Peruskaavat -Näin siirrät rintamuotolaskoksen

Peruskaavat ovat vartaloa myötäileväiä perusmallisia kaavoja , joista kuositellaan kaikki vaatteiden kaavat. Ne ovat siis vaatteen kaavoituksen lähtökohta.  Peruskaavassa on perusväljyys ja perussaumat kuten sivusauma, keskietu, keskitaka, olkasaumat. Lisäksi peruskaavassa on rintamuotolaskos sekä hartia- ja vartalomuotolaskokset. Näillä vaate saadaan myötäilemään vartalon muotoja. Kun peruskaavat lähdetään kuosittelemaan vaatteen mallin mukaisiksi, muotolaskokset käsitellään vaatteen malliin sopivasti.

 

Peruskaavat voidaan piirtää monella eri järjestelmällä.  On olemassa esimerkiksi esim. pohjoismainen, saksalainen (Müller & Sohn), ranskalainen, italialainen ja  wieniläiset kaavanpiirtämisjärjestelmät.

 

Housuille, hameelle ja yläosanvaatteille on omat peruskaavat. Miehille, naisille ja lapsille omansa. Peruskaavat voit piirtää joko varastomitoilla tai henkilökohtaisilla mitoilla.

Kun peruskaavat lähdetään piirtämään, otetaan vartalosta päämitat ja apumitat, joiden perusteella tehdään laskelmat. Jokaisella kaavajärjestelmällä on oma tapansa tehdä nämä laskelmat. Saksalaisessa kaavanpiirtämisjärjestelmässä laskelmat tehdään vartalon omista mitoista toisin kuin pohjoismaisessa järjestelmässää, josta luvut otetaan taulukoista.

 

Kun peruskaavat on piirretty, ne sovitetaan ja sovittamisen yhteydessä katsotaan mitä korjauksia kaavaan täytyy tehdä. Kun kaava on korjattus, siitä voidaan lähteä kuosittelemaan vaatteita mallin mukaisiksi.  Kuosittelussa siis paruskaavat tehdään vasta ompelukaavoiksi. Tässä vaiheessa kaavat muokataan mallia vastaaviksi.  Kuosittelun jälkeen kaavaa testataan ja siihen tehdään tarvittavia korjauksia. Tämän jälkeen alkaakin sitten itse ompelutyö.

 

Aloitan nyt tässä blogissa nyt sarjan, jossa käsittelen kaavan muokkaamiseen liittyviä asioita. Pyrin laittamaan mukaan havainnollistavan videon, josta sinun on helpompi saada käsitys käsiteltävästä aiheesta. Tässä artikkelissa perehdytään vähän rintamuotolaskoksen siirtämiseen.

 

 

Peruskaavat - Näin siirrät rintamuotolaskosta

Peruskaavassa olevat muotolaskokset antavat vaatteelle muodon, joka on tärkeää erityisesti joustamattomissa kankaissa. Varsinkin yläosan vaatteessa oleva rintamuotolaskos on tarpeellinen vaatteen istuvuuden kannalta. Muotolaskoksia ei voi koskaan hävittää kokonaan, vaan ne ovat aina jossakin esimerkiksi ommeltuina, laskoksina tai väljyytenä.

 

Peruskaavassa rintamuotolaskos ommellaan kohti olkaa. Kun peruskaavasta kuositellaan vaatteen kaavaa, herää yleensä ensimmäisenä mielessä kysymys mitä tehdä rintamuotolaskokselle. Niin kuin myös hartia- ja vartalomuotolaskoksille. Kuositeltavasta mallista riippuen muotolaskokset voidaan käsitellä monella tavalla.

 

Kun siirrät rintamuotolaskosta, pidä sen kärki eli rinnan korkeimman kohdan piste aina samassa kohtaa. Rinnan korkein kohta toimii keskipisteenä ja voit liikuttaa itse muotolaskoksen periaatteessa mihin tahansa suuntaan kaavassa, kuten ympyrän sektoria.  

 

Tee näin:

Piirrä uuden muotolaskoksen paikka rinnan korkeimman kohdan pisteestä johonkin suuntaan. Leikkaa peruskaavat auki rinnan korkeimman kohdan pisteeseen saakka ja sulje alkuperäinen muotolaskos. Nyt rintamuotolaskos on siirtynyt uuteen paikkaan. Eri kohdissa kaavaa se näyttää erilaiselta, koska sen pituus muuttuu, mutta laskoksen syvyys pysyy aina samana.

 

Rintamuotolaskoksen voit ommella sellaisenaan, lisätä väljyydeksi johonkin päin kaavaa joko kokonaan tai osittain. Voit myös poimuttaa tai vaikkapa laskostaa ylimääräisen väljyyden esimerkiksi pääntielle. Tai minne vain keksit sen laittaa. Ja jos haluatkin esimerkiksi useamman pienen laskoksen, voit jakaa rintamuotolaskoksen useampaan osaan. Jos taas haluat muotolaskokset kokonaan pois, voit siirtää ne aina leikkaussaumoihin.

 

Voit myös yhdistää vartalomuotolaskoksen rintamuotolaskokseen ja saada näin yhden suuremman laskoksen. Tätä voit hyödyntää esimerkiksi laskoksissa, vedoksissa tai poimutuksissa.

 

Mutta, vartaloa myötäilevästä peruskaavasta muotolaskoksia ei voi koskaan hävittää kokonaan. Ne ovat aina joustamattoman kankaan vaatteessa jossakin kohtaa. Suosittelen tarkkailemaan vartalotyypiltään erilaisten ihmisten hyvin istuvia vaatteita. Tarkkaile mitä muotolaskoksille on tehty ja pohdi miltä muutos näyttää kaavassa. Löydät varmasti tosi mielenkiintoisia tapoja käsitellä muotolaskoksia! Tapoja on niin monia kuin on tekijöitäkin. Sinäkin löydät omalle vartalolle sopivimman kokeilemalla ja tekemällä.

 

Katso alla oleva video.

Videolla näet kuinka rintamuotolaskosta voi siirtää ja esimerkkejä kuinka tämä näkyy vaatteessa.

 

 

Haluaisitko oppia lisää kaavoituksesta?

Piirrä peruskaavat omalla mitoituksella ja ota uusi näkökulmat ompeluun.
Unohda valmiskaavat ja tee kaavat itse, omalla mitoituksella.
Tule oppimaan kaavoitusta helposti kotona!

 

Kaavakoulu

Saat tietoa seuraavasta alkavasta kurssista liittymällä kurssin  odotuslistalle >>