Sovita housun kaava - Kaavakoulu

Sovita housun kaava näin – ohjeet sovittamiseen

Jos et jaksa lukea koko juttua, mene suoraan videoon. Katso videosta ohjeet housujen sovittamiseen.

 

 

Tässä jutussa käyn läpi joustamattomasta kankaasta valmistettujen housujen sovittamista. Puhun omilla mitoilla piirretystä housun peruskaavasta, mutta samoja ohjeita voit kokeilla soveltaa myös valmiskaavaan. Toki voit joutua tekemään korjauksia enemmän.
Jos et jaksa lukea koko juttua, katso videolta ohjeet kuinka sovitat housun kaavan. 

 

Joustamattoman kankaan housun kaava - uskallatko tarttua vai ompeletko mieluummin joustavasta? Ymmärrän hyvin, jos joustamattoman kankaan ompelu pelottaa. Housut vaativat nimittäin hyvän kaavan onnistuakseen. Varsinkin jos kehosi poikkeaa paljon mittataulukon mitoista.

 

Mutta, haasta vähän itseäsi! Nimittäin sanonta epämukavuusalueella tapahtuu oppimista, pitää hyvin paikkansa tässäkin asiassa. Hyvällä kaavalla onnistut varmasti ja jos et onnistu, opit ja kehityt kuitenkin ja teet seuraavat paremmin. 

 

Hyvä ja istuva housun kaava ei ole kuitenkaan helppo löytää valmiskaavoista. Monet ovatkin tyytyneet tekemään housuja vain joustavasta kankaasta. Kun kangas joustaa, ei kaavankaan tarvitse olla niin justiin. 

 

Mutta miksi tyytyä tähän, kun hyvä housun kaava on kuitenkin mahdollista tehdä. Ja sitä voit käyttää kaikkiin housuihin kuten farkkuihin, shortseihin, retkihousuihin, suoriin housuihin jne. Peruskaavaa on helppo muokata melkein mihin malliin vain, kun se on tehty omilla mitoilla ja korjattu istumaan hyvin oman vartalon päälle. 

 

Jos siis et löydä hyvää kaavaa valmiskaavoista, tee ihmeessä housun kaava peruskaavasta omalla mitoituksella. Sovittamalla sen ja tekemällä korjaukset teet itse taatusti istuvammat housut kuin ostamalla kaupasta.
Se vaatii vain että piirrät kaavan, sovitat sen ja teet kaavaan sovituksessa ilmenneet, tarvittavat korjaukset.
That´s it!

 

Miltä näyttää, jos housuissa on jossakin kohtaa ongelmaa?
Mistä sen voi tietää, jos ei ole ennen sovittanut housuja?

>>> Jos haluat tietää, lue tästä ja katso videolta yleisimmät ongelmakohdat housun kaavassa.

 

Jos haluat tietää kuinka housut sovitetaan, jatka lukemista...

 

SOVITA HOUSUN KAAVA 

 

Sovittamalla saat selville mistä kohdasta kaavaa täytyy korjata. Kun olet tehnyt sovitushousut peruskaavasta, on kaava mitoitukseltaan valmiiksi sopiva. Ja silloin voit päästä melko pienilläkin korjauksilla. Jos lähdet peruskaavan sijaan sovittamaan valmiskaavaa, on tärkeää että housun kaava on hyvin lähellä oman vartalosi mittoja.

 

Vartalon mitat eivät kuitenkaan kerro vielä vartalon muodosta tai asennosta. Nämä molemmat vaikuttavat suoraan siihen kuinka housun kaava istuu. Ja jotta kaava istuu hyvin päällä, täytyisi se saada vastaamaan vartalon muotoa sekä asentoa. Se on tärkeää varsinkin housuissa! 

 

Oman vartalon analysoiminen auttaa housun kaavan korjaamisessa. Kun tiedät oman vartalon erityispiirteet, on kaavan korjaaminen helpompaa. Vartaloanalyysin tekemiseen voit tilata ilmaisen ohjeistuksen täältä.

