Lasten vaatteet kaavoituksen näkökulmasta

Kun teet lasten vaatteet mittojen mukaan, huomioi nämä asiat

Lasten vaatteet poikkeavat kaavoituseltaan hieman aikuisten vaatteiden kaavoituksesta. Prosessissa on huomioitava vähän eri tavalla joitakin asioita kuten vartalon mittasuhteet tai vaatteen turvallinen käyttö.

Tämän jutun alussa käyn läpi lasten ja aikuisten vaatteiden kaavoituksiin vaikuttavia eroja. Kerron myös kaavoitusprosessin vaiheista ja jutun lopusta löydät kaavoituksen muistilistan. Jos et jaksa lukea koko juttua, voit poimia muistilistan jutun lopusta.

 

Suurimmat erot lasten ja aikuisten vaatteiden kaavoituksessa.

Suurimmat erot johtuvat kehon mittasuhteista, liikkumisväljyydestä ja käyttötarkoituksista. Tässä tärkeimmät erot:

 

Pään ja vartalon suhde toisiinsa

Pienten lasten pää on kehoon nähden suhteessa suurempi  kuin aikuisten. Niinpä lasten paitojen peruskaavoissa pääntie on usein suhteessa suurempi.  Pienten lasten vaatteet kuositellaankin usein niin että niissä on pään läpimenoa helpottava rakenne tai kiinnitysmekanismi, kuten nepparit tai napit.

Lapsen kasvaessa pään suhde vartaloon pienenee ja sen myötä isomman koon lasten vaatteet kuositellaan pienemmällä pääntiellä.

 

Kaulan pituus

Pienillä lapsilla kaula on hyvin lyhyt ja on vältettävä korkeita kauluksia. Kaulan pituus muuttuu kuitenkin lapsen kasvaessa ja voidaan alkaa käyttämään myös korkeampia kauluksia. Korkeampien kaulusten kuten pystykauluksen kaavoittamisessa edetäänkin niin että pienillä lapsilla matalampi kaulus ja isommilla korkeampi.

Yleisesti ottaen pienempien lasten paidassa kauluksen ja hihansuiden mitoitus on usein hieman väljempi tai joustavampi. Se helpottaa pukemista ja riisumista.

 

Vartalon pituus

Lapsen vartalon pituus on lyhyempi suhteessa leveyteen kuin aikuisilla. Tämä vaikuttaa esimerkiksi olkasaumojen, hihojen ja miehustan mittasuhteisiin.

 

Olkalinja

Lasten hartiat ja olkalinja ovat suhteessa muuhun vartaloon kapeammat kuin aikuisilla. Siksi lasten vaatteeet kaavoitetaankin niin että olkasaumat ovat yleensä lyhyemmät. Ne myös saattavat olla hieman pystymmässä kulmassa, mikä antaa paremman istuvuuden pienille hartioille.

 

Selän pituus

Pienillä lapsilla selkä on suhteessa pidempi kuin aikuisella. Teini-ikäisillä kasvupyrähdyksen aikana selkä taas on lyhyempi siinä vaiheessa kun jalat kasvaa. Yläosan vaatteen suunnittelussa ja kaavoituksessa tämän asian voi ottaa huomioon niin että vaatteen käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Lasten paidat ovat usein lyhyempiä suhteessa kehon pituuteen, sillä ne suunnitellaan niin, että ne eivät rajoita liikkumista. Pituudessa huomioidaan myös mihin käyttöön vaate tulee, ettei lapsi pääse kompastelemaan helmoihin.

 

Jalkojen pituus

Pienillä lapsilla jalat ovat suhteessa lyhyet koko vartaloon nähden. Lapsen kasvaessa jalat kasvavat usein nopeammin kuin selkä. Tämä on huomioitava housujen lahkeissa tai mekon pituudessa. Parasta olisi suunnitella muunneltava malli kasvuiässä olevalle lapselle, sillin vaatteen käyttöikä pitenee.

 

Käsivarsien pituus

Käsivarsien pituus suhteessa muuhun vartaloon muuttuu myös lapsen kasvaessa. Monesti hihat jäävät nopeasti lyhyiksi ja niinpä näissäkin olisi hyvä miettiä muunneltavuutta.

