Kaavakoulu

Miksi ompelija on onnellinen?

Oletko koskaan ajatellut, että ompelija joka tekee vaatteita joko itselleen tai muille, ei koskaan näytä äkäiseltä?

 

Kiinalainen sananlasku sanoo, että jos haluat olla onnellinen niin ala puutarhuriksi. Uskon, että tämä pitää paikkansa! Puutarhuri näkee konkreettisesti kasvun, joka on hänen työnsä hedelmä ja palkinto. Hän voi joka päivä iloita kasvin kasvamisesta ja siitä, että hänen työstään on ollut hyötyä.

 

Itse ole maailman surkein puutarhuri. Tykkään kyllä paljon kukista ja kasveista, mutta en tahdo jaksaa odottaa, että siemenestä kasvaa kasvi. Unohdan kastella niitä säännöllisesti ja siksi kasvini eivät ole kovin vehreitä. Toki välillä yritän vähän skarpata. Tämä on haasteellista, joten en voi omistaa montaa kasvia yhtä aikaa.

 

Oma temperamenttini haluaa olla liikkeessä ja saada konkreettisesti näkyvää tulosta aikaan nopeasti. Haluan nähdä, että asiat menevät eteenpäin ja teen usein intuitiivisesti nopeitakin ratkaisuja. Puutarhan hoitamisen vaativa kärsivällinen hitaus ei sovi minulle. Siksi olen kääntänyt tämän sananlaskun mielessäni, että jos haluat olla onnellinen ole ompelija. Lue tästä artikkelista 11 syytä, miksi ajattelen näin.

 

Ompelija on onnellinen, lue 11 syytä miksi!

 

Opettajan työssä huomasin, että oma työ ei juuri näkynyt missään. Tai näkyi itselle. Toisen ihmisen kehittyminen ja onni omasta tekemisestä kyllä palkitsi ja kannusti jatkamaan. Mutta harvoin omasta työstä sai palautetta muilta, koska se oli ulospäin näkymätöntä ja aika yksinäistäkin työtä. Toisin oli sillon kun olin ompelija ja tein konkreettista, näkyvää työtä.

 

Jokaiselle ihmiselle on tärkeää, että oma työ tulee näkyväksi ja se huomataan. Varsinkin tänä digiaikana on tärkeää saada aikaan myös jotain konkreettista. Käsin kosketeltavaa. Ompelija kun saa idean, siinä on alku ja kun työ on valmis se on konkreettisesti prosessin loppu. Työ siis alkaa ja loppuu. On tosi tärkeää,että voi saattaa työn loppuun ja nähdä lopputuloksen valmiina.

 

Tähän artikkeliin olen poiminut 11 asiaa, joista johtuen ompelija on usein onnellinen.  Oletko itse huomannut näitä? Mitä sinä lisäisit tähän listaan?

 

 1. Oman tekemisen jälki tulee näkyväksi

Ompeleminen on konkreettista. Kun olet saanut ompeluksesi valmiiksi ja puet sen päällesi tai laitat esille, niin aina joku huomaa tekemäsi työn. Yleensä kommentti on positiivinen. Pelkästään siitä tulee hyvä mieli, että joku on huomannut sen mitä olet tehnyt. Ja jos vaikka vaate on itselle mieleinen, niin hyvä mieli tulee siitäkin miltä vaate tuntuu ja näyttää päällä. On kiva sanoa, että tein itse.

 

 1. Onnistumisen ilo

Ompelussa tekemisesi jälki on näkyvää. Näet omin silmin selvästi sen missä olet onnistunut ja mitä sinun täytyy vielä harjoitella. Ja kehityt kerta kerralta paremmaksi, väistämättä. Näet oman kehityksesi ja välillä voit olla todella tyytyväinen itseesi. Mitä enemmän teet, sen enemmän opit. Ja sitten kun se ihan paras ompelus valmistuu, voi sitä onnistumisen iloa! Olet oppinut taitoja ja saanut hiljaista tietoa, joka auttaa sinua eteenpäin.

 

 1. Antamisen ilo

Konkreettisesta tekemisestä tulee itselle hyvä mieli. Toki joskus vastustaa liikaa ja on pakko jättää työ kesken. Mutta useimmiten työ kuitenkin palkitsee. Haluat antaa itsetekemiä juttuja myös lahjaksi. Lahjan mukana annat muiston itsestäsi ja kerrot, että olit mielessäni. Omatekemä lahja on kuin pala itseä.

 

 

Tuntuuko sinusta maailma pehmeämmältä paikalta ompelusten äärellä?

 

 1. Onni asuu pehmeässä materiaalissa

Ompelussa olet tekemisissä pehmeän materiaalin ja värien kanssa. Se aktivoi tunto- ja näköaistejasi. Kolmiulotteisen tuotteen ajatteleminen ja suunnittelu antaa töitä aivoillesi ja vahvistaa kolmiulotteista hahmottamiskykyäsi. Huomaat, että ajattelet asioita usein monesta eri näkökulmasta, koska ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ja toimia. Pehmeä materiaali luo pehmeyttä ympärilleen kaikin tavoin.