 

OMPELE SOVITUSHOUSUT

 

Oletko koskaan tehnyt sovitushousuja?  Joihin voit piirtää tai joita voit vaikka leikata sovituksessa? Ja joiden perusteella kaava korjataan. Peruskaavan sovittamiseen teet sovitushousut vaikka vanhasta lakanasta tai muusta joustamattomasta kankaasta. Jos haluat kaavasta myöhemmin kuositella joustavat ja vartalonmyötäiset, poistat vain väljyyttä kaavan keskeltä.

 

Sovitushousujen tekeminen voi tuntua sinusta vaivalloiselta, mutta uskotko että siitä on hyötyä. Nimittäin kun teet sen kerran, hyödyt siitä aina siihen asti kun vartalosi muoto muuttuu. Sitten voit tehdä uuden kaavan ja uudet sovitushousut. Se vie vähän aikaa, mutta tuo paljon onnistumisen iloa. Sovitushousujen tekeminen ja huolellinen sovittaminen kannattaa! Vältyt turhautumiselta, joka huonosti istuvista housuista tulee aina.

 

Peruskaavan sovitushousut ovat aivan perusmalliset, suorat housut. Ideana on, että tästä kaavasta kuositellaan sitten kaikki muun malliset housut. Perusmallisista housuista on myöhemmin helppo lähteä leventämään tai kaventamaan kaavaa. Hahmottaminen on helpompaa kun tietää, että kaava on lähtökohtaisesti perusmallinen.

 

Sovitushousuihin ei tarvitse ommella kaikkia housujen osia, vaan riittää pelkät etu- ja takakappaleet. Jätä housut auki edestä jotta saat ne päällesi ja kiinnitä ne nuppineuloilla.

 

 

Kuinkas sovittaminen tapahtuu?

 

Aseta housun kaavat kaksinkertaiselle kankaalle lankasuoraan ja leikkaa etu- ja takakappaleet. Ompele housut ja muista jättää ne auki edestä. Silitä housut ja saumat ennen sovittamista, jotta näet kunnolla kuinka ne laskeutuvat.

 

Vedä housut jalkaasi ja kiinnitä ne päällesi huolellisesti, jotta näet mahdolliset korjaamistarpeet paremmin. Tarkista, että housujen asento on luonnollinen. Seiso myös itse mahdollisimman luonnollisessa asennossa housun sovituksen ajan.

 

Ja sitten, lähde katsomaan miltä housut todella näyttävät.

 

 

Tarkista ainakin nämä 6 kohtaa:

 

1. Katso ensin housujen yleisväljyys ja yleisilme. Onko ne kireät, löysät vai sopivat väljyydeltään. Miltä kokonaisuus näyttää.

 

2. Tarkista sivusauman ja sisäsauman suunta. Niiden pitäisi laskeutua suoraan alaspäin.

 

3. Katso sitten tarkemmin onko jossakin kohtaa ylimääräistä väljyyttä, pussitusta, lökötystä tai kireyttä.  Selvitä mihin suuntaan väljyys tai kiristys asettuu. Neulaa ylimääräinen väljyys pois nuppineuloilla. Jos housuissa on kireyttä, avaa saumaa tai leikkaa kangasta auki nähdäksesi kuinka paljon kaavaan täytyy lisätä siihen kohtaan väljyyttä. Suunta on tärkeä, koska kaava korjataan samaan suuntaan.

 

4. Tarkista ja merkitse piirtämällä vyötärön oikea paikka.

 

5. Tarkista muotolaskosten paikat ja merkitse uudet paikat piirtämällä jos tuntuu että ne ovat liian sivussa tai keskellä.

 

6. Lopuksi voit merkitä kaavaan oikeat taskujen paikat edessä ja takana sekä piirtää takakaarrokkeen kohdan. Takataskujen koko, muoto ja sijainti on helppo selvittää leikkaamalla kankaasta erilaisia taskuja ja neulaamalla taskut oikealle paikalleen. Kun olet merkinnyt näiden paikat, voit siirtää ne peruskaavaan.

 

 

Miltä näyttää, jos housuissa on jossakin kohtaa ongelmaa?
Mistä sen voi tietää, jos ei ole ennen sovittanut housuja?

>>> Jos haluat tietää, lue tästä ja katso videolta yleisimmät ongelmakohdat housun kaavassa.