Sovita housun kaava näin – ohjeet sovittamiseen

Housun kaava kannattaa aina sovittaa ja tässä jutussa kerron kuinka sen teet. Videolla puhun omilla mitoilla piirretystä housun peruskaavasta, mutta samoja ohjeita voit kokeilla soveltaa myös valmiskaavaan. Toki voit joutua tekemään korjauksia enemmän, kun lähtökohta ei ole aivan mittojen mukainen.


Jos et jaksa lukea koko juttua, katso videolta ohjeet kuinka housun kaava sovitetaan.

 

No niin, lähdetäänpäs katsomaan.

 

Hyvä ja istuva housun kaava ei ole helppo löytää valmiskaavoista. Monet ovatkin tyytyneet tekemään housuja vain joustavasta kankaasta. Kun kangas joustaa, ei kaavankaan tarvitse olla niin justiin. Ymmärrän tämän hyvin, mutta oppimisen kannalta suosittelen kokeilemaan myös ompelemaan housut myös joustamattomasta kankaasta. 

 

Joustamattoman kankaan housun kaava ei välttämättä sellaisenaan istu, ja usein sitä pitää korjata. Siksi ymmärrän hyvin, jos joustamattoman kankaan ompelu pelottaa. Housut vaativat nimittäin hyvän kaavan onnistuakseen, varsinkin jos omat mitat poikkeaa paljon mittataulukon mitoista.  

 

Mutta, haasta vähän itseäsi! Nimittäin sanonta epämukavuusalueella tapahtuu oppimista, pitää hyvin paikkansa tässäkin asiassa. Hyvällä kaavalla onnistut varmasti, opit ja kehityt kangashousujen ompelussa.  Hyvän housunkaavan voi tehdä myös itse, omilla mitoilla.

 

Mittojen mukaan tehty housun peruskaava on mahdollista tehdä jokaiselle vartalolle. Ja sitä voit käyttää kaikkiin housuihin kuten farkkuihin, shortseihin, retkihousuihin, suoriin housuihin jne. Peruskaavan ideana on, että kaavaa kuositellaan sen mukaan minkä malliset housut haluat tehdä. 

 

Jos siis et löydä hyvää kaavaa valmiskaavoista, tee ihmeessä housun kaava peruskaavasta. Sovittamalla sen ja tekemällä korjaukset teet itse taatusti istuvammat housut kuin ostamalla kaupasta.

Jos sinulla ei ole olemassa mittoijen mukaan tehtyä peruskaavaa, voit tehdä sellaisen esimerkiksi housun kaavojen verkkokurssilla helposti kotona. Kurssilla piirrät kaavan, sovitat sen ja teet kaavaan sovituksessa ilmenneet, tarvittavat korjaukset. That´s it!

 

 

SOVITA HOUSUN KAAVA 

 

Sovittamalla saat selville mistä kohdasta kaavaa täytyy korjata. Kun olet tehnyt sovitushousut peruskaavasta, on kaava mitoitukseltaan valmiiksi sopiva. Ja silloin voit päästä melko pienilläkin korjauksilla. Jos lähdet peruskaavan sijaan sovittamaan valmiskaavaa, on tärkeää että housun kaava on hyvin lähellä oman vartalosi mittoja.

 

Vartalon mitat eivät kuitenkaan kerro vielä vartalon muodosta tai asennosta. Nämä molemmat vaikuttavat suoraan siihen kuinka housun kaava istuu. Ja jotta kaava istuu hyvin päällä, täytyisi se saada vastaamaan vartalon muotoa sekä asentoa. Se on tärkeää varsinkin housuissa! 

 

Oman vartalon analysoiminen auttaa housun kaavan korjaamisessa. Kun tiedät oman vartalon erityispiirteet, on kaavan korjaaminen helpompaa. Saat ohjeet vartaloanalyysin tekemiseen esimerkiksi tässä maksuttomassa koulutuksessa.

