Ompelukaavat omalla mitoituksella Kaavakoulusta

posted in: Kaavakoulu | 0

Ompelukaavat omalla mitoituksella

Jos et jaksa lukea artikkelia, niin katso tämä video.
Tilaa tästä MAKSUTON MINIKURSSI,  jos haluat lisätietoa peruskaavasta.

Mikä on Kaavakoulu?

Minulta usein kysytään kuinka ompelukaavat on helpointa saada sopiviksi. Olen myös paljon muokannut valmiskaavoja opiskelijoideni kanssa. Joka kerta on tullut mieleen, että olisipa peruskaava mistä lähteä liikkeelle. Muokkaaminen on niin paljon helpompaa omilla mitoilla tehdystä peruskaavasta. Siksi olen myös  itse päätynyt tekemään omat ompelukaavat peruskaavasta. Vaatteet istuvat päälläni paremmin, kun on omilla mitoilla tehty peruskaava pohjana.

Sekä opettajana, että vaatteiden tekijänä törmään usein epäselviin ohjeisiin. Kuinka miljoona kertaa olen tavannut opiskelijoiden kanssa ompeluohjeita, joista emme ole ymmärtäneet hölkäsen pöläystä. Ohjeen tekijän kun ovat erilaiset kuin lukijan ajattelutapa, hyvin usein. Siksi haluan, että Kaavakoulussa oppiminen on mahdollisimman helppoa ja selkeää. Keskitytään olennaiseen ja ohjeistus on pitkälti videomuodossa.

Kaavakoulu on verkossa toimiva koulu, jossa voit opiskella kaavan piirtämistä ja muokkaamista. Verkkokurssit antavat jokaiselle nettiyhteyden päässä olevalle mahdollisuuden osallistua kurssille. Kaavoja voi piirtää ihan silloin kun itselle sopii, riipumatta ajasta ja paikasta. Verkossa oppiminen tapahtuu videokurssina, jossa samallanäet ja kuulet kuinka kaavan tekeminen tapahtuu. Video etenee vaihe vaiheelta ja se on helppo pysäyttää ja kelata tarvittaessa taaksepäin.

Kaavakoulussa lähestytään ompelua erilaisesta näkökulmasta. Ei siis käytetä valmiita kaavoja ja ohjeita vaan opitaan tekemään kaavat ja ohjeet itse. Kaavakoulussa käytetään saksalaista kaavanpiirtämisjärjestelmää, joka on hyvin suosittu järjestelmä kaavoituksessa. Kaikki laskelmat tehdään omista vartalon mitoista, että lopputuloksesta saadaan mahdollisimman istuva.

Kenelle Kaavakoulu on tarkoitettu?

Kaavakoulu on sinulle, jos

• olet pieni tai isokokoinen ja sinun on vaikea löytää sopivat ompelukaavat tai vaatteet. Joudut usein muokkaamaan paljon valmiskaavaa.
  • olet kyllästynyt sopivien kaavojen metsästykseen ja huonosti istuviin vaatteisiin.
  • haluat nostaa ompeluharrastuksesi uudelle tasolle –  suunnitella itse vaatteita ja tehdä niihin kaavoja.
  • haluat oppia vaatteen kaavoitusta saksalaisella kaavapiirtämisjärjestelmällä.
  • sinulla on jonkun verran  ompelukokemusta. Olet tehnyt vaatteita, käyttänyt valmiita kaavoja ja ehkä muokannutkin niitä. Mutta  haluat oppia tekemään kaavoja itse.

Millaisia kurssit ovat ja kuinka ne toimii?

Kurssit ovat verkkokursseja, jossa opiskelumateriaali on pääosin videona. Kaavan piirtäminen on esitetty animaationa kuva kuvalta. Osa materiaaleista on myös tulostettavina PDF:tiedostoina. Materiaali on sellaista että aloittelijankin on helppo ymmärtää ja pysyä perässä.

Ohjeistus on selkeä ja etenee järjestyksessä työvaihe kerrallaan niin, että sinun on helppo seurata ohjeita ja piirtää omaa kaavaa. Videon voit aina pysäyttää tai kelata taaksepäin ja katsoa uudestaan. Sinun ei tarvitse lukea ja koittaa ymmärtää kirjoitettuja ohjeita ja kuvia, vaan saat ne helposti videon muodossa.

Kursseilla saat ohjausta sähköpostitse sekä Kaavakoululaisten Facebook -ryhmässä. Saat ohjausta aina kun tarvitset ja niin paljon kuin tarvitset. Kursseilla jokainen etenee omaan tahtiinsa, joten jokaisella on myös omat tarpeensa ohjaukselle. Kursseilla edetään jokaisen oman tahdin ja tarpeen mukaan.

Mitä hyötyä tehdä ompelukaavat omalla itse?

Kun osaat tehdä itse ompelukaavat omalla mitoituksella, tekemäsi vaatteet istuvat paremmin päälläsi. Säästät aikaa, kun sinun ei tarvitse etsiä sopivaa kaavaa. Säästät myös rahaa, jos ostit ennen kaavasi. Ennenkaikkea rahaa säästyy kun et enää tee vaatteita jotka jää pitämättä ja kaapin perukoille lojumaan.

Mikä parasta, pääset vaatteiden ompelussa aivan uudelle tasolle, kun voit itse suunnitella haluamasi mallin ja osaat tehdä siihen kaavat omilla mitoilla. Tämä antaa vapautta ompeluun ja rohkeutta kokeilla omia ratkaisuja. Et myöskään tarvitse ompeluohjeita, koska mietit työjärjestyksen itse. Mitä vielä syntyykään, kun pääset ideoimaan omia vaatteita! Ohjeita peruskaavan kuositteluun löydät enemmän  tästä blogiartikkelista ja tästä OHJEITA -sivulta.

Kun teet ompelukaavat ja suunnittelet vaatteen itse, myös kolmiulotteinen hahmottamiskykysi paranee. Ymmärrät paremmin vartalon ja kaavan välistä suhdetta. Hiljainen tietosi lisääntyy ja opit kuin itsestään ymmärtämään erilaisten kaavoitusratkaisujen vaikutuksia siihen, miltä vaate näyttää päällä. Tämä hiljainen tieto on sellaista, jota ei voi kukaan toiselle opettaa. Se tulee vain tekemisen kautta ja lupaan, että Kaavakoulussa kehityt myös tässä!

Kaavakoulun verkkokursseilla teet peruskaavat omalla mitoituksella helposti kotona. Näistä sinun on hyvä kuositella kaikki vaatteen kaavat. Opit myös ajattelemaan vaatteen valmistusta kokonaisuutena kun teet kaiken alusta saakka itse. Ompelu on helppoa, kun tiedät mitä tehdä ja missä järjestyksessä.

Silja

Ps. Jos haluat tutustua peruskaavaan, tilaa MAKSUTON MINIKURSSI PERUSKAAVAN IDEASTA. Koulutuksessa sinulle selviää mm. mikä peruskaava on, mitä välineitä sen piirtämiseen tarvitset ja kuinka kaavan piirtäminen tapahtuu.