Kauluksen kaava - Kaavakoulu

Kauluksen kaava paitaan – katso ohje


Kaulus antaa vaatteelle ilmettä ja ryhtiä. Sen tarkoitus on myös suojata kaulaa. Eri tyyppisille vaatteille on olemassa erilaisia kauluksia. Niinpä myös kauluksen piirtämisen tapoja on useita. 

Artikkelin lopusta löydät videolta yksityiskohtaiset ohjeet kuinka tehdä kauluksen kaava paitaan. Nämä kaulukset ovat apukuvioon piirrettäviä kaulusmalleja. Seuraavassa blogiartikkelissa saat ohjeita miehustan päälle piirrettävistä kauluksista.

Haluatko tehdä paitaan, jakkuun tai takkiin kauluksen? Tässä blogissa saat ohjeita kuinka kauluksen kaava tehdään. Jutun lopusta löydät videon, jossa saat ohjeet vaihe vaiheelta erityyppisten paidan kaulusten piirtämiseen. Katso siis ohje sieltä!

Tyypillisimmät kaulukset paidoissa ovat pystykaulus, auki pidettävä paitakaulus, kiinni pidettävä paitakaulus sekä kaulurikaulus, jossa on irrallinen kauluriosa. Kauluksen kaava on mahdollista piirtää kaulaa myötäileväksi, läheneväksi tai pakenevaksi. 

Kauluksen mallin valinnassa kannattaa miettiä kuinka lähelle kauluksen haluat kaulalle asettuvan. Tämä on makuasia. Itseäni häiritsee jos kaulus painuu liikaa kaulaa vasten. Tuntuu, ettei siinä voi kunnolla silloin hengittää. Siksi pidän eniten auki pidettävästä paitakauluksesta ja mieluiten valitsen tästäkin kaulaa karttavan mallin.

Jakun tai puvun takin alla pidettävissä paitakauluksissa voi olla hyvinkin kaulaa myötäilevä malli, koska kauluksen pitää asettua puvun kauluksen alle nätisti. Mieti siis tarkkaan mihin käyttöön ja millaiseen vaatteeseen kaulus tulee ja valitse malli sen mukaan.

 

Kauluksen piirtämisen 3 vaihetta:

 

1. Suunnittele ja mittaile

Ennen kuin lähdet tekemään kauluksen kaavaa, mieti kokonaisuus. Suunnittele paita ja siihen sopiva kaulus. Pohdi missä ja miten paitaa käytät sekä mistä materiaalista sen valmistat. Millainen on paidan olemus? Virallinen, rento, ryhdikäs, laskeutuva jne. Päätä onko kaulus auki vai kiinni pidettävä ja onko siinä erillinen kauluriosa. Vai onko se pystykaulus?

 

Mieti miehustan pääntien koko suhteessa peruskaavaan eli kuinka paljon suurennat peruskaavan pääntietä. Voit suurentaa pääntietä edestä hieman enemmän kuin takaa. Ota huomioon, että aukipidettävässä paitakauluksessa pääntien muoto tulee olemaan v-mallinen. Säätämällä ylimmän napin paikkaa myös pääntien muoto muuttuu loivemmaksi tai jyrkemmäksi.

Mieti kauluksen korkeus keskellä takana. Päätä myös kauluksen kärjen muoto edessä sekä pituus ja leveys. Voit piirtää tästä hahmotelman peruskaavan sovituskappaleeseen.

 

2. Päätä kaulustyyppi ja piirtämistekniikka

 

Kauluksia piirretään eri tekniikoilla kaulustyypistä riippuen. Oheisessa videossa saat ohjeistuksen paitakauluksen piirtämiseen ja nämä kaulukset piirretään apukuvioon. Valitset vain sopivan kauluksen ja videosta saat ohjeen haluamaasi kaulusmalliin. Selaa vain video oikeaan kohtaan ja lähde piirtämään.

 

3. Tee sovituskaulus

Testaa kauluksia. Jos paidan kauluksen kaava on sinulle uusi juttu, suosittelen piirtämään sen eri versioina ja sovittamaan päällä. Saat siten paremman käsityksen miltä eri kaulusmallit näyttävät ja löydät näin parhaiten  itsellesi sopivamman mallin jatkoon.

 

Ota huomioon myös nämä asiat:

 

Materiaalin valinta

Muutamia asioita kannattaa kauluksen kaavan valinnassa huomioida. Ohuessa kankaassa kovin suuri kaulus voi tuottaa hankaluuksia. Nimittäin kauluksesta tulee painava suhteessa miehustaan jolloin se ei asetu oikealla tavalla päälle. Valitse siis ohueen kankaaseen siro kaulus ja reilumman kokoiseen kaulukseen paksumpi materiaali. Jos miehustakangas on paksumpi, voi siihen toki ommella ohuemmasta kankaasta kauluksen. Mutta toisin päin voi tulla haasteita vastaan.

Kauluksen korkeuden suunnittelussa huomioi materiaali ja sen käyttäytyminen. Ohuessa kankaassa kannattaa käyttää tukikangasta antamaan kaulukselle ryhtiä. Leikkaa kaulus joko täysvinoon tai suoraan langansuuntaan keskitakasauman mukaan.

Vartalo suhteessa kaulukseen

Huomioi kauluksen valinnassa kaulan pituus ja paksuus. Kauluksella voit nimittäin vähän  hämätä. Jos sinulla on lyhyt ja tukeva kaula, ei pystykaulus ole paras mahdollinen. Sen sijaan suosi V-pääntielle kiinnitettyjä laaka- tai aukipidettäviä paitakauluksia. Jos kaulasi on pitkä ja hoikka, voi v-pääntie korostaa pituutta liikaa ja silloin kannattaa suosia isoja kauluksia sekä pystykauluksia. Tarkkaile siis kaulan seutuasi ja pohdi mikä kaulusmalli tuo parhaat puolesi esiin.

 

Kauluksen leikkaaminen kankaasta

Yleensä paitakaulus leikataan kankaasta ilman keskitakasaumaa eli taitteelta.
Jos kangas on kuviollinen tai siinä on nukka, asetellaan kauluksen kaava kankaalle niin, että se myötäilee takakappaleen kuviota tai nukan suuntaa. 
Leikatessa kauluksen kaava asetellaan kankaalle keskitaka täysvinoon tai lankasuoraan. Tukikangas kannattaa leikata täysvinoon, jolloin kaulusta on helpompi muotoilla. Myös miehustan alavaraan kannattaa laittaa tukikangas. Leikkaa se täysvinoon tai lankasuoraan riippuen siitä, onko miehustakangas joustava (täysvino) tai joustamaton (suora). 

Kauluksen suunnittelun muistilista

  1. Valitse kaulustyyppi.
  2. Mieti kauluksen koko, muoto ja  leveys.
  3. Paidan kiinnitys eli millainen on kaavaan lisättävä napitusvara tai alavara kaulustyypisä riippuen.
  4. Mieti myös paidan napituksen yksi- tai kaksirivisyys. Tämä vaikuttaa kauluksen reunojen yhtymäkohtaan.
  5. Päätä alkaako kaulus napitusvaran reunasta, keskeltä tai ulkopuolelta.

 

Kauluksen piirtämisen muistilista

  1. Suurenna peruskaavan miehustan pääntie sopivaksi.
  2. Mittaa pääntien pituus ja vähennä tästä 0,5 – 1 cm. Laske kaavaan ½  mitta.
  3. Piirrä kaava valitsemasi kaulusmallin ohjeen mukaisesti. (Ohje videolla)
  4. Testaa kaava tekemällä sovituskappale lakanakankaasta.

 


Katso videon alusta erilaisten kaulustyyppien esittely ja selaa video haluamasi ohjeen kohtaan. Videon lopusta löydät ohjeistuksen alakauluksen ja päällikauluksen piirtämisestä. Tämä koskee kaikkia kaulusmalleja.

 

0:00 Erilaiset kaulustyypit 

3:15 Pääntien suurentaminen kaulusta varten

4:53 Pystykaulus 

8:26 Kaulaa karttava pystykaulus

10:58 Suora pystykaulus

13:13 Kaulaa lähenevä pystykaulus

15:23 Aukipidettävä kaulus, kaulaa karttava 

20:14 Auki pidettävä kaulus, kaulaa myötäilevä

22:40 Kiinni pidettävä paitakaulus

25:23  Kaulurikaulus, kaulaa karttava

31:16 Kaulurikaulus, kaulaa myötäilevä

35:49 Kauluriosa samassa

40:58 Alakaulus ja päällikaulus

 

Toivottavasti kauluksen kaava onnistuu ja ohjeista on sinulle hyötyä. Lisää ohjeita on tulossa blogiin, joten ole kuulolla!

 

Katso sivuilta myös muita kaavoitusohjeita.

Peruskaavan piirtämistä Kaavakoulussa voit oppia verkkokursseilla, jotka alkavat säännöllisesti. Saat lisätietoja kursseista sähköpostiisi tilaamalla uutiskirjeen tai ilmaisen koulutuksen.