Kaavakoulu

Peruskaava -Näin siirrät rintamuotolaskoksen

posted in: Kaavakoulu | 0

Peruskaava on vartaloa myötäilevä kaava, jota ei käytetä sellaisenaan. Siitä lähdetään liikkeelle kun luodaan vaatteelle kaavaa. Peruskaavassa on perusväljyys ja perussaumat kuten sivusauma, keskietu, keskitaka, olkasaumat. Lisäksi peruskaavassa on rintamuotolaskos sekä hartia- ja vartalomuotolaskokset. Näillä vaate saadaan myötäilemään vartalon muotoja. Kuositteluvaiheessa nämä muotolaskokset käsitellään vaatteen malliin sopivasti.

 

Peruskaavan piirtämiseen on olemassa erilaisia kaavanpiirtämisjärjestelmiä kuten esim. pohjoismainen, saksalainen (Müller & Sohn), ranskalainen, italialainen ja  wieniläiset kaavanpiirtämisjärjestelmät.

 

Housuille, hameelle ja yläosanvaatteille on omat peruskaavansa. Peruskaavan voi piirtää joko varastomitoilla tai henkilökohtaisilla mitoilla. Kaavaa varten otetaan päämitat ja apumitat, joiden perusteella tehdään laskelmat. Jokaisella kaavajärjestelmällä on oma tapansa tehdä nämä laskelmat.

 

Kun peruskaava on piirretty ja sovitettu istuvaksi sekä siihen on tehty tarvittavat korjaukset, on kaava valmis kuositeltavaksi. Kuosittelu tarkoittaa sitä, että peruskaavasta muokataan halutunlainen vaatteen kaava. Kuosittelun jälkeen kaavaa testataan ja siihen tehdään tarvittavia korjauksia.

 

Aloitan nyt tässä blogissa nyt sarjan, jossa käsittelen kaavan muokkaamiseen liittyviä asioita. Pyrin laittamaan mukaan havainnollistavan videon, josta sinun on helpompi saada käsitys käsiteltävästä aiheesta. Tässä artikkelissa perehdytään vähän rintamuotolaskoksen siirtämiseen.

 

 

Peruskaava - Näin siirrät rintamuotolaskosta

Peruskaavassa olevat muotolaskokset antavat vaatteelle muodon, joka on tärkeää erityisesti joustamattomissa kankaissa. Varsinkin yläosan vaatteessa oleva rintamuotolaskos on tarpeellinen vaatteen istuvuuden kannalta. Muotolaskoksia ei voi koskaan hävittää kokonaan, vaan ne ovat aina jossakin esimerkiksi ommeltuina, laskoksina tai väljyytenä.

 

Peruskaavassa rintamuotolaskos ommellaan kohti olkaa. Kun peruskaavasta kuositellaan vaatteen kaavaa, herää yleensä ensimmäisenä mielessä kysymys mitä tehdä rintamuotolaskokselle. Niin kuin myös hartia- ja vartalomuotolaskoksille. Kuositeltavasta mallista riippuen muotolaskokset voidaan käsitellä monella tavalla.

 

Kun siirrät rintamuotolaskosta, pidä sen kärki eli rinnan korkeimman kohdan piste aina samassa kohtaa. Rinnan korkein kohta toimii keskipisteenä ja voit liikuttaa itse muotolaskoksen periaatteessa mihin tahansa suuntaan kaavassa, kuten ympyrän sektoria.  

 

Tee näin:

Piirrä uuden muotolaskoksen paikka rinnan korkeimman kohdan pisteestä johonkin suuntaan. Leikkaa kaava auki rinnan korkeimman kohdan pisteeseen saakka ja sulje alkuperäinen muotolaskos. Nyt rintamuotolaskos on siirtynyt uuteen paikkaan. Eri kohdissa kaavaa se näyttää erilaiselta, koska sen pituus muuttuu, mutta laskoksen syvyys pysyy aina samana.

 

Rintamuotolaskoksen voit ommella sellaisenaan, lisätä väljyydeksi johonkin päin kaavaa joko kokonaan tai osittain. Voit myös poimuttaa tai vaikkapa laskostaa ylimääräisen väljyyden esimerkiksi pääntielle. Tai minne vain keksit sen laittaa.

 

Ja jos haluatkin esimerkiksi useamman pienen laskoksen, voit jakaa rintamuotolaskoksen useampaan osaan. Jos taas haluat muotolaskokset kokonaan pois, voit siirtää ne aina leikkaussaumoihin.

 

Voit myös yhdistää vartalomuotolaskoksen rintamuotolaskokseen ja saada näin yhden suuremman laskoksen. Tätä voit hyödyntää esimerkiksi laskoksissa, vedoksissa tai poimutuksissa.

 

Mutta, vartaloa myötäilevästä peruskaavasta muotolaskoksia ei voi koskaan hävittää kokonaan. Ne ovat aina vaatteessa jossakin kohtaa. Suosittelen tarkkailemaan vartalotyypiltään erilaisten ihmisten hyvin istuvia vaatteita. Tarkkaile mitä muotolaskoksille on tehty ja pohdi miltä muutos näyttää kaavassa. Löydät varmasti tosi mielenkiintoisia tapoja käsitellä muotolaskoksia! Tapoja on niin monia kuin on tekijöitäkin. Sinäkin löydät omalle vartalolle sopivimman kokeilemalla ja tekemällä.

 

Katso alla oleva video.

Videolla näet kuinka rintamuotolaskosta voi siirtää ja esimerkkejä kuinka tämä näkyy vaatteessa.

 

Comments are closed.