hyvin vartalon mittoja myötäilevän lopputuloksen.

 

Jos haluat tietää enemmän peruskaavan ideasta, tilaa tästä maksuton koulutus. Saat sen heti sähköpostiisi.

 

Peruskaavan voit piirtää paperille muutaman apuvälineen avulla. Käytännössä homma menee niin, että otat mitat, teet laskelmat ja piirrät kaavan paperille tietyllä systeemillä.

 

Pelkät mitat ja laskelmat eivät tietenkään kerro vartalon muodosta mitään. Nimittäin vaikka kehon mitat olisivat samat, voi yksi keho olla muodoltaan esimerkiksi kapea ja syvä ja toinen taas leveä la litteä. Samoilla mitoilla.

 

Tämä tietysti vaikuttaa esimerkiksi housuissa paljonkin siihen, kuinka housut istuvat. Kun kaavaa lähdetään korjaamaan onkin tärkeä hahmottaa minkä mallinen se oma keho oikeasti on.

 

Peruskaavan piirtämisen yhteydessä onkin tärkeää tehdä vähän vartaloanalyysiä, jo pelkästään siksi että oppisi hahmottamaan paremmin kaavan ja vartalon suhdetta toisiinsa.

 

Lisäksi kaavan piirtämisen jälkeen siitä tehdään sovitusvaate, jolla testataan tuliko kaavasta hyvä. Sovituksessa huomioidaan ne kohdat mitä pitää korjata. Nämä muutokset tehdään peruskaavaan joka tarvittaessa vielä sovitetaan uudelleen istuvuuden varmistamiseksi.

 

Kuinka saat peruskaavasta sitten tietyn mallisen vaatteen kaavan?

 

Kun peruskaava on valmis, se ei vielä sellaisenaan ole vaatteen kaava. Sitä täytyy kuositella sen mukaan minkä mallisen vaatteen haluat tehdä. Jos siis haluat vaikkapa a-linjaisen paidan tai raglanhihan tai bermudashortsit, kuosittelet peruskaavasta sellaiset.

 

Peruskaava on se lähtökohta josta lähdet liikkeelle kun haluat tehdä tietyn mallisen vaatteen. Peruskaava on valmiiksi sopivaa kokoa ja istuu hyvin sinun päälläsi, jolloin kuosittelu on helppoa.

 

Jos haluat tutustua vaatteiden kuositteluun, katso ohjeita täältä.

 

Milloin vaateompelu omalla peruskaavalla on järkevää?

 

Sanoisin, että jos sinulla on haasteita löytää sopivat vaatteet tai valmiskaavat, silloin kannattaa tehdä kaavat mittojen mukaan. Tekemällä vaatteet peruskaavasta on lopputulos aina istuvampi kuin valmiskaavasta tehtynä.

 

Jos joudut paljon muokkaamaan peruskaavaa, säästät aikaasi kyllä kun teet vaatteet peruskaavalla. Säästät myös huomattavan summan rahaa siinä kun ompelet sopivia vaatteita eikä tule turhia hukkatuotoksia.

 

Mitä vaateompelu peruskaavalla vaatii?

 

Vaatteiden tekeminen peruskaavasta vaatii sen, että ensiksi teet peruskaavat ja korjaat ne itsellesi sopivaksi. Vaatteiden kaavoittaminen taas vaatii kolmiulotteista hahmottamista, joka kehittyy joka kerta kun teet kaavan vaatteeseen.

 

Kun teet vaatteet peruskaavasta, vaatii se erilaista tapaa ajatella vaatteiden valmistusta. Sinulla ei ole valmista ohjetta jonka mukaan etenet vaan suunnittelet itse kuinka vaatteen valmistat.

 

Kun teet kaavan, mietit jo samalla kuinka ompelet esimerkiksi vetojetjun housuun. Kun teet vaikkapa taskun kaavan, mietit valmiiksi kuinka sen ompelet. Mietit myös automaattisesti missä järjestyksessä vaatteen kokoat.

 

Vaateompelu peruskaavalla tarkoittaa, että kun suunnittelet vaatteen ja teet siihen kaavan mietit myös samalla kuinka toteutat ompelun.

 

Onko tämä vaikeaa?

 

Itseasiassa valmiskaavojen mukana tulevia ohjeita voi olla usein vaikeampi lukea ja tajuta. Tämä johtuu siitä, etä ohjeen on kirjoittanut joku toinen, jonka ajatus kulkee todennäköisesti eri rataa. Asiat kun voi tehdä niin monella tavalla.

 

Ainakin itselleni on monesti tosi vaikeaa yrittää ymmärtää näitä ohjeita. Koen helpommaksi sen, että saan itse miettiä työvaiheet etukäteen. Ja tämä onnistuu silloin kun minulla on peruskaava ja teen vaateen kaavat itse.

 

Vaateompelu peruskaavalla on oikeastaan suurelta osin suunnittelua ja ajattelua. Jos tykkäät luoda uutta, suunnitella ja ajatella itse ei vaatteiden kaavoittaminen ole vaikeaa.

 

Kaavoittamalla vaatteet itse saat juuri oman kokoiset ja näköiset vaatteet.

 

 

Jos haluat tulla kurssille oppimaan peruskaavan piirtämistä helposti kotona, liity kurssin odotuslistalle tästä.

Saat tiedon seuraavasta alkavasta kurssista suoraan sähköpostiisi!