Kiinteän raglanhihan kuosittelua  ennen tee nämä toimenpiteet:

 

Valitse kaavan pohjaksi peruskaava, jonka väljyys on lähellä haluamaasi mallia.

 

Tee miehustan etu- ja takakappaleella sekä hihassa sauman siirto. Tämä vaikuttaa siihen, että vaate asettuu paremmin päälle ja tuntuu mukavammalta käyttää. Poista siis etukappaleen olalta 1 cm ja siirrä se takakappaleen olalle. Nyt olkasauma siirtyy 1 cm etukappaleelle päin. Siirrä myös hihan keskisaumaa 1 cm etukappaleelle päin. (Tähänkin löytyy ohje videolta).

 

Jos haluat kaventaa hihansuuta, kaarra hihan keskisaumaa kyynärviivalta hihansuuhun 1-2 cm. Keskisauman ja uuden viivan välinen alue poistuu kaavasta, jolloin hihansuu kapenee. Kun olet tehnyt nämä valmistelevat toimenpiteet, voit alkaa kuosittelemaan hihaa.

 

Vartaloa myötäilevä eli kiinteä raglanhiha

Sulje rinta- ja hartiamuotolaskokset mallin mukaisesti.

Tarkista hihansuun leveys ja hihan pituus sekä tee muutokset näihin mallia vastaaviksi. Hihan muotolaskos jää väljyydeksi hihansuuhun eli kavenna hihansuuta tarvittaessa molemmista sivuista. Lyhennä myös hihaa tarvittaessa.

Leikkaa hiha kahtia keskiviivaa pitkin.

Aseta etuhiha etukappaleen päälle siten, että hakkimerkit osuvat kohdakkain. Olan kohta tulee kädentiehen kiinni tai jos haluat jättää olalle vähän väljyyttä, voit asettaa sen 0,5-1 cm päähän kädentiestä.

Aseta takahiha takakappaleen päälle samalla tavalla kuin laitoit etuhihankin.

Piirrä raglansaumat etu- ja takakappaleille. Sauman alkamiskohta on 3-4 cm pääntien kulmasta alaspäin ja se päättyy kädentielle hakkimerkkiin. Piirrä sauma ensin viivottimella ja kaarra se sitten ylöspäin kaarevaksi siten, että viivan puoliväliin jää 1-1,5 cm väli.

Tarkista, että kädentien alaosa kaartuu sujuvasti raglansauman mukaisesti.

Piirrä lopuksi olkapään muoto kauniisti kaartuvaksi ja tarkista että etu- ja takakappaleen olka kaartuu suunnilleen samalla tavalla. Olkapään kaartamisen yhteydessä olalta poistuu hihassa oleva syötös joko osittain tai kokonaan.

 

Kiinteä perus raglanhiha voidaan kuositella myös niin, että alennetaan kädentietä miehustassa ja levennetään hihaa. Näin hihasta tulee vähän väljempi. Raglanhihaan voidaan samalla lisätä myös olkatoppausvaraa olalle.

 

KATSO OHJE KUOSITTELUUN VIDEOLTA: