Kaavakoulu

Kuinka löytyy se paras vaate?

posted in: Kaavakoulu | 0

Tuntuuko sinusta siltä, ettei missään ole oman tyylinen ja omalle vartalolle sopiva vaate?  Itse olen törmännyt tähän aika usein. Kaupan vaatteissa värimaailmat menevät trendien mukaan ja aina ei sävyt istu omaan makuun tai sovi itselle. Jossakin elämän vaiheessa pukeuduin valmisvaatteissa melkein kokonaan mustaan siksi, että se oli helppo valinta ja sitä löytyi aina. Olen tarkka värien sävyistä, enkä voi pukea päälleni esimerkiksi väärän sävyistä punaista tai sinistä.

 

Kangaskaupat seuraavat trendejä hitaammin ja sieltä yleensä löydän omat sävyt helposti. Kankaita katselen usein ja ostan jos hyvä materiaali ja sävy löytyy vaikka en vielä tietäisi mitä siitä tekisin. Silloin minulla on kangas valmiina kun inspiraatio iskee ja on tarve tietynlaiselle vaatteelle.  Jos kotona on pieni varasto itselle mieleisiä kankaita, voi vaatteen tekemisen aloittaa nopeastikin. Kangas ei vanhene niin nopeasti kuin vaate.

 

Kangaskaupat laittavat kankaat esille sesongin mukaan eli on turha mennä ostamaan villakangasta talvitakkiin kesäkuussa. Tämänkin olen kokeillut 🙂 Jos haluan ommella kesällä talveksi, hankin edellisenä talvena jo mieleistä kangasta kaappiin. Ja päivastoin jos haluat ommella talvella kesäksi. Näin vältyt turhilta kangaskauppakierroksilta.

 

Itselleni kaupan juhlavaatteet ovat erityisen haastavia ja siksi olen päätynyt ompelemaan kaikki juhlamekot itse. Juhlat tulevat usein aika lyhyellä varoajalla ja vaate sinne täytyy tehdä usein aika nopeasti. Kivijalka kangaskaupasta olen löytänyt kaikista helpoimmin juhlapukukankaat, koska haluan tuntea ja nähdä materiaalin livenä ja varmistaa, että se sopii vaatteen malliin.

 

Verkkokaupoista löytyy paljon kankaiden myyjiä sekä kotimaassa, että ulkomailla. Olen tilannut sieltä joitakin peruskankaita ja ollut ihan tyytyväinen. Koska olen tarkka kankaan tunnusta, ostan mieluiten kankaat kuitenkin oikeasta kivijalkamyymälästä. Silloin voin nähdä, tuntea ja haistaa kankaan ominaisuudet eikä tule pettymyksiä. Harmi, että näitä kauppoja on enää niin vähän!

 

Kaavoja vaatteisiin löydät esimerkiksi verkkokaupoista. Joillakin firmoilla on tarjolla myös ilmaiskaavoja, joista voit aloittaa. Kirjaston käsityölehdet ovat myös hyvä paikka etsiä kaavaa. Sieltä löytyy monia erilaisia kaavalehtiä tutkailtavaksi eri vuosikymmeniltä. Kaavan piirtämistä voit opiskella kursseilla mm. Kansalaisopistolla. Kaavakoulussa voit opiskella kaavan piirtämistä verkkokurssilla.

 

Tässä kahdeksan keinoa, joilla ratkaiset vaatepulmasi:

1. Pohdi, mikä kaupan vaatteissa on vikana ja lähde etsimään ratkaisua vaatepulmaasi.
2. Hanki itsellesi ompelukone ja tee vaatteet itse. Samalla saat harrastuksen ja hyödyn itsellesi.
3. Tee retkiä oikeisiin kangaskauppoihin. Näet erilaisia kankaita ja voit tunnustella, katsella, haistella ja kuunnella erilaisista materiaaleista tehtyjä kankaita. Verkkokaupasta tilaaminen on helpompaa kun sinulla on tuntuma erilaisiin kangasmateriaaleihin! Opit myös hahmottamaan millainen kangas sopii mihinkin vaatteeseen.
4. Lähde vaatteen suunnittelussa aina liikkeelle omasta vartalon mallistasi. Mieti mikä malli korostaa hyviä puoliasi.
5. Suunnittele vaatteen malli sellaiseksi, että se istuu sinun omalle vartalollesi. Huomioi mm. saumojen paikoissa, että ne joko korostaa tai häivyttää jotakin kohtaa vartalollasi.
6. Älä hyväksy valmiskaavaa sellaisenaan, vaan uskalla muuttaa se omalle vartalollesi sopivaksi.
7. Piirrä itsellesi peruskaavat ja muokkaa niistä omat kaavat, jos valmiskaavat eivät istu päälläsi.
8. Selvitä oma värimaailmasi värianalyysin tai ideakartan avulla. Voit esimerkiksi leikellä aikakauslehtien kuvista niitä pintoja, värejä tai materiaaleja joista pidät ja tehdä niistä leikkaamalla ja liimaamalla tunnelmakuvan itsellesi.

Ja hei, vaatteiden suunnitteleminen ja tekeminen oman maun mukaisiksi ei todellakaan ole vaikeaa. On hauskaa toteuttaa oma idea ja palkitsevaa kulkea hyvin istuvassa ja mukavassa vaatteessa!

 

 

 

[TheChamp-FB-Comments]

Vastaa