 

OMPELE SOVITUSHOUSUT

 

Oletko koskaan tehnyt sovitushousuja?  Joihin voit piirtää tai joita voit vaikka leikata sovituksessa? Ja joiden perusteella kaava korjataan. Peruskaavan sovittamiseen teet sovitushousut vaikka vanhasta lakanasta tai muusta joustamattomasta kankaasta. Jos haluat kaavasta myöhemmin kuositella joustavat ja vartalonmyötäiset, poistat vain väljyyttä kaavan keskeltä.

 

Sovitushousujen tekeminen voi tuntua sinusta vaivalloiselta, mutta uskotko että siitä on hyötyä. Nimittäin kun teet sen kerran, hyödyt siitä aina siihen asti kun vartalosi muoto muuttuu. Sitten voit tehdä uuden kaavan ja uudet sovitushousut. Se vie vähän aikaa, mutta tuo paljon onnistumisen iloa. Sovitushousujen tekeminen ja huolellinen sovittaminen kannattaa! Vältyt turhautumiselta, joka huonosti istuvista housuista tulee aina.

 

Peruskaavan sovitushousut ovat aivan perusmalliset, suorat housut. Ideana on, että tästä kaavasta kuositellaan sitten kaikki muun malliset housut. Perusmallisista housuista on myöhemmin helppo lähteä leventämään tai kaventamaan kaavaa. Hahmottaminen on helpompaa kun tietää, että kaava on lähtökohtaisesti perusmallinen.

 

Sovitushousuihin ei tarvitse ommella kaikkia housujen osia, vaan riittää pelkät etu- ja takakappaleet. Jätä housut auki edestä jotta saat ne päällesi ja kiinnitä ne nuppineuloilla.

 

 

Kuinkas sovittaminen tapahtuu?

 

Aseta housun kaavat kaksinkertaiselle kankaalle lankasuoraan ja leikkaa etu- ja takakappaleet. Ompele housut ja muista jättää ne auki edestä. Silitä housut ja saumat ennen sovittamista, jotta näet kunnolla kuinka ne laskeutuvat.

 

Vedä housut jalkaasi ja kiinnitä ne päällesi huolellisesti, jotta näet mahdolliset korjaamistarpeet paremmin. Tarkista, että housujen asento on luonnollinen. Seiso myös itse mahdollisimman luonnollisessa asennossa housun sovituksen ajan.

 

Ja sitten, lähde katsomaan miltä housut todella näyttävät.

 

 

Tarkista ainakin nämä 6 kohtaa:

 

1. Katso ensin housujen yleisväljyys ja yleisilme. Onko ne kireät, löysät vai sopivat väljyydeltään. Miltä kokonaisuus näyttää.

 

2. Tarkista sivusauman ja sisäsauman suunta. Niiden pitäisi laskeutua suoraan alaspäin.

 

3. Katso sitten tarkemmin onko jossakin kohtaa ylimääräistä väljyyttä, pussitusta, lökötystä tai kireyttä.  Selvitä mihin suuntaan väljyys tai kiristys asettuu. Neulaa ylimääräinen väljyys pois nuppineuloilla. Jos housuissa on kireyttä, avaa saumaa tai leikkaa kangasta auki nähdäksesi kuinka paljon kaavaan täytyy lisätä siihen kohtaan väljyyttä. Suunta on tärkeä, koska kaava korjataan samaan suuntaan.

 

4. Tarkista ja merkitse piirtämällä vyötärön oikea paikka.

 

5. Tarkista muotolaskosten paikat ja merkitse uudet paikat piirtämällä jos tuntuu että ne ovat liian sivussa tai keskellä.

 

6. Lopuksi voit merkitä kaavaan oikeat taskujen paikat edessä ja takana sekä piirtää takakaarrokkeen kohdan. Takataskujen koko, muoto ja sijainti on helppo selvittää leikkaamalla kankaasta erilaisia taskuja ja neulaamalla taskut oikealle paikalleen. Kun olet merkinnyt näiden paikat, voit siirtää ne peruskaavaan.

Katso videolta ohjeet housun peruskaavan sovittamiseen:

 

Miltä näyttää, jos housuissa on jossakin kohtaa ongelmaa?
Mistä sen voi tietää, jos ei ole ennen sovittanut housuja?

>>> Jos haluat tietää, lue tästä ja katso videolta yleisimmät ongelmakohdat housun kaavassa.