 

Vyötärölinja

Lasten vyötärö ei ole niin selkeästi muotoutunut kuin aikuisilla, ja usein paita tai mekko kaavoitetaan suorana ilman vyötärön kavennusta tai muotolaskoksia.

 

Huomioi väljyys ja liikkumavarat

Lasten paidan peruskaavaan lisätään kasvunvaraa, jotta paita mahtuisi lapselle pidempään. Tämä tarkoittaa enemmän väljyyttä rinnassa, vyötärössä ja hihoissa.

Lasten kaavoissa painotetaan liikkumisväljyyttä enemmän kuin aikuisten vaatteissa, sillä lapset ovat aktiivisia ja liikkuvat paljon joka suuntaan. Hihat, vartalon leveys ja hartialinja suunnitellaan niin, että lapsi voi liikkua esteettömästi.

 

Muotolaskokset

Vasta koossa 170 cm ylöspäin, alkaa lasten kaavaan tulla muotolaskoksia kuten rintamuotolaskos, hartiamuotolaskos ja vartalomuotolaskokset.  Teollisuudessa ne tehdään varsin pieninä sisäänottoina mutta itse tehdyissä kaavoissa ne voivat olla jo suurempia vartalon mallista riippuen. Tämän takia onkin kannattavaa tehdä kaavat itse, jos on vaikeuksia löytää kaupasta vaatteita tai valmiita kaavoja tässä kokoluokassa.

 

 

Kaavojen tekeminen lähtee liikkeelle peruskaavan piirtämisestä.

 

Peruskaava on yksinkertainen kaava, joka toimii pohjana erilaisille vaatemalleille. Lasten vaatteiden peruskaavat perustuvat usein ikään ja pituuteen.

 

Lasten peruskaavoissa huomioitavia asioita ovat:

Mittasuhteet : Lasten kehon mittasuhteet muuttuvat iän myötä. Esimerkiksi pienten lasten pään ja vartalon mittasuhteet eroavat merkittävästi vanhempien lasten ja aikuisten mittasuhteista.

Kasvunvarat: Koska lapset kasvavat nopeasti, kaavoituksessa jätetään ylimääräistä tilaa, jotta vaate mahtuu päälle pidempään. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi hieman pidempiä hihoja ja lahkeita tai löysempää vyötäröä.

Liikkumisväljyys: Lasten vaatteen peruskaavaan lisätään väljyyttä liikkumista varten, jotta lapsi voi liikkua vapaasti. Tämä tarkoittaa väljyyden lisäämistä erityisesti hartioiden, kyynärpäiden, polvien ja vyötärön kohdalla.

 

 

Kuinka lähteä liikkeelle kaavoituksessa?

Kun lähdet tekemään omia vaatemalleja, voit lähteä liikkeelle kahdella tavalla.

 

  1. Kun kaavoitat lasten vaatteet lapselle jonka mitat vastaavat kokonumeroiden mukaista mittataulukkoa, voit käyttää kuosittelun lähtökohtana mitä tahansa perusmallista kaavaa. Mittataulukossa kokonumeron valinta menee lapsen pituuden mukaan. Joskus kaavat on ryhmitelty myös iän mukaan. Joissakin tapauksissa voi olla käytössä myös mittataulukko joka huomioi lapsen painon sekä rinnan- ja vyötärönympäryksen. Näitä on kuitenkin aika vähän.

 

Väljyydestä:

Olisi hyvä jos perusmallisessa kaavassa olisi oikeanlainen väljyys suhteessa siihen millaisen vaatteen kaavaa olet kuosittelemassa. Jos kaavaan ei ole merkitty väljyyttä, voit tarkistaa sen mittaamalla ensin lapsen rinnanympäryksen ja sitten kaavasta rinnanympäryksen. Näiden erotus on väljyys.

Ulkovaatteessa on erilainen väljyys kuin normaaleissa sisävaatteissa. Ja alusvaatteissa on erilainen väljyys kuin normaaleissa sisävaatteissa. On tärkeää huomioida että lähtökohtana on oikealla väljyydellä oleva peruskaava. Silloin vaatteesta tulee sopivan kokoinen.

 

2. Toinen tapa on tehdä peruskaava itse mittojen mukaan. Tämä on järkevää jos lapselle ei löydy helposti mittataulukon kokoja vastaavaa vaatetta. Tai vaate on jostakin kohtaa väärän kokoinen. Näin voi olla esimerkiksi paidassa - paita voi olla yläosasta hyvä, mutta kiristää vatsan seudulta.

Tällöin lähdetään liikkeelle ottamalla lapsesta mitat ja piirtämällä peruskaavat mittojen  mukaan. Lapsen kasvaessa aina voi piirtää uuden peruskaavan, jolloin vaatteet ovat aina sopivan kokoiset.

Kaavakoulun kursseilla voit opiskella helposti kotona lasten vaatteiden kaavoitusta. Opit ottamaan lapsesta mitat oikealla tavalla sekä piirtämään kaavat mittojen mukaan. Saat myös ohjeita eri vaatemallien kuositteluun. Jos innostut kaavoituksesta, tervetuloa vain mukaan!

 

Valitset siis lähtökohdaksi valmiin perusmallisen kaavan tai omilla mitoilla piirretyn peruskaavan.

Jomman kumman avulla pääset kuosittelemaan kaavoja jotka vastaavat suunnittelemaasi mallia. Tee suunnitelma mahdollisimman tarkasti ennen kuin lähdet tekemään kaavaa. Silloin säästyt paljolta säätämiseltä. Samalla opit enemmän kaavoituksesta kun tiedät mitä olet tekemässä. Jos etenet summamutikassa, et opi hahmottamaan kaavoitusta vaan toimit silloin sattumanvaraisesti.

 

Kaavoitus on vaatteen valmistusprosessin keskeinen vaihe, jossa määritellään vaatteen muoto, mitat ja yksityiskohdat. Lasten vaatteiden kaavoituksessa on erityistä huomiota kiinnitettävä siihen, että vaate on mukava, toimiva ja turvallinen kasvavalle lapselle.

 

Tässä on tarkempi katsaus kaavoituksen eri vaiheisiin:

 

Peruskaavan kuositteleminen eri vaatemalleihin

Peruskaavasta voidaan kuositella erilaisia vaatemalleja kuten vaikkapa mekkoja, housuja, paitoja tai takkeja. Tämä tapahtuu muokkaamalla peruskaavaa.

Peruskaavaan tehdään suunnitelman mukaiset muutokset kuten väljyyden lisääminen tai poisto, viistottaminen, kaartaminen, leikkaussaumojen lisääminen, lisäosat kuten esim. taskut, kaulukset, kiinnitykset jne.

Lastenvaatteissa käytetään usein yksinkertaisia leikkaussaumoja, mutta mallista riippuen voidaan lisätä leikkauksia tai muotoiluja, kuten prinsessasaumoja tai empire-leikkauksia.

Joskun vaatteeseen tarvitaan erityisiä toiminnallisia elementtejä, kuten tuulisuojat tai vahvistukset polvissa, kyynärpäissä tai takamuksessa. Ne huomioidaan jo suunitteluvaiheessa ja kaavan kuosittelussa.

Kun lähdet kuosittelemaan peruskaavaa, mieti ensin vaatteen muoto. Näin tiedät mihin täytyy laittaa leikkaussauma, mistä ottaa pois väljyyttä ja mihin kohtaan lisätä. Väljyyttä voit lisätä keskelle kaavaa yleisväljyydeksi tai kohdistettuna laskoksilla, rypytyksillä, muotolaskoksilla, saumoilla jne. Mallista riippuen, sinne missä sille on tarvetta.

Vasta sitten kun muoto on selvillä, kannattaa alkaa miettimään tarkempia kaavoituksessa huomioitavia yksityiskohtia. Päälleommeltavat yksityiskohdat voi lisätä valmiiseen vaatteeseen.

 

Proton testaaminen

Lasten vaatteiden istuvuuden ja mukavuuden varmistaminen voi olla haastavaa, koska lapset liikkuvat paljon ja heillä on eri ikäkausina erilaisia tarpeita. On kuitenkin oleellista testata prototyypit jotta päästään näkemään kuinka vaate toimii käytännössä. Prototyypin voi tehdä yksinkertaistaen niin että jättää yksityiskohdat pois ja keskittyy vaatteen muotoon.

Prototyypissä kannattaa huomioida kasvunvarat ja se että vaatteessa on helppo liikkua. Turvallisuuden vuoksi vaatteessa ei saa olla liikaa väljyyttä, joten on tärkeää olla tässä kohtaa tarkkana.

