Käsityö on paras harrastus!

Käsityö on noussut jälleen arvoonsa ja siitä olen onnellinen!

 

Oletko sinä käsitöiden tekijä?

 

Olet varmaan huomannut kaiken sen positiivisen ja hyvän elämässäsi mitä käsitöiden tekeminen antaa.

Mutta, oletko pysähtynyt tarkemmin miettimään kuinka paljon todella hyödyt siitä kun teet käsitöitä?

 

Käsin tehdyt työt ovat aina olleet arvossaan, mutta tuntuu että tämä älypuhelinten ja tietokoneiden aika on nostanut käsityöt aivan uuteen arvostukseen. Nyt on trendikästä himmailla vähän, laittaa koneet kiinni ja uppoutua tekemään käsitöitä. Mikä sen koukuttavampaa!

 

En ihmettele tätä buumia yhtään. Ihmiset kaipaavat sitä, että saavat olla itsensä kanssa kahden. Ja silloin usein paras ystävä on se käsityö joka juuri on työn alla. Se ei kritisoi sinua, vaan kuuntelee ja ymmärtää. Se on kanssasi huononakin päivänä.

 

Käsityö haastaa aivoja, varsinkin kun opettelet uutta tekniikkaa tai tapaa tehdä. Kun opettelet uutta käsityötekniikkaa, opettelet samalla esimerkiksi uutta sanastoa. Joudut ehkä käyttämään käsien ja sormien lihaksia aivan eri tavoin kuin ennen.

 

Haastat motoriikkaasi ja tämä taas on yhteydessä suoraan aivoihin. Aivot saavat jumppaa ihan huomaamatta samalla kuin kehität mös lihasmuistiasi.

 

Käsityö on paljon muutakin kuin valmis tuote

 

Käsityön tekemistä tarkastellaan aivan liian usein lopputuloksen kautta. Katsotaan virkattua patalappua, arvioidaan värejä, materiaalia tai vaikkapa pintaa. Tutkitaan käden jälkeä ja päätellään siitä tekijän osaamista.

 

Aivan liian usein unohtuu se mitä kaikkea muuta käsityön tekeminen on vaikuttanut ihmisessä. Käsityöt kehittävät ihmistä todella monella tavalla ”sisältäpäin”, voisin sanoa että varpaista aivoihin. Esimerkisi kolmiulotteista hahmottamista ei opi muuten kuin tekemällä kolmiulotteisia juttuja ja käsityöt on siinä aivan omaa luokkaansa.

 

Käsitöiden ympärillä on myös todella monenlaista sosiaalista tapahtumaa sekä livenä että verkossa. Käsityöntekijät kohtaavat toisiaan, puhuvat käsitöistä ja samalla muustakin. Jakavat kuvia, kertovat tekemisistään, ja oppivat tuntemaan toisiaan ihmisinä.

 

Käsityöt yhdistää ihmisiä eikä tässä ole tekniikalla tai materiaalilla merkitystä. Se on se käsityön tekemisen antama fiilis ja ymmärrys joka ihmisiä yhdistää. Aina ei tarvita sanoja, riittää kun kerrot tehneesi tilkkutöitä niin toinen tuntematonkin ihminen ymmärtää paljon sinusta.

 

Minusta on aina yhtä mielenkiintoista kuulla erilaisista käsityötekniikoista ja ennen kaikkea näiden käsitöiden tekijöistä. Se palo joka heidän silmistää loistaa on ihan uskomaton! Silloin kun he saavat kertoa juuri siitä projektista jota ovat tekemässä tai ovat saaneet valmiiksi, heijastuu kuulijalle kaikki se ilo ja onni jonka käsityö tekijälleen antaa.

 

Kuinka mielellään he esittelevät töitään ja kuinka ylpeitä he niistä ovat! Ja kuinka he nauttivat siitä, että saavat esitellä tekemisiään. Ja kuinka paljon he tykkäävät oppia uusia assioita 🙂

 

Käsityössä toteutuu unelma

 

Ja ne unelmat. Unelmat siitä mitä joskus vielä teen, ne on jokaisella käsityön tekijällä. Se unelmatyö jonka sitten teen kun on enemmän aikaa.

 

Käsityön tekijöitä yhdistää se että on haave ja unelma, jota lähdetään konkreettisesti toteuttamaan. Luovan idean toteuttamiseen liitty vahvasti toiminta. Ei jäädä vain haaveilemaan vaan otetaan selvää, hankitaan tietoa ja osaamista, hankitaan materiaalit. Ja lähdetään tekemään.

 

Käsityötä tehdään niin kauan että työ on valmis. Kaikkeen tähän tulee voima siitä unelmasta ja mielikuvasta, joka on omassa päässä valmiista työstä. Haluat nähdä ideasi valmiina.

 

Käsityön tekijät ovat aktiivisia ja sinnikkäitä usein myös muissa asioissa. Heillä on luovuutta, kärsivällisyyttä, sisukkuutta ja taitoa. He eivät luovuta silloin kun tulee vastoinkäymisiä, vaan ottavat askeleen taaksepäin, purkavat ja korjaavat päästäkseen taas eteenpäin.

 

Kaiken tämän olen havainnoinut kun olen vetänyt erilaisia ryhmiä opetustyössä. Ryhmissä on monenlaista persoonaa ja aidot käsityön tekijät sieltä aina erottuu. Mielestäni käsityön tekijät ovat ihan oma ihmislajinsa, olipa tekniikka mikä hyvänsä.

 

Arvostan käsityön tekijöitä, heillä on paljon sellaista jota itseltäni puuttuu tai vaatii vielä paljon harjoitusta. Kärsimätön ja nopeita ratkaisuja vaativa luonne ei taivu aitoon käsityöläisyteen. Siksi minun on helppo kehua käsityön tekijöitä 🙂

 

♥️ Silja

Kaavakoulu

 

PS. Jos haluat tietää mitä voit oppia vaatteiden kaavoituksesta verkossa, katso lisää täältä.