Housuk kaavat - Kaavakoulu

Housun kaavat – painajainen vai pelastus?

posted in: Kaavakoulu | 0
  •  
  •  
  •   
  •  

Mietitkö, että onnistuisikohan housut joustamattomasta kankaasta – uskaltaisitko kokeilla? Miksi ei, jos sinulla on hyvät housun kaavat! Ja muutenkin suosittelen joustamattomia kankaita. Nimittäin, oletko huomannut kuinka paljon nykypäivänä housuissa on muovia, eli siis elastaania?

 

Itse havahduin tähän, kun luin artikkelin siitä kuinka vähän vaatteiden materiaaleja voi nykyään uusiokäyttää. Esimerkiksi farkkuja ei voi kierrättää uudeksi materiaaliksi. Koska ne sisältävät niin paljon elastaania. Ja tottahan se on, nykyään teollisuus tuottaa jättimäärän vaatteita joustavasta kankaasta.

 

Koska säästetään materiaalissa, kun housun kaavat ovat pienemmät ja kangasta menee vähemmän. Ja elastaani on halvempaa kuin lanka. Kankaan ei myöskään tarvitse olla niin kestävää koska muotiteollisuuden tarkoitus ei yleensä ole tuottaa kestävää. Vaan pikemminkin saada ihmiset ostamaan lisää. Koska joustavan vaatteen kaavan ei tarvitse olla niin justiinsa, ei tarvita kaavoittajia. eli säästetään siinäkin. Voidaan siis mennä siitä mistä aita on matalin. Mutta ei ekologisin.

 

Tuo lukemani artikkeli sai minut pohtimaan omaa ompeluani. Välillä kun väistämättä meinaa ahdistaa meressä lilluva muovijäte, tukehtuneet eläimet ja että mihin kaikki muovi päätyy. Jos sitä vaina vain tuotetaan lisää ja lisää. Päätin, että yritän välttää elastaania kaikin keinoin. Vaikka tiedän, että kokonaan en siihen pysty. Mutta käytän sitä harkiten. Ehkä sillä tavalla voin vähentää muovijätettä vaatteissa edes vähän. Toivottavasti.

 

No, tämä aiheuttaa tietenkin sen, että joudun olemaan tarkempi kaavan kanssa. Varsinkin housun kaavat täytyy saada istumaan hyvin. Jotta ne ovat mukavat päällä. Toisaalta joustamattomissa kankaissa on paljon erilaisia mahdollisuuksia muokata housun kaavat. Ja yhdistellä erilaisia materiaaleja. Tykkään haasteista ja tykkään kehitellä uusia ratkaisuja. Leikitellä ja kokeilla. Koska kangas ei jousta, täytyy miettiä leikkaussaumojen paikat tarkkaan. Ja väljyys.

 

ONKO HYVÄT HOUSUN KAAVAT TOIVOTONTA LÖYTÄÄ?

Ähiset ja puhiset sovituskopissa kiskoen kaiken maailman housuja jalkaasi. Toivoton taisto toisinaan, jossa harvoin onnistaa! Itselläni housujen sovittaminen on juuri tätä.  Kun ajattelenkin housujen ostoa nousee, hikikarpalot kihoavat otsalleni 🙂 Kuinka paljon säästän lähinnä hermojani, kun ompelen housut itse! Tiedän kyllä kokemuksesta, että kaavatkaan ei välttämättä löydy helposti. Ei itsellenikään valmiskaavoista. Mutta, peruskaava on kyllä pelastava tekijä. Kun se on sovitettu ja korjattu hyväksi. Vastaamaan juuri oman vartaloni muotoja.

 

Joustamattoman kankaan edut ja haasteet ovat juuri siinä, että se ei jousta. Vaikka kaavaa joutuu hieman muokkaamaan,  juuri joustamattomuus tekee siitä ihanan materiaalin. Olipa kyse paksummasta tai ohuemmasta kankaasta. Itse en pidä siitä, että kangas menee aivan ihoa pitkin. Siinä missä joustava kangas pahimmillaan paljastaa kaiken, joustamaton kangas häivyttää sopivasti. Sillä voi helposti myös hämätä vartalon muotoja.

 

Esimerkkinä vaikka hyvin istuvat housun kaavat. Housujen istuvuus tulee kaavan muodosta ja leikkaussaumoista, ei kankaan joustosta. Jos haluat vartaloa myötäilevät housut joustamattomasta kankaasta, voit laittaa kaavaan leikkaussaumoja tarvittaessa. Ne antavat myös kivasti ilmettä!  Jos housun kaavat taas on malliltaan väljät ja kangas vaikkapa ohutta liehuvaa puuvillakangasta, tulee housuista ilmavat ja hengittävät.

 

Joustamattoman kankaan etu on myös kierrätettävyys, koska siihen harvoin on sotkettu muovia. Ne myös säilyvät pidempään, jolloin vaatteiden tuunaus ja muodistaminen onnistuu paremmin. Joustamaton kangas myös pitää yleensä värinsä ja muotonsa hyvin. Toki tässäkin voi olla eri laatuista tavaraa, joten en väitä että kaikki pitäisivät. Laatua on monenlaista niin kuin kaikessa. Täytyy siis olla tarkkana kangasostoksilla.

 

Muokkaat housun kaavat parhaiten omilla mitoilla piirretystä peruskaavasta. Kun olet piirtänyt kaavat itse, tarkasti mitat ottaen, sinun ei tarvitse pähkäillä paljonko kaavassa on väljyyttä. Tai onko kaava lähtökohtaisesti sopiva. Joustamattomassa kankaassa istuvuuden saa aikaan kaava, ei niinkään kangas. Housun kaavat saat hyväksi sovittamalla, tekemällä sovitusmuutokset ja korjaamalla peruskaavaa. Tämä vaatii vähän aikaa ja vaivaa, mutta saat palkinnon tästä kun vedät istuvat housut jalkaasi!

 

Seuraavissa artikkeleissa saatkin lisää vinkkejä housun kaavan sovittamiseen ja korjaamiseen. Suosittelen tutustumaan, jos haluat onnistua paremmin housujen ompelussa!

 

 


  •  
  •  
  •   
  •