Vaatteet - Kaavakoulu

Millä perusteella sinä valitset vaatteet päivääsi?

posted in: Kaavakoulu | 0
  •  
  •  
  •   
  •  

Vaatteet voivat joko pilata tai parantaa päivän

Hermostuttaako sinua koskaan vaatteet? Oletko koskaan ajatellut, että huonosti istuva vaate voi pilata päiväsi ja huonontaa oloasi? Kun kaava on huono ja saumat väärissä kohdissa. Saumat kiertää tai hankaa liikkuessa. Minulla tämä alkaa huomaamatta kiristäämään pinnaa ja kun pääsen kotiin, kyseinen vaate lentää perimmäiseen nurkkaan. Olen tosi herkkä tuntemaan esimerkiksi vaatteiden saumat ja laput.  Jos niissä jokin häiritsee, on vaikeaa olla rennosti.

 

Myös materiaali voi joskus häiritä niin, ettei vaatetta voi käyttää. En enää juurikaan siedä keinokuituisia kankaita. Ne tuntuvat iholla kylmiltä ja inhottavilta. Niiden sähköisyys talvella on ihan kauheaa ja kesällä vaate taas hiostaa ihan liikaa. Myöskin vaatteesta lähtevä ääni voi häiritä olemista. En voi tehdä metsälenkkiä kahisevissa vaatteissa, koska meteli häiritsee minua enkä pysty rauhoittumaan.

 

Melkein kaikkein pahimmalta tuntuu, jos olkasaumat tai kädentie ei istu. On vaikeaa olla vaatteessa, joka ahdistaa kädentieltä liikkuessa, ja tuntuu ettei sauma ole oikeassa kohdassa. Välttämättä vaatteessa ei ole muuta vikaa, kuin huonosti istuva kädentie tai väärä sauman paikka. Väljyys ja malli voi olla muuten hyvinkin sopiva.

Oletko sinä koskaan ajatellut vaatteessa kädentietä, miltä se näyttää ja tuntuu sinun päällä? Suosittelen tarkkailemaan sitä, se on paidassa esimerkiksi tosi merkittävä juttu. Vaate näyttää juuri niin hyvältä, kuinka hyvin kaava myötäilee vartalon muotoa.

 

Vaatteen oikea väljyys suhteessa materiaaliin on tärkeää. Vaate ei tunnu välttämättä hyvältä jos se on liian väljä ja sitä joutuu päällä jatkuvasti korjailemaan. Myöskin liian kireässä vaatteessa on hankala olla, varsinkin jos materiaali ei jousta yhtään. Kotona on mukava löpsötellä väljissä ylisuurissa vaatteissa.

Mutta virallisemmissa tilaisuuksissa hyvä kaava, josta on tehty istuva, ryhdikäs vaate taas antaa tukea omalle olemukselle ja olemiselle. Oletko sinä koskaan ajatellut tätä? Nimittäin kuinka vaatteen istuvuus tai väljyys vaikuttaa omaan olemiseesi?

Hyvä vaate näyttää ja tuntuu päällä hyvältä. Hyvä vaate on paljon muutakin kuin pelkkä ulkonäkö. Joskus sellaisen löytäminen voi olla vaikeaa, jos oma vartalo ei vastaa niin sanottua normaalia vartaloa. Vaatteet, jotka eivät tunnu hyvältä päällä tai jonka materiaali menee nopeasti huonoksi jää usein pitämättä muutaman käyttökerran jälkeen.

Siksi vaatteita kannattaa hankkia tarpeeseen ja harkitusti. Kannattaa jo kaupassa tunnustella, miltä vaate tuntuu päällä kun sen kanssa liikkuu. Tai onko vaatteen kaava omalle vartalolle sopiva. Jos et jaksa miettiä kaavaa niin katso vaatteen muotoa eli mallia. Sopiiko se omalle vartalollesi.

Jos ompelet vaatteet itse, sinulla on ihan huippu mahdollisuus tehdä vaatteesta sellainen, joka tuntuu ja näyttää hyvältä. Ajattele, voit itse päättää millainen kaava vaatteessa on. Kuinka saumat ja muut kohdat on ommeltu. Mikä vaatteen materiaali on ja kuinka hyvin se myötäilee sinun vartalosi muotoa.

Ostovaatteessa kun ei voi päättää mitään vaan täytyy tyytyä siihen mitä saa. Onko ihme jos ihmiset, jotka ompelevat vaatteensa itse, näyttävät niin tyytyväisiltä!

Valitsetko sinä vaatteet sen mukaan miltä ne tuntuvat päällä? Vai onko valintaperusteena materiaali tai käytännöllisyys? Tai onko tärkeää hinta ja että vaatteet ovat viimeisen trendin mukainen? Haluatko hukkua massaan vai erottua? Haluatko käyttää vaatteet mahdollisimman pitkään ja säästää ympäristöä?

 

Tässä vielä viisi vinkkiä, joilla vaate voi pelastaa päiväsi:

1. Millainen päivä on tulossa? Valitse vaatteet sen mukaan, että se tukee ja vahvistaa oloasi juuri tänään.
2. Ole tarkkana kaupassa, älä osta jos vaatteessa on yksikin asia joka häiritsee.
3. Jos teet vaatteet itse, käytä aikaa mittojen tarkistamiseen ja tarvittaessa kaavan muuttamiseen. Näin vältät epäonnistumisen vaatteen ompelussa.
4. Jos vartalosi poikkeaa normaalimitoituksesta, tee itsellesi peruskaava ja muokkaa siitä vaatteesi kaavat. Suunnittele malli juuri sinulle sopivaksi. Hyvä kaava on onnituneen ompelun perusta!
5. Kun hankit kangasta, ole tarkkana sen laadusta ja materiaalista. Jos tykkäät luonnonkuiduista, valitse kankaita jossa keinokuitua on mahdollisimman vähän. Tutki myös kankaan rakennetta ja pintaa. Laadukkaan kankaan tunnistat mm. siitä, ettei se nyppyynny kun sitä hankaa ja että se palautuu muotoonsa kun sitä venyttää.  

 

Toivon, että sinä löydät itsellesi hyvin istuvia vaatteita ja oikeanlaista materiaalia. Ihanaa päivää!


  •  
  •  
  •   
  •  

Vastaa