Niin tuttu tilanne!
Kaivan kuumeisesti kaappiani pohjia myöten ja sovittelen muutama vuosi sitten hankittuja mekkoja päälleni. Juhlat tulossa ja huh huh, miten voi olla että nämä on kutistuneet näin paljon. En voi ymmärtää???
Tämäkin malli jonka tein niin väljäksi, että on vähän kasvunvaraa tuossa vyötärön seudulla. Miten se tuntuu kuitenkin että vähän liikaa ahdistaa? En pysty olemaan tässä mekossa!!!
Pientä pohdintaahan tämä aiheuttaa. Lainaiskohan se Leila mulle mekkoa, kun ei nyt millään viittis alkaa hankkimaan kun autokin pitäis korjata. Leilahan on kyllä kaks numeroa pienempi kuin minä, mutta jos siltä joku väljä mekko löytyis.
Muutama viikko sitten olin itse kaivelemassa kaapin pohjia kun oli häihin tullut kutsu. Onneksi sattui olemaan sopiva kankaan palanen mistä sitten sain mekon ommeltua. Mutta mitä jos ei olis ollut? Lueppa eteenpäin mitä vaihtoehtoja mulla kävi mielessä!
Voisinko muokata mekon suuremmaksi?
No, kävin kaikki mekot läpi sillä ajatuksella jos olisin voinut muokata jotakin mallia niin että mahtuisin siihen. Mekot oli hyvin istuvia joten niissä ei ollut laajentamisen varaa.
Ja toinen ongelma oli että samaa kangasta ei lenää öytynyt eikä myöskään kankaat sopineet yhteen niin että olisin voinut ottaa toisesta mekosta tai kangaskaapista jotain yhteen sopivaa.
Mistä löytyisi mekon kangas edullisesti?
Seuraava vaihe olisikin ollut mennä kaverille, sukulaisille tai kirpparille katsomaan löytyisikö sieltä sopiva mekko tai sitten joku niin suuri malli että voisin muokata siitä oman kokoisen. Suuret mekot joissa on hihat, on ihan parhaita tähän. Nimittäin hihoissa saattaa olla yllättävän paljon kangasta!
Myös runsaassa helmassa voi olla kangasta yhden mekon verran.
Mekon väri on huono, voinko tehdä jotain?
Luonnon materiaalia voi värjätä ja esimerkiksi silkki värjäytyy todella hyvin myös kotivärjäyksessä. Siksi on kannattavaa tutkia myös hääpuvut kirpparilla, koska sieltä saattaa löytyä myös silkkiä.
No mistä silkin tunnistaa?
Parhaiten tekemällä polttokokeen pienestä palasta kangasta tai langanpätkästä. Keinokuitu muuttuu kovaksi muoviksi ja palaa liekillä. Silkki taas palaa kytemällä ja jäljelle jää hiiltä.
Toki silkkimekoissa on usein polyesterivuori joka ei värjäydy kovin hyvin. Kannattaa siis huomioida haittaako jos vuorin jättää värjäämättä.
Myös puuvilla ja pellava soveltuvat hyvin kotivärjäykseen.
Mekon fiilis on ankea, mitä voin tehdä?
Tähän tuli niin monta ideaa että listasin viisi mielestäni parasta tuohon alle.
Viisi vinkkiä mekon ilmeen piristämisestä helposti ja edullisesti
Sinua on onnistanut ja löysit mekon jossa on kaunis kangas ja riittävästi materiaalia muokattavaksi. Mutta ilmettä voisi jotenkin piristää. Mikä olisi kaikkein edullisin, nopein ja kaunein ratkaisu tähän?
- Piristä ilmettä helposti vyöllä. Voit käyttää valmista vyötä tai tehdä sen toisesta materiaalista. Erilaisia solkia löytyy myös kirppareilta ihan vaikkapa irroittamalla jostakin muutaman euron vyöstä. Siihen vain sitten kangaskaitale joka on yhteneväinen mekon kankaan kanssa.
2. Kangaskukkaset on yksi ihana keino piristää mekon ilmettä. Voit tehdä suuren kukan vaikkapa tilkkulaatikosta löytyvistä yhteensopivista kangastilkuista. Kukka on helppo tehdä ja kiinnittää vaikkapa hakaneulalla siihen kohtaan mekkoa johon se parhaiten sopii. Olalle, vyötärölle, rinnukseen, selkäpuolelle, lähelle pääntietä tai mihin vain keksit sen laittaa.
3. Helppo keino on myös hankkia siirtokuva, jonka kiinnität silittämällä. Voit valita mekon fiilikseen sopivan siirtokuvan ja asetella sen siihen kohtaan mihin se sopii parhaiten. Siirtokuva vie katsoja katseen joko sinne mitä haluat mekossa korostaa jolloin huomio on pois sieltä mitä et halua korostaa.
Siirtokuva voi olla vaikkapa helmassa, selkäpuolella, sivussa, pääntien lähettyvillä jne. Niitä löytyy eri näköisinä ja kokoisina. Jos olet ajoissa liikkeellä, voit löytää hienosti mekon ilmeeseen ja ideaan sopivia kuvia.
4. Napit, rintaneulat ja muut korut ovat myös yksinkertainen tapa piristää mekon ilmettä. Voit valita ne muiden korujen tyyliin sopiviksi väriltään, muodoltaan ja materiaaliltaan. Pidä mielessä se tunnelma minkä haluat mekkoon, jotta koristeet eivät ole ristiriidassa keskenään.
5. Muista helmat! Monen mekon helmoissa on pituutta ja runsautta josta voi aina ottaa pois. Jos siis tarvitset lisäkangasta, tarkista voisiko helmasta ottaa pois joko vaakasuuntaisesti irroittamalla helmaosa ja kaventamalla sitä tai pystysuuntaisesti lyhentämällä helmaa.
Aina ei siis tarvitse juhliin hankkia kokonaan uutta mekkoa, vaan voit luoda mekon joko yhdistelemällä mekkoja tai kankaita toisiinsa ja muokkaamalla niistä uuden mallin.
Summamutikassa yhdisteleminen voi kuitenkin olla haastavaa jos sinulla ei ole oman kokoista ja mallista kaavaa minkä pohjalta mekkoa muokkaat. Ota silloin avuksi oman kokoinen lähtökaava jonka tiedät istuvan hyvin esimerkiksi mekon yläosasta.
Parasta olisi jos sinulla olisi oikealla väljyydellä oleva, omilla mitoilla piirretty peruskaava pohjalla. Silloin muokattavasta mekosta tulee sopivan kokoinen.
Peruskaavan voit piirtää helposti vaikkapa Kaavakoulun verkkokurssilla. Kun se sovitetaan istumaan oman vartalosi päällä, voit helposti lisätä kaavaan väljyyttä myöhemmin tai sitten piirtää kaavan valmiiksi eri väljyyksillä jolloin valitset mallia vastaavan väljyyden lähtökohdaksi.
Ai niin, tämä unohtui:
Näiden vinkkien lisäksi kannattaa vielä kysellä löytyisikö lähipiiristä kankaita, joista ihmiset haluaa luopua. Voit löytää ihania yllätyksiä vuosien takaa!
Muista että rahan puute ei ole este vaan hidaste uuden mekon hankkimiselle. Se synnyttää usein ne kaikista luovimmat ja yllättävimmät ideat. Ja kuinka hyvä fiilis jää siitä itse tekemisestä!
Se onkin kaikista hauskinta mekon hankkimisessa. Muistat aina juuri ne hetket kun mietit ratkaisua ongelmaan ja keksit ne hauskimmat ideat. Se on parasta kun lamppu syttyy ja pääset toteuttamaan oman ideasi. Uskon että lopputulos myös kääntää katseet juhlissa!
Toivon että sait tästä tekstistä jonkin vinkin mitä voit hyödyntää, jos sinulla on sama tilanne kuin minulla tuolla tekstin alussa.
Ihania mekkohetkiä sinulle sinne!
Terkuin Silja ❤️