Kaavakoulu

Kaavojen tekeminen itse antaa vapautta ompeluun

 

Kaavojen tekeminen itse auttaa sinua saamaan itsellesi istuvat vaatteet. Sekä mahdollisuuden omien mallien suunnitteluun ja valmistukseen. Mikä ihana mahdollisuus poiketa massamuodista ja lyhytikäisistä trendeistä!

 

Tuntuuko sinusta, ettei kaupat myy sellaisia vaatteita jotka sopivat sinulle? Vaatteet on joko liian isoja tai pieniä, ikään kuin väärän kokoisia? Tiesitkö, että vaatteen valmistajat määrittelevät itse kokonumeronsa ja siksi sama kokomerkintä saattaa eri myyjillä heitellä paljon. Esimerkiksi kokomerkinnän XXXL saattaa olla pitkä ja kapea, jolloin se on mekko lyhyelle ja tukevalle henkilölle. Toisella myyjällä sama koko voi olla taas liian lyhyt helmasta tai kapea vyötäröltä.

 

Kun tilaat vaatteet verkkokaupasta et voi koskaan tietää mitä sieltä tulee. Kokonumeromerkintä ei ole ainoa ongelma. Toinen syy, miksi vaate ei sovi on että kaava on tehty tiimalasin malliselle vartalolle. Joe et ole tiimalasin muotoinen, ei vaate ole hyvä vaikka ottaisit kaikista suurimman kokonumeron.

 

Yksi joka vaikeuttaa vaatteen hankkimista on värimaailma. Mustaa löytyy aina, mutta eri vuodenaikoina esimerkiksi punaisen sävy saattaa vaihdella paljonkin. Kaikki sävyt eivät sovi kaikille ja jos menet väärään vuodenaikaan vaateostoksille, voi olla ettei oikeata värisävyä löydy.

 

Parhaat löydöt kivijalka kangaskaupoista

 

Kangaskaupat seuraavat trendejä hitaammin ja sieltä yleensä löydän omat sävyt helposti. Minä katselen usein kankaita  ja ostan jos hyvä materiaali ja sävy löytyy, vaikken vielä tietdä mitä siitä teen. Silloin minulla on kangas valmiina kun inspiraatio iskee ja on tarve tietynlaiselle vaatteelle.  Jos kotona on pieni varasto itselle mieleisiä kankaita, voi vaatteen tekemisen aloittaa nopeastikin. Kangas ei vanhene niin nopeasti kuin muotivaate.

 

Kangaskaupat laittavat kankaat esille sesongin mukaan eli on turha mennä ostamaan villakangasta talvitakkiin kesäkuussa. Tämänkin olen kokeillut 🙂 Jos haluan ommella kesällä talveksi, hankin edellisenä talvena jo mieleistä kangasta kaappiin. Ja päivastoin jos haluat ommella talvella kesäksi. Näin vältyt turhilta kangaskauppakierroksilta.

 

Itselleni kaupan juhlavaatteet ovat erityisen haastavia ja siksi olen päätynyt ompelemaan kaikki juhlamekot itse. Juhlat tulevat usein aika lyhyellä varoajalla ja vaate sinne täytyy tehdä usein aika nopeasti. Kivijalka kangaskaupasta olen löytänyt kaikista helpoimmin juhlapukukankaat, koska haluan tuntea ja nähdä materiaalin livenä ja varmistaa, että se sopii vaatteen malliin.

 

Verkkokaupoista löytyy paljon kankaiden myyjiä sekä kotimaassa, että ulkomailla. Olen tilannut sieltä joitakin peruskankaita ja ollut ihan tyytyväinen. Koska olen tarkka kankaan tunnusta, ostan mieluiten kankaat kuitenkin oikeasta kivijalkamyymälästä. Silloin voin nähdä, tuntea ja haistaa kankaan ominaisuudet eikä tule pettymyksiä. Harmi, että näitä kauppoja on enää niin vähän!

 

Kaavoja vaatteisiin löydät esimerkiksi verkkokaupoista. Joillakin firmoilla on tarjolla myös ilmaiskaavoja, joista voit aloittaa. Kirjaston käsityölehdet ovat myös hyvä paikka etsiä kaavaa. Sieltä löytyy monