Miesten ja naisten vaatteiden kaavoittamisen eroja
Miesten vaatteiden kaavat ja kaavoitus poikkeavat naisten kaavoista monella tavalla. Toki eri kaavoitusjärjestelmissä on pieniä eroja kehittäjien mukaan, mutta näin yleisellä tasolla selkein ero on piirtämistavoissa.
Suurin ero on, että naisten kaavojen kuosittelun lähtökohtana käytetään peruskaavaa. Peruskaavaa muokataan haluttuun malliin siinä olevia muotolaskoksia hyödyntäen. Mallin ei siis tarvitse olla tiedossa ennen peruskaavan piirtämistä, koska se muokataan peruskaavasta.
Miesten vaatteiden kaavat taas piirretään suorilta valmiiksi eli ei ole varsinaista peruskaavaa lähtökohtana, vaan mietitään malli valmiiksi jo ennen piirtämistä. Väljyydet lisätään kaavan piirtämisessä halutun mallin mukaan.
Miksi kaavoitustavat poikkeavat toisistaan?
Tähän on eri syitä.
Yksi syy erilaisiin kaavoitustapoihin on se, että vartalon muodot poikkeavat toisistaan. Naisten yläosan kaavassa esimerkiksi on rintamuotolaskos, joka käsitellään kuosittelussa eri tavoin, mallista riippuen. Miesten vaatteiden kaavoissa taas ei ole rintamuotolaskosta, joten sitä ei tarvitse käsitellä.
Toinen syy on se, että kaavoitussysteemit ovat kehittäneet eri ihmiset, joten kaavoittamisen tapakin on luonnollisesti erilainen.
Molempia on lähdetty pohtimaan eri näkökulmista.
Miesten vaatteiden kaavat kaavoitetaan niin, että vaatteen väljyys huomioidaann jo laskelmien tekemisen vaiheessa.
Esimerkiksi paitapuseron kaavoituksessa voi olla väljyydet niukka, normaali ja väljä. Vartalon mittoihin lisätään väljyys halutun lopputuloksen mukaan.
Perus paitapuserossa esimerkiksi puvun takin alle tuleva paitapusero kaavoitetaan usein väljyydeltään niukkana, jotta se asettuu hyvin takin sisälle.
Normaalilla väljyydellä usein tehdään ilman puvun takkia pidettävä paitapusero ja väljää käytetään rennommissa vapaa-ajan paitapuseroissa.
Miesten vaatteiden kaavat mittojen mukaan
Myös miesten vaatteiden kaavat voi tehdä voit mittojen mukaan. Silloin lähdet liikkeelle siitä, että otat mitat itsestäsi.
Tämän jälkeen teet laskelmat ja piirrät kaavan.
Kaava on järkevä sovittaa eli ensimmäinen versio ommella vaikkapa lakanakankaasta jolloin pääsee tarkistamaan kaavan istuvuuden.
Jos sovituksessa joku kohta ei istu ja kaava tarvitsee korjausta, korjaus tehdään ensin sovitusvaatteeseen josta se siirretään kaavaan.
Esimerkiksi housuissa usein merkittävin paikka kaavassa on haarakaari. Haarakaaren tulee noudattaa vartalon linjaa jotta housut asettuvat hyvin päälle.
Missä miesten vaatteiden kaavat on mahdollista oppia tekemään?
Miesten vaatteiden kaavoittamisesta järjestetään yllättävän vähän koulutusta. Esimerkiksi omissa vaatetusalan koulutuksissa asiaa on vain sivuttu. Enemmän ollaan keskitytty naisten vaatteiden kaavoitukseen.
Suomeksi materiaalia on olemassa valitettavasti vähän. Saksalaisen kaavoitusjärjestelmän ohjeita eli kirjallisuutta ja lehtiä löytyy täältä. Kirjoja ja lehtiä on saksaksi ja osittain englannin kielellä sekä manuaalisessa että digitaalisessa muodossa tilattavissa.
Lisäksi miesten vaatteiden kaavoituksesta – ja myös naisten ja lasten tietysti, löytyy esimerkiksi Amazonista kirjallisuutta englanniksi.
Kaavakoulussa miesten vaatteiden kaavoituksesta on olemassa jo muutama kurssi kuten paitapusero- ja housukurssit. Näillä kursseilla voit oppia kaavoitusta verkon kautta helposti kotona. Kursseihin voit tutustua täällä.
Nettiä tutkailemalla voit myös löytää erilaisia blogeja, joissa miesten vaatteiden kaavat on tutkimisen kohteena.
On paljon ompelevia miehiä jotka kertovat mielellään kaavoituksen ja ompelun eri vaiheista. Näistä blogeista voi oppi tosi paljon jos on aikaa käytettävissä tutkimiseen! Jos suomenkielellä ei blogeja löydy, kannattaa etsiä englanniksi.
Miesten vaatteiden kaavoittaminen on tutustumisen arvoinen asia, jos vaatteiden valmistaminen nollasta valmiiksi tuotteiksi kiinnostaa!
Kannustan kovasti sinua tutkimaan aihetta ja mielelläni toivotan tervetulleeksi kurssille oppimaan kaavoitusta!
– Silja