Korjausompelu on yksi erittäin hyvä tapa jatkaa vaatteen käyttöikää. Kun vaate on korjattu paremmaksi, sen käyttöikä voi kaksinkertaistua tai jopa kolminkertaistua. Korjausompelu on tullut erittäin suosituksi tässä ajassa, jolloin ympäristöstä halutaan oikeasti pitää huolta.
Oletko sinä koskaan käyttänyt korjausompelu -palvelua tai korjannut vaatteita itse?
Usein olen nähnyt, kuinka korjausompelu on pelastanut vanhan, esimerkiksi mummilta perityn vaatteen. Se on saatettu muodistaa uuteen uskoon tai sitä on suurennettu tai pienennetty. Toisinaan korjausompelu on tuottanut kokonaan uuden tuotteen vaatteesta!
Vaikka korjausompelu tehdään usein vanhasta vaatteesta, on siinä hyvä olla mukana kunnollinen kaava. Kaavan avulla saat tietää tuleeko vaatteesta kokoasi vastaava.
Korjausompeluakaan ei kannata tehdä summamutikassa, koska huonosti tehty vaate jää hyvin usein käyttämättä. Eihän ole kuitenkaan tarkoitus pilata hyvää materiaalia?
Korjausompelu on muodistamista
Muodistamisella saadaan vaate uudelleen käyttöön muuttamalla vaikkapa sen mallia, ilmettä, kokoa. Vaatteesta voidaan poistaa tai vaihtaa jotain tai siihen voidaan lisätä jotain aivan uutta.
Usein kuitenkin muodistamisen tavoitteena on säilyttää alkuperäistä mahdollisimman paljon. Ellei sitten haluta modernisoida esimerkiksi hääpukua aivan uudenlaiseksi, koska materiaali on hieno.
Muodistamisen syitä voi olla monia. Syynä voi olla perintö ja perinteet sekä niiden säilyttäminen. Syy voi olla myös jonkun aikakauden vaaliminen. Myös materiaalin uudelleen hyödyntäminen värin ja kankaan takia.
Jos olet korjaamassa tai muodistamassa vaatetta, ole tarkka millaisen kankaan kanssa alkuperäistä kangasta yhdistät. Se on ainakin tärkeää, että materiaalin vahvuus ja käyttäytyminen on suunnilleen yhteneväistä.
Paksuun kankaaseen ei kannata yhdistää kovin ohutta koska vaatteen muoto ei silloin säily välttämättä halutunlaisena. Liuruavaa kangastakaan ei välttämättä kannata yhdistää kovin tönkön materiaalin kanssa.
Monesti käytettyyn vaatteeseen parhaiten yhdistettävä materiaali löytyy käytetystä kankaasta. Silloin ei tule vaatteeseen uuden ja vanhan ristiriitaisuutta, vaan värit ja pinnat sulautuvat kauniisti toisiinsa.
Korjausompelu on myös korjaamista
Korjausompelu on muodistuksen lisäksi myös konkreettista vaatteen korjaamista. Paikkaamista, piilottamista, vetoketjun uusimista, leventämistä, kaventamista.
Hyvin usein korjattavat vaatteet ovat vanhioja, kuluneita ja niin rakkaita ettei niistä raskita luopua vaan korjaamisesta voidaan maksaa melkein uuden vaatteen hinta. Jos korjausta ei osata tehdä itse.
Vaikeimmin käsiteltävät ja paksut materiaalit kannattaa viedä korjausompeluun suutarille koska usein käytössä on vahvemmat koneet ja laitteet. Ompelijat ottavat myös korjausompelu -töitä vastaan. On myös olemassa ompelijoita, jotka tekevät pelkästään korjausompelua.
Vaatteille tulee kuitenkin pian hintaa, jos vietne usein ompelijalle korjattavaksi. Siksi suosittelenkin jokaiselle ompelukoneen käytön opettelua. Myös tutustuminen vaatteen kaavoittamisen periaatteisiin auttaa korjausompelussa.
Varsinkin jos haluat muodistaa vaatetta itsellesi sopivaksi. Silloin on hyvä osata tulkita vaatteen pohjalla olevaa kaavaa. Yleensä vaatteet on kuositeltu peruskaavan pohjalta. Peruskaavan tunteminen auttaa hahmottamaan mitkä asiat vaikuttaa vaatteen istuvuuteen. Mihin ei kannata koskea ja mitä voi mennä muuttamaan.
Kun tunnet peruskaavan ja sen lainalaisuudet, osaat myös “lukea” valmista vaatetta. Tämä auttaa sinua hahmottamaan mitä ja miten sinun kannattaa vaatetta lähteä muodistamaan ja rakentamaan.
Onko sinulle peruskaavan idea jo tuttu? TILAA TÄSTÄ ilmainen koulutus, jossa tutustut peruskaavan ideaan. Saat koulutuksen suoraan sähköpostiisi kolmessa osassa.
Korjausompelu alkaa olla niin muodikasta, että ehkä sinäkin jo tutkit omia kätköjäsi. Josko sieltä löytäisit jotain muodistettavaa tai korjattavaa? Jos et löydä kotoa mitään korjattavaa, niin käyppä vaikka kirpparilla tutkimassa. Ehkäpä löydät sieltä matskut seuraaviin juhliin!