Peruskaavan kuosittelu – mekon kaava

Peruskaavan kuosittelu on kaavoituksen vaihe, jossa heti alkuun katsotaan kuinka malli eroaa peruskaavasta.  Kuosittelussa muokkaat peruskaavaa niin, että se vastaa sen vaatteen mallia minkä haluat tehdä. Lähtökohtana voi olla kuva vaatteesta tai valmis vaate. Aina kannattaa kuitenkin olla jokin konkreettinen lähtökohta mistä lähteä liikkeelle. Pelkän mielikuvan varassa on vaikeampi hahmottaa vaatteen mittasuhteita.

 

Voit vaikka lyijykynällä piirtää mallin paperille, tai käyttää valmista kuvaa lähtökohtana.  Kun sinulla on vaatteesta kuva, voit tehdä siihen merkintöjä ja hahmotat helpommin sen erot peruskaavaan. Tässä artikkelissa käsittelen kuinka peruskaavan kuosittelu tapahtuu. Jutun lopussa voit katsoa videon jossa saat ohjeet kuinka mekon kaava kuositellaan.

 

Ennen kuin lähdet työstämään kaavaa, mieti millaiseen käyttöön vaate tulee ja millaisesta materiaalista sen teet. Tämä on tärkeää, koska esimerkiksi väljyyksien lisääminen tai poistaminen riippuu tosi paljon materiaalin laskeutuvuudesta, joustavuudesta tai joustamattomuudesta.

 

Ohut materiaali käyttäytyy eri tavalla kuin paksu materiaali. Joustava käyttäytyy eri tavalla kuin joustamaton. Tärkeää on miettiä materiaalin suhde kaavaan. Jos haluat tosi joustavasta kankaasta kiinteän vaatteen, voi olla että joudut poistamaan väljyyttä peruskaavasta. Mutta kuinka paljon, riippuu materiaalista. Ja sen joustavuudesta. Esimerkiksi todella joustava lycra käyttäytyy eri tavalla kuin puuvillatrikoo tai gollegeneulos jossa ei juuri ole elastaania mukana. Tai merinovilla. Nämä kaikki ovat kuitenkin joustavia kankaita.

 

Jos lähdet liikkeelle materiaalista käsin eli sinulla on jo olemassa materiaali, joudut varmasti tasapainoilemaan kaavassa myös materiaalin riittävyyden kanssa. Muomioi silloin kaavoituksessa tämä seikka mm. kaavan pituuden ja leveyden suhteen. Kankaan kuviointi vaikuttaa myös tosi paljon kankaan menekkiin. Koska sinun täytyy asetella kaava kankaalle kuvion mukaan. 

 

 

Kuinka mekon kaava tehdään peruskaavasta?

Otan tässä artikkelissa esimerkiksi mekon kaavan kuosittelun. Josta voit katsoa myös videon jutun lopusta.


Oletetaan, että sinulla on eri väljyyksillä piirrettyjä peruskaavoja valmiina.  Ja sinulla on tarkoitus kuositella eli muokata siitä mekon kaava.  Lähde liikkeelle siitä, että valitset lähtökohdaksi oikealla väljyydellä piirretyn peruskaavan. Valitse väljyys sen mukaan millaista mekkoa olet tekemässä. Jos haluat hyvin vartaloa myötäilevän mallin, valitse niukka väljyys. Jos taas mekko on väljyydeltään normaali tai väljä, valitse peruskaava sen mukaisesti. Näin sinulla on väljyys jo peruskaavassa valmiina, eikä sinun tarvitse miettiä niitä kuositteluvaiheessa.

 

 

1.TEE ENSIN MALLIANALYYSI

 

Kun olet sovittanut peruskaavan ja muokannut sen hyväksi, vertaa mekon mallia peruskaavaan. Mieti kuinka mekon kaava eroaa peruskaavasta. Eli mitä muutoksia peruskaavalle täytyy tehdä, jotta saat siitä haluamasi mallisen mekon.

 

Tutki ja mieti ainakin nämä kuusi asiaa:

  1. Ihan ensimmäiseksi tutki mallin yleisilmettä. Minkä muotoinen vaate on ja millaiset linjat siinä on. Piirrä vaikka pelkistetty kuva linjoista.
  2. Vertaa mallia peruskaavaan. Ja mieti aluksi koko. Onko se saman kokoinen, väljempi vai pienempi kuin peruskaava. Onko se lyhyempi tai pidempi esimerkiksi vyötäröltä tai lantiolta alaspäin mitattuna.
  3. Muotolaskokset. Katso mallia ja tutki mitä muotolaskoksille on tehty. Onko ne leikkaussaumassa, väljyytenä, laskoksena, poimuina, ommeltuina jne.
  4. Tutki ja pohdi kuinka vaatteen linja on saatu aikaan eli onko vaatteessa viistotusta, kellotusta tai lisättyä väljyyttä. Onko jossakin kohdassa poimutusta tai laskoksia eli tarviiko lisätä laskos- tai poimutusvaraa.
  5. Tutki millaisia pitkittäisiä tai poikittaisia leikkauksia mallissa on. Mistä kohdasta ne alkavat ja mihin kohtaan päättyvät.
  6. Mitä muita elementtejä vaatteissa on? Millainen hiha, taskut, kiinnitykset, kaulukset jne. Ja millaisia nämä ovat eli mieti muoto, koko, pituus, leveys jne.

Suosittelen kirjoittamaan nämä edellä mainitsemani asiat paperille, jotta muistat huomioida se kaavoitusvaiheessa.

 

 

2. MALLINMERKINTÄ

Kun olet analysoinut mallia jonka haluat tehdä, mieti seuraavaksi mitä muutoksia sinun täytyy tehdä peruskaavaan. Merkitse peruskaavaan mistä kohdasta halkaiset kaavan lisätäksesi väljyyttä tai poistaaksesi sitä. Tai  tehdäksesi leikkaussaumoja. Mieti ja merkitse myös muotolaskosten käsittely. Rintamuotolaskoksen siirtämisestä voit lukea ja katsoa lisää tästä.

 

Jos kaavaa tarvitsee leventää tai kaventaa, jaa kaava osiin pystysuorilla viivoilla kohdista, joihin väljyys lisätään.

Jos lyhennät tai pidennät kaavaa tai teet lisäyksiä tai poistoja, merkitse ne vaakasuorilla viivoilla kaavaan.

Leikkaukset tai vedokset merkitään kaavaan oikeisiin kohtiinsa siihen suuntaan mihin ne vaatteessa tulevat.

 

 

3. KUOSITTELUN VAIHEET

1. Suunnittele vaatteen malli ja yksityiskohdat.
2. Valitse peruskaava sopivalla väljyydellä kaavan pohjaksi.
3. Tee mallianalyysi eli mieti vaatteen mittasuhteet, väljyydet, pituudet, muotolaskosten ja leikkaussaumojen paikat. Piirrä nämä kaavoihin.
4. Leikkaa kaavat suunnitelman mukaisesti osiin.
5. Liimaa leikatut osat paikoilleen. Sulje samalla ylimääräiset muotolaskokset. siirrä muotolaskokset tarvittaessa uuteen paikkaan. Jätä liimattavien osien väliin tarvittavat laskosvarat ja poimutusvarat. Piirrä kaavojen uudet ääriviivat.
6. Tarkista mittaamalla kaavojenyhteen ommeltavien reunojen pituudet että ne täsmäävät. Tarkista kaavojen kopioilla, että kädenteiden, päänteiden ja helmojen muodot ovat sujuvia. Ota kaavasilkkipaperille kopio esim. takakappaleen pääntien kaaresta ja olkasaumasta ja liitä ne etukappaleen olkasaumojen kanssa vastakkain. Tarkista pääntien muoto. Käy läpi kaikki vastaavat kaaret ja yhdistettävät saumat.
7. Kuosittele taskut, kaulukset ja muut yksityiskohdat.
8. Kuosittele kaavojen alavarat, käänteet ja muotokaitaleet.
9. Kuosittele vuori, jos vaatteessa on sellainen.
10. Lisää kaavoihin langansuunnat ja saumanvarat sekä saumanvarojen reunoihin kohdistusmerkit eli hakit.

