Haluatko suunnitella ja ommella omat vaatteet - KAAVAKOULU

Haluatko ommella housut? Satsaa suunnitteluun!

Onko sinulla lempihousut? Millainen housujen mallin on ja missä niitä käytät?  Vai haluatko ommella ja unelmoitko vielä parhaista housuista? Millaiset ne olisivat - malli, materiaali ja yksityiskohdat?

 

Housujen ompeleminen on sekä hauskaa että hyödyllistä. Itse tekemällä saat myös lisää persoonallisuutta housuvalikoimaan! Eri vuodenaikoina kankaan vahvuus ja lahkeen pituus vaihtelee. Pienillä muutoksilla saat malliin vaihtelua. Pääasia, että housujen perus istuvuus on hyvä!

 

Jos et löydä hyvää housun kaavaa valmiskaavoista, hyvä vaihtoehto on ommella housut omalla kaavalla. Siis omilla mitoilla piirretystä peruskaavasta tehdyllä housunkaavalla, tarkoitan. Silloin voit helposti tehdä housujen mallin ja ulkoasun juuri sellaiseksi kuin haluat, kun kaava jo sellaisenaan istuu hyvin.

 

Jos kangas jo polttelee kaapissa, haluaisit varmasti ommella sen pian housuiksi. Malta kuitenkin vielä hetki ja käytä hetki aikaa suunnitteluun! Mieti aluksi mikä housun mali on juuri sinun päälläsi optimaalisin. Jos sinulla on olemassa vanhat hyvät housut, voit käyttää niitä apuna. Tutki mikä tekee niistä housuista hyvät. Älä kuitenkaan käytä niitä sellaisenaan kaavoina, nimittäin housujen malli on käytössä muuttunut. Saat paremmat kun teet kaavan alusta saakka itse!

 

Jos tutkin vanhoja housuja, mittaa housuista vyötärö ja lantion ympärys sekä reiden, pohkeen ja lahkeenympärys. Jos niissä on hyvä vyötärön korkeus, mittaa ja laittaa ylös. Vanhoista hyvistä housuista saat myös viitteitä siitä, mikä taskun koko, malli ja paikka olisi hyvä. Vertaa näitä mittoja sitten omaan peruskaavaan (jos sinulla on jo sellainen). Pääset näin jyvälle housujen väljyydestä.

Tiesitkö, että nyt voit tehdä housunkaavoja omalla mitoituksella verkkokurssilla?

Lähde kurssille ja piirrä kaavat helposti kotona!

LUE LISÄÄ ALKAVASTA KURSSISTA TÄÄLTÄ >>

 

 

Lue tästä 10 vinkkiä housujen suunnitteluun

1. Olet varmaan törmännyt joskus housuihin, jotka saavat sinut  näyttämään hyvältä. Kun suunnittelet housuja, huomioi oman kehosi erityispiirteet.  Pohdi mikä housun mallissa vaikuttaa vartaloosi negatiivisesti ja mikä taas positiivisesti. Vinkki: tähän saat apuja Kaavakoulun maksuttomasta vartaloanalyysi -koulutuksesta.

2. Tiedätkö tunteen  kun vyötärö on liian matala ja joudut nostelemaan housuja?  Vyötärön korkeus housuissa muuttuu säännöllisesti muodin mukaan, samoin kuin lahkeen pituus ja leveys. Aina ei matala vyötärö ole se paras mahdollinen. Jos esimerkiksi omistat voimakkaan keskivartalon, voi korkea vyötärö olla vartalollesi edullisempi, ja tuntua mukavammalta. Kun vyötärö on vähän korkeampi ja juuri sopivan kokoinen, saavat housut olosi tuntumaan ryhdikkäältä ja napakammalta.

3. Itselle optimaalisen vyötärön korkeuden saat kuulostelemalla mikä tuntuu sinusta itsestä hyvältä. Jos vyötärö tuntuu hyvältä, niin se taatusti myös näyttää hyvältä. Kun pohdit vyötärön korkeutta, mieti samalla myös housujen yläosan väljyyttä. Haluatko ommella väljemmät housut lisäämällä laskokset housuihin vai napakamman yläosan ja ommella muotolaskokset kiinni?

 

Harkitse leikkaussaumojen paikka tarkkaan

 

4. Leikkauksella ja saumojen paikalla on väliä. Nimittäin suhteessa vartalon muotoon. Ne voivat sijaita esimerkiksi liian reunassa tai keskellä.  Myös vaakasuuntaiset leikkaussaumat voivat olla väärässä kohdassa jalkaa. Jokaisen ihmisen jalat ovat eri mittaiset ja siksi valmiskaavoissa saumat eivät välttämättä ole juuri optimaalisella kohdalla vartaloosi nähden. Siirtämällä saumoja niin, että ne vaikuttavat positiivisesti vartalosi mittasuhteisiin saat housut näyttämään paremmilta.

5. Lahkeen pituus muuttuu muodin ja vuodenaikojen mukaan jatkuvasti. Mutta, mikä on sinun vartalollesi optimaalisin lahkeen pituus? Lahkeen pituus esimerkiksi puolipitkissä housuissa kannattaa katsoa tarkasti. Jos lahje loppuu pohkeen tai reiden leveimpään kohtaan, saa se näyttämään jalkasi leveämmiltä. Tarkista ,että lahje siis loppuu jalkojesi kapeimpaan kohtaan, olipa kyseessä sitten shortsi tai capri -malliset housut. Myös housuhameessa lahkeen loppumiskohta on todella merkittävä. Väärään kohtaan loppuva housuhame näyttää kamalalta ja vääristää vartalon mittasuhteita.

6. No, kuinkas lahkeen leveys sitten, jos ei ajatella muotia? Katsoisin lahkeen leveyttä suhteessa lantion leveyteen. Jos lahkeet näyttävät saman levyiseltä kuin lantio, on vaikutelma tasapaksu. Karkeasti sanottuna leveälantioisen kannattaa suosia kapeampia lahkeita ja kapealantioisen leveämpiä lahkeita. Toki on yksilöllistä mikä näyttää ja tuntuu kenenkin päällä hyvältä. Kannattaa luottaa omaan silmään ja siihen mikä tuntuu päällä hyvältä.

7. Taskut housuissa ovat usein se juttu, joilla housuihin saadaan ilmettä. Ole kuitenkin harkitsevainen taskujen koon, muodon ja paikan suhteen. Nimittäin väärässä kohdassa väärän mallinen tasku voi tehdä housuista epäedulliset. Voit onneksi itse ommella taskut juuri siihen kohtaan ja sen kokoisina kuin haluat. Varsinkin reisitaskuissa harkitse tarkkaan taskun paikka ja koko, sekä kuinka paljon tasku pullistuu silloin kun siellä on tavaraa. Jos sinulla on voimakkaat reidet, reisitasku ei ole välttämättä paras mahdollinen ratkaisu. Silloin taskun paikkaa kannattaa sovittaa ja harkita peilin avulla.

Maltatko vielä lukea, vai haluaisitko jo ommella?

Vinkit jatkuu vielä 🙂

8. Suunnitteluun vaikuttaa paljon housujen käyttötarkoitus ja kangasmateriaali. Nimittäin kaavan väljyyttä lisätään tai poistetaan sen mukaan joustaako kangas vai ei.  Haluatko housuista väljät liehuvaiset vai jämäkät ja istuvammat? Housuissa, joissa ollaan paljon kyykyssä kuten esimerkiksi retkihousut, täytyy pohtia tarvitseeko esimerkiksi polvien kohdalle laittaa lisäväljyyttä muotolaskoksella. Mutta ratkaisevaa tässäkin on, että joustaako kangas. Lisäväljyyttä lisätään kaavaan sinne, missä väljyyttä tarvitaan.

9. Materiaalin lisäksi kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa myös kankaan kuviointi. Suuret kuviot suurentavat ja pienet kuviot pienentävät. Tumma vie kauemmaksi ja vaalea tuo lähemmäksi, vaatteissakin. Jos housuissa on leikkaussaumoja, voit leikitellä myös eri värisillä tai tummuusastetta olevilla kankailla. Pystysuuntainen leikkaus usein hoikentaa,  vaikkapa sivukappaleet voit ommella tummempina.  Vaakasuuntaisella leikkauksella voidaan taas rikkoa jalkojen pituusvaikutelmaa lyhyemmäksi.

10. Kankaan valinnassa huomioi sen laskeutuvuus suhteessa housujen kaavaan. Otetaanpa esimerkiksi villakangashousut. Housujen alla käytetään yleensä sukkahousuja tai pitkiksiä, joten kangas takertuu kiinni jalkoihin. Silloin  tarvitsee laittaa housuihin vuori ainakin polviin saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että lahkeesta ei kannata tehdä liian kapeaa.

Jos taas mietitään esimerkiksi pellavakangasta, nähdään pellava usein leveälahkeisissa ja väljemmissä housuissa. Rentous ja väljyys sopii hyvin pellavakankaan olemukseen eikä sen rypistyminen haittaa. Pellavakuidulla ei ole jousto-ominaisuuksia ja harvaan kudottuna se ratkeaa helposti saumoista. Tiukemmassa housumallissa saumat siis joutuvat suureen rasitukseen, joten pellavaa ei kannata niihin käyttää.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä housujen suunnitteluun! Mitä vielä lisäisit tähän listaan?

 

Jos haluat ommella housut peruskaavasta omilla mitoilla, kaavan voit helposti tehdä Kaavakoulun verkkokurssilla.

Nyt on menossa kurssit sekä miesten että naisten housuista. Molempien kaavoittamisen tapa on hieman erilainen, joten kurssien sisältö poikkeaa toisstaan. Molemmilla kursseilla on myös housujen ompeluohjeet!

 

Lisätietoja miesten- ja naisten housujen kaavoittamisen kursseista löydät täältä.

Ilmoittaudu ihmeessä nyt mukaan, jos sinulla on haasteita löytää sopivan kokoisia ja mallisia housun kaavoja. Lämpimästi tervetuloa oppimaan kaavoitusta helposti kotona!

Iloista päivää sinulle toivottaa

Silja