 

 1. Uppoat työskentelyyn ja unohdat ankean maailman

Ommellessa aika katoaa ja saat henkistä tilaa ympärillesi. Suunnittelet vaatteen ja löydät sopivan kankaan. Tuskin maltat odottaa hetkeä, jolloin pääset työstämään sitä. Kun se hetki koittaa, ajan taju katoaa ja on vain sinä ja ompelus. Koska työskentely vaatii keskittymistä ja ajattelemista, et voi pyöritellä samaan aikaan mielessäsi arjen murheita. Ompelu pakottaa sinut keskittymään oleelliseen. Se on meditointia konkreettisen tekemisen avulla.

 

 1. Oma idea, oma toteutus

Ompelu vie mennessään. Mitä monipuolisempia tuotteita ompelet, sen enemmän uusia ovia avautuu edessäsi. Ompelija ei keskity pelkästään tekniikkaan, vaan kokonaisen kolmiulotteisen tuotteen tekemiseen. Muotoon, väreihin, leikkauksiin, yksityiskohtiin. Toki ompelua helpottaa, jos osaat muutamia tapoja esimerkiksi ommella vetoketjun tai tehdä taskun jne.

 

 1. Haastat itseäsi jatkuvasti

Ompelu haastaa sinua. Voit ommella kahdella tavalla; joko lukea ja noudattaa valmiita ohjeita tai suunnitella tuotteen kokonaan itse työvaiheineen päivineen. Nämä kummatkin työskentelytavat haastavat sinua. Lukemalla ohjeita, koet voittamisen tunnetta kun ymmärrät mitä ohjeessa tarkoitetaan. Jos taas suunnittelet kaiken itse, olet onnistunut silloin kun sinun ole tarvinnut purkaa saumaakaan. Molemmilla tavoilla sinä voit päästä siistiin ja huoliteltuun lopputulokseen. Ompelussa voit haastaa itseäsi loputtomasti. Se tuo onnistumisen iloa.

 

 1. Positiivinen energia vie eteenpäin

Ompelija tekee työtä, joka on jatkuvassa liikkeessä eteenpäin. Tässä liikkeessä on positiivista energiaa, joka heijastuu olemukseesi. Eteenpäin ei tarvitse rynniä päätä huimaavaa vauhtia, vaan voit sovittaa vauhdin omaan tahtiisi, oman temperamenttisi mukaan. Näin ompelukonekin toimii paremmassa yhteistyössä kanssasi, uskon :).

 

 

 

Kutsuuko kesken jäänyt ompelutyö sinua?

 

 1. Keskeneräisen työn vetovoima

Se vetää sinua puoleensa, koska työ haluaa tulla valmiiksi. Joskus. Vaikka siihen menisi pidempikin aika. Kenties yrität  piilottaa sen kaapin perimmäiseen nurkkaan. Ja silti tunnet, että jossakin joku odottaa sinua. Olet tarpeellinen. Et saa koskaan rauhaa tältä työltä ja kun tulee se oikea aika ja hetki, tartut siihen ja koet suunnatonta iloa ja riemua saattaessasi sen loppuun. Näilläkin on tarkoitus. Ne näyttävät sinulle, että koskaan ei kannata luovuttaa.

 

 1. Työ valmistuu nopeasti

Ompelija pitää laatua tärkeämpänä kuin nopeutta. Mutta yleensä työ tulee valmiiksi pian. Jos tykkäät yksinkertaisesta eikä jaksa panostaa tilkun viilaamiseen, voit saada vaatteen valmiiksi piankin. Tässä auttaa myös omilla mitoilla tehty peruskaava, jos valmiista kaavoista ei löydy hyviä. Hyvät, istuvat peruskaavat nopeuttavat alkuun pääsemistä. Eikä aikaa tarvii tuhlata kaavojen etsimiseen.

 

 1. Ajattelet kokonaisuutta

Ompelussa täytyy ajatella kaiken aikaa kokonaisuutta, koska jokainen vaihe on oleellinen ja vaikuttaa lopputulokseen. Mietit missä vaiheessa mikäkin vaihe kannattaa tehdä. Vaiheet etenevät hyvin loogisessa järjestyksessä. Mietit työskentelyjärjestyksen ihan alusta asti itse. Sinä itse olet paras asiantuntija omassa työssäsi. Ompelija ottaa huomioon kaikki vaihtiehdot työssään ja poimii niistä järkevimmän. Harjoittelu tekee mestarin ja kolmiulotteinen hahmottaminen paranee kokemuksen myötä. Kokonaisuuden hahmottamisesta hyödyt kaikilla elämän osa-alueilla!

 

Näiden 11 asian perusteella voin sanoa että jos haluat onnelliseksi, aloita ompeleminen. Myönnettäköön, että ihan jokaiselle tämä ei välttämättä lisää onnen tunteita. On heitäkin jotka vihaavat ompelukonetta. Mutta silloin se oma juttu on sitten jokin muu. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan ompelemista, koskaan ei voi tietää minne se johtaa!

 

Oletko sinä jo aloittanut ompeluharrastuksen?

 

Tai haluatko päivittää taitojasi? Tein aloittelevan ompelijan pikakurssin, saat sen ilmaiseksi tästä. Kurssilla käyn läpi ompelun aloittamiseen liittyviä perusasioita.

 

Jos tarvitset tukea vaatteiden kaavoittamiseen, tutustu Kaavakoulun verkkokursseihin. Verkkokurssilla voit opiskella kaavoitusta  ajasta ja paikasta riippumatta, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.

 

Lämpimästi tervetuloa kurssille, jos haluat perehtyä vaatteiden kaavoitukseen ja tehdä kaavoja omilla mitoilla!

 

Terkuin

Silja