Aikuisten vaatteiden kohdalla istuvuus on tarkempaa, ja kaavojen on vastattava tarkasti yksilön kehon muotoja. Tämä voi vaatia enemmän hienosäätöä ja kokeiluja. Tämä voi olla joskus hiukan työlästä, mutta kun sen tekee kerran hyvin, on jatkossa helpompaa.

 

 

MUISTILISTA KAAVOITUKSEEN:

Huomioi mittasuhteet ja kasvunvarat

Lasten kehot muuttuvat nopeasti, joten kaavoituksessa on tärkeää ottaa huomioon kasvunvarat. Vaatteiden tulee olla hieman väljiä, jotta ne mahtuvat lapsen päälle pidempään ja tarjoavat mukavuutta. On myös tärkeää huomioida, että lasten kehon mittasuhteet ovat erilaisia kuin aikuisten, esimerkiksi pään koko suhteessa kehoon on suurempi pienillä lapsilla.

 

Muista liikkumaväljyys

Lasten tulee pystyä liikkumaan vapaasti ja mukavasti vaatteissaan. Kaavoituksen tulee mahdollistaa riittävä liikkumavara esimerkiksi hihan- ja lahkeenleveyksissä sekä vyötärön alueella. Joustavat materiaalit tai kaavassa huomioidut liikkumisvarat (esim. lisäykset polvien ja kyynärpäiden kohdalla) ovat suositeltavia.

 

Tarkista turvallisuus

Turvallisuus on erittäin tärkeää lasten vaatteissa. Kaavoituksessa tulee välttää pieniä osia, jotka voivat irrota ja aiheuttaa tukehtumisvaaran, sekä pitkiä nauhoja tai naruja, jotka voivat tarttua kiinni ja aiheuttaa vaaratilanteita.

 

Huomioi puettavuus

Lasten vaatteiden tulee olla helposti puettavia ja riisuttavia. Tämä tarkoittaa käytännöllisiä ratkaisuja kuten vetoketjuja, neppareita tai muita helppoja kiinnitysmekanismeja. Pienille lapsille on hyvä suunnitella vaatteita, jotka voidaan pukea ja riisua ilman, että ne täytyy vetää pään yli, kuten esimerkiksi kokopukuja, joissa on avattava haaraosa.

 

Ole tarkka materiaalista

Lasten vaatteiden materiaalien tulee olla pehmeitä, hengittäviä ja helposti pestäviä. Kaavoituksessa tulee huomioida materiaalien joustavuus ja niiden käyttäytyminen käytössä ja pesussa. Mieti tarkkaan mihin käyttöön vaate tulee, se on ensisijaisen tärkeää materiaalin valinnassa.

 

Tutki kulutusta kestävät kohdat

Lasten vaatteet joutuvat kovalle kulutukselle, joten kaavoituksessa kannattaa huomioida vahvistukset esimerkiksi polvissa, kyynärpäissä ja takamuksessa. Kun tutkit lapsen vaatteita, huomaat mihin kohtiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

 

Ergonomiset yksityiskohdat

Mieti mitkä ratkaisut tukevat lapsen liikkumista ja millaiset taas estävät sitä. Vältä ergonomisesti haastavia ratkaisuja.

 

Muotoilu ja esteettisyys

Suunnittele ja toteuta sellaisia vaatteita joista lapsi pitää. Kiinnittämällä huomiota lapsen vaatteisiin voit tukea häntä parempaan elämään. Vaatteet ja materiaalit joita käytämme, vaikuttaa paljon siihen millainen päivä tai yö meille muodostuu. Toiset ovat herkempiä kuin toiset ja epämukavat vaatteet voivat parhaimmillaan pilata koko päivän. Kuitenkin yhtä hyvin ihanat vaatteet ja materiaalit taas antaa todella hyvän fiiliksen päivään.

Mieleisillä vaatteilla on suuri merkitys meille ihmisille, vaikka sitä ei aina muista ajatella.

 

Kiitos kun jaksoit lukea tänne saakka ja mukavaa päivää sinne! ❤️

 

T. Silja

 

 

Lasteen vaatteet kaavoitetaan itse

Haluatko saada tietoa kun kurssi alkaa?

TILAA UUTISKIRJE