Kimonohiha - Kaavakoulu

Kimonohiha – kuositteluohjeet videolla

Kimonohiha on ollut vaatteissa kautta aikojen. Se onkin kaikista vanhin hihatyyppi ja samalla myös yksinkertaisin. Siinä ei ole kädentien saumaa eli hihan ja miehustan kaava on yhtä kappaletta. Kimonohiha sopii sekä sisä- että ulkovaatteissa. Siitä on olemassa myös erilaisia versioita, joista muutaman esittelen tässä artikkelissa. Artikkelin lopussa olevalla videolla on ohjeet kuinka kuositella kimonohiha, puolikimono ja pikkukimono eli holkkihiha.

 

Kimonohiha voi olla väljä tai kiinteä ja sen voi valmistaa monella eri tavalla. Eri kimonotyyppejä ovat nimeltään mm. väljäkimono, lappukimono, husaarinhiha, puolikimono sekä pikkukimono eli holkkihiha.

 

Erilaisia kimonohihoja

Väljässä kimonossa väljyys tulee kainaloon eli käden alle.  Tässä kimonohihassa kädentie on yleensä kapea ja ulottuu ranteeseen. Yleensä kädentien korkeus on suurempi kuin muissa kimonoissa, koska ylimääräinen väljyys tuntuu käden alla epämukavalta jos kädentie on liian matala. Väljässä kimonossa sauma on yleensä hihan alapuolella.

 

Puolikimonossa hiha ja miehusta voi olla kiinteä tai väljä. Hihassa on sauma sekä hihan päällä että alla. Miehustakappaleessa on pitkittäissuuntainen sauma. Osa hihasta kiinnittyy miehustakappaleeseen eli hiha on ikään kuin saumalla upotettu miehustan sivukappaleisiin. Puolikimono hiha voi olla pitkä tai lyhyt.

 

Husaarinhiha on saman tyyppinen kuin puolikimono, mutta sauman paikka nostetaan olalla vähän ylemmäksi, jolloin se sijaitsee miehustassa vähän syvemmälle. Lisäksi pystysuuntainen sauma on kaareva ja pyöriöllä on muotolaskos.

 

Pikkukimonoa sanotaan myös holkkihihaksi. Se tehdään jatkamalla miehustaa niin että siihen tulee hiha. Hiha ei voi olla kovin pitkä. Vain suunnilleen käden puoleen väliin ja korkeintaan kyynärviivan yläpuolelle saakka. Holkkihihaa käytetään useimmin mekoissa ja paidoissa.

 

Lappukimono on melko kiinteä hiha ja se liitetään yleensä kiinteään miehustaan. Lappukimossa ei ole pystysyyntaista saumaa, vaan sekä hiha että miehusta ovat yhtenäistä kappaletta. Hihaan tuo väljyyttä ja liikkumatilaa kainaloon lisätty erillinen lappu tai jopa helmaan asti jatkuva kaitale, joka ommellaan hihan ja miehustan saumojen väliin.

 

Kuositteluohje – KIMONOHIHA

 

Ennen kuin alat kuosittelemaan kimonohihaa, tee peruskaavan etu- ja takakappaleella sekä hihassa sauman siirto. Tämä vaikuttaa siihen, että sauma asettuu vartalolla oikeaan kohtaan ja vaate pysyy paremmin päällä.

 

Poista siis etukappaleen olalta 1 cm ja siirrä se takakappaleen olalle. Nyt olkasauma siirtyy 1 cm etukappaleelle päin. Koska olkasaumaa on siirretty, täytyy myös hihan keskisaumaa siirtää 1cm etuhihaan päin.

 

Kun olet tehnyt nämä valmistelevat toimenpiteet, voit alkaa kuosittelemaan hihaa. Katso tarkemmat ohjeet alla olevalta videolta sauman siirtoon sekä väljän kimonon, puolikimonon ja pikkukimonon eli holkkihihan kaavan kuositteluun.

KATSO VIDEOLTA TARKEMMAT OHJEET KUINKA TEHDÄ KIMONOHIHA, JA TEE PERÄSSÄ:

 

Jos haluat tehdä pikkukimonohihan vähän pidemmäksi (n. 25-30 cm) tee seuraavat muutokset videolla olevaan ohjeeseen;

 

  1. Korota peruskaavan olkaa vähän enemmän eli 0,5-1 cm  ylöspäin.
  2. Lisää rinta- ja hartiamuotolaskoksista vähän enemmän väljyyttä kädenteille eli 2-3 cm.
  3. Piirrä hihan ja miehustan sivusauman kaari vähän loivemmaksi. Hihansuussa kaari kulkee olkalinjan kanssa samassa suunnassa.
  4. Älä kaarra olkasaumaa ja hihansuussa kuten edellisessä ohjeessa vaan jätä ne suoriksi.

 

Katso tästä lisää ohjevideoita peruskaavan kuositteluun:

Raglanhiha

Alennettu hiha

Kädentien avartaminen

Rintamuotolaskoksen siirtäminen

 

 

Haluatko oppia lisää kaavoitusta helposti kotona?

Tule verkkokurssille, nyt myös miesten kaavoitukseen kursseja! Lue lisää>>>