Kaavakoulu

Mistä saan istuvan mekon kaavan?

posted in: Kaavakoulu | 0

Oletko sinä joskus kysellyt hyvän mekon kaavan perään? Löysitkö sopivan?

 

Itse olen usein kuullut tämän kysymyksen ja todennut, että tosi paljon on suositteluja erilaisista malleista. Kuitenkin joillekin joku malli istuu todella hyvin ja sama vaate on toisen päällä ihan kauhea. Vaikka kokonumero näillä ihmisillä onkin sama, niin vartalotyyppi voi olla kuitenkin eri.

Mikähän kaavassa on vikana, kun vaate ei istu minun päällä?

Usein itse joudun pettymään valmiskaavoihin, enkä enää sokeasti luota niihin.

Valmiskaavat tehdään normaalin eli tiimalasin mallisen vartalon muotojen mukaan ja silloin on hyvin epätodennäköistä, että se istuisi kaikille. Joustavat kankaat antavat hyvin periksi, mutta joustamattomien kanssa voi tulla ongelmia. Varsinkin jos vartalossa on eroavaisuuksia standardivartaloon nähden. Huomioi oman vartalosi eroavaisuudet normaalivartaloon nähden aina, kun etsit kaavaa itsellesi.  Suosittelenkin, että teet muutaman tarkistusmittauksen, ennen kuin alat leikkaamaan kangasta. Myös oman vartalon analyysista voi olla tosi paljon apua.

 

Lisäksi kannattaa muistaa se, että eri kaavojen valmistajilla on oma systeeminsä lisätä kaavaan väljyyttä. Tähän ei ole olemassa mitään yleistä ohjetta. Siksi kaavojen väljyyksissä saattaa olla tosi paljon eroja.

 

Viisi keinoa joilla vältät epäonnistumisen:

 

1. Tee vartaloanalyysi, se auttaa sinua hahmottamaan oman vartalosi muotoa ja mittasuhteita. Huomioi vartalon erot kaavassa ja lisää kaavaan tilaa vastaavaan paikkaan. Yleensä mekossa hankalin kohta on rinnan kohta, koska rintamuotolaskoksen koko ja paikka voi olla väärä.

 

2. Ota kaavasta strategisesti tärkeimmät mitat ja vertaa niitä esimerkiksi suosikkivaatteeseesi. Tärkeimpiä mittoja ovat yläosan vaatteessa kainalon alapuolelta otettu rinnanympärys sekä vyötärön ja lantion ympärys. Huomioi vaatteessa oleva väljyys.

 

3. Tarkista, onko kaava tarkoitettu joustavalle vai joustamattomalle kankaalle. En suosittele käyttämään kaavoja ristiin, koska esimerkiksi joustavien kankaiden kaavoista puuttuu yleensä rintamuotolaskos. Tämä on tärkeä kaavassa etenkin rintavilla henkilöillä.

 

4. Tarkista kaavan väljyys eli mittaa kainaloiden alta rinnanympäryksen kohdalta ja vertaa oman rinnanympärysmittaan.  Voit tehdä saman myös vyötäröllä ja lantiolla.  Laske kaavan ja oman vartalosi erotus, joka on väljyyttä. Mekossa vartaloa myötäilevän mallin väljyys voi olla esimerkiksi +5 cm, normaali väljyys +8 cm ja väljässä mallissa yhteensä +10 cm tai enemmän. Joustavissa kankaissa väljyyttä ei välttämättä ole ollenkaan tai se voi olla jopa miinusmerkkistä. 

 

5. Jos olet vielä mittauksenkin jälkeen epävarma kaavasta, teippaa irtileikatut kaavan osat toisiinsa kiinni ja sovita kaavaa päälläsi. Aseta sovituksessa keskietu ja keskitaka tarkasti kohdalleen. Tämä testi paljastaa, jos kaava on todella pielessä. Myös kaavan pituus kannataa tarkistaa ainakin olalta alaspäin vartalolla ja kaavassa.

 

Älä siis lähde soitellen sotaan, vaan ole mieluusti tarkka tässä vaiheessa, ennen kuin leikkaat kankaan. Säästyt harmailta hiuksilta ja pettymykseltä, jos jaksat nähdä vähän vaivaa mittojen ottamisen kanssa. 

 

 

 

 

 
[TheChamp-FB-Comments]

Vastaa