 

 

4. KUOSITTELUN TARKISTAMINEN

Kun mekon kaava on valmis, on se hyvä tarkistaa varsinkin jos teet kaavoja ensimmäistä kertaa. Mitä enemmän teet kaavoja sitä enemmän taitosi karttuu eli myöhemmin osaat arvioida kuosittelua paremmin ilman sovitusvaatteen ompeluakin. Luotat että mekon kaava on hyvä uskallat ehkä ommella ilman sovitusvaatettakin. Mutta alussa kannattaa kaava aina tarkistaa, oppimisen kannalta se on tärkeää. 

 

Ompele sovitusvaate esimerkiksi vanhasta lakanasta. Siitä voit tarkistaa kaavoituksen onnistumisen eli mittasuhteet, väljyyden, toimivuuden jne. Tästä sovituskappaleesta voit jättää pois kaikki pienet yksityiskohdat ja ottaa mukaan vain oleellisimman. Kaavasovitteen saumanvarat voivat olla 1 cm:n levyiset. Ennen sovittamista avaa kaikki saumat  silittämällä niin, että saumanvarat kääntyvät eri suuntiin tasoksi.

 

Ja tosiaan, jos teet kuosittelua ensimmäisiä kertoja ja olet epävarma sen onnistumisesta, suosittelen sovitusvaatteen tekemistä. Ja myös silloin, jos haluat olla sataprosenttisen varma, että mekon kaava on hyvä. 

 

Lyijykynä on kätevä apuväline sovituksessa


Kun sovitat vaatetta, voit piirtää kankaaseen merkinnät esimerkiksi lyijykynällä. Vaikkapa taskut voi piirtää kankaaseen eikä niitä tarvitse silloin ommella paikoilleen. Taskujen paikan tai koon määrittämisessä voit käyttää myös kangastilkkua, jonka kiinnität nuppineuloilla sovituskappaleeseen.
Voit piirtää vaatteeseen myös keskietu ja keskitakamerkit.

 

Ompele sovitusvaatteeseen ne leikkaussaumat, jotka antavat vaatteelle muodon eli joihin siirrät muotolaskokset.  Jos sinulla on vaatteessa sellaisia saumoja, jotka eivät sisällä muotolaskoksia, voit vain piirtää ne sovitusvaatteeseen. mutta muut saumat voit vain piirtää sovitusvaatteeseen.  Ompele vyötärökaitale, kaulus ja rannekkeet sovitusvaatteeseen yksinkertaisina. Jos kaavassa on muotolaskoksia, laskoksia, syötöstä ym. käsittele ja ompele ne kuten oikeassa vaatteessa.

 

Kun tarkistat onko mekon kaava hyvä, tai minkä muun vaatteen kaava tahansa, sinun ei tarvitse laittaa vaatteeseen ylimääräisiä sovitusvaroja eikä ommella käänteitä. Reunat voivat olla sellaisenaan tai ne voidaan kääntää silittämällä nurjalle puolelle.  Eli reunat jätetään kääntämättä tai silitetään nurjalle.

 

Kun sinulla on omilla mitoilla piirrettyjä, eri väljyyksillä olevia peruskaavoja käytössäsi, on kuosittelu suhteellisen helppoa. Kun peruskaavassa on esimerkiksi vyötärön paikka oikeassa kohdassa tai vaikkapa rintamuotolaskos juuri oikean kokoinen, ei kuositteluvaiheessa enää tarvitse miettiä näitä. Voit muokata kaavan peruskaavoista juuri sellaiseksi vaatteeksi minkä haluat tehdä. Se on tosi palkitsevaa kun teet vaatteen kaavasta asti itse!

 

 

Katso tästä videosta esimerkki mekon kuosittelusta.

 

 

Peruskaavan kuositteluun löytyy ohjevidoita myös seuraavista aiheista:

Alennettu hiha

Kädentien avartaminen

Rintamuotolaskoksen siirtäminen

 

Käy kurkkaamassa myös OHJEITA -sivulta uusimmat ohjepäivitykset!

 

Haluatko tietää lisää peruskaavasta? Tässä maksuttomassa koulutuksessa sinulle selviää peruskaavan idea. TILAA TÄSTÄ MAKSUTON MINIKURSSI!