Prinsessalinjainen leikkaus – näin kuosittelet sen

Haluatko pukeutua kuin prinsessa? Prinsessalinjainen leikkaus vaatteessa tekee olostasi varmasti kuninkaallisen! Lue tästä lisää ja jutun lopussa videolla ohjeet kuinka prinsessalinjainen leikkaus kaavoitetaan.

 

Prinsessalinjainen leikkaus on paljon käytetty esimerkiksi juhlapuvuissa ja sieltä lienee nimensä tämä leikkaus perinytkin. Kyseessä on vartaloa myötäilevä leikkaus, joka sopii hyvin monenlaiselle vartalolle. Erityisesti rintaville ja muodokkaille vartaloille prinsessalinjainen leikkaus on hyvä keino saada vaate istumaan päällä. Rinnan kohdalta vaate on hyvin istuva ja kiinteä, mutta vyötäröstä alaspäin sitä voidaan leventää leikkaus- ja sivusaumoista.

 

Vaikka tätä leikkausta käytetään paljon juhlavaatteissa, sopii se hyvin myös arkisempiinkin vaatteisiin. Joustamattomasta kankaasta ommeltuna vaate myötäilee vartaloa sopivasti, menemättä kuitenkaan aivan ihon myötäisesti. Vaate näyttää ryhdikkäältä ja tyylikkäältä päällä. Vaikka yläosa on suhteellisen kiinteä, saadaan alaosan leikkaussaumoihin tarvittaessa lisättyä väljyyttä liikkumatilaa antamaan.

 

Prinsessalinjainen leikkaus on kätevästi muokattavissa. Siihen voidaan lisätä poikittaissuuntaisia leikkauksia ilmettä antamaan. Leikkaussaumaan voi sijoittaa edessä vaikkapa jakussa tai takissa kätevästi taskun. Kapeassa pikkumustassa leikkaussaumaan saa helposti halkion. Topissa tai paidassa taas vyötärölle tai vyötärön yläpuolelle tehtävään leikkaussaumaan voi kiinnittää esimerkiksi peplum -liehukkeen.

 

Prinsessalinjainen leikkaus hoikentaa vartaloa pystysuuntaisilla leikkaussaumoilla. Keskikappaleen sekä sivukappaleiden erilaisilla värityksillä voidaan kikkailla vaatteeseen kaventavaa vaikutusta. Leikkaus korostaa vyötärön hoikkaa kohtaa ja kun helmaa hieman levennetään, pääsee se laskeutumaan nätistä alaspäin.

 

Tämä leikkaus toimii hyvin paidassa, puserossa, jakussa, takissa ja mekossa  kun kaavasta halutaan vartaloa myötäilevä. Rintaville ja muodokkaille henkilöille tämä sopii erityisesti, koska leikkaussauma antaa mahdollisuuden vielä sovituksessa ottaa kädentieltä ja leikkaussaumoista pois ylimääräistä väljyyttä. Joka usein valmiskaavassa  johtuu siitä, ettei rintamuotolaskos ole tarpeeksi suuri.

 

Jotta tällä leikkauksella tehty vaate onnistuu, on tärkeää että rinnan korkein kohta ja vyötärön kohta ovat juuri oikeassa paikassa kaavassa. Kaavassa täytyy olla myös oikeanlainen väljyys riippuen siitä, mikä vaate siitä on tulossa.

 

Prinsessalinjainen leikkaus on helppo kuositella omilla mitoilla piirretystä peruskaavasta. Jossa rinnankohta istuu jo valmiiiksi hyvin sekä vyötärö on oikealla paikalla. Kokeile prinsessaleikkausta vaikkapa tulevan kesän mekkoihin tai paitoihin!

 

Katso alla olevasta videosta tarkat kuositteluohjeet.

 

Haluatko oppia lisää peruskaavan kuosittelusta? Katso tästä lisää ohjevideoita:

 

Peruskaavan kuosittelu

Raglanhiha

Alennettu hiha

Kädentien avartaminen

Rintamuotolaskoksen siirtäminen

 

Jos haluat tulla tekemään peruskaavat verkkokurssille, liity kurssin odotuslistalle. Saat tietää milloin seuraava kurssi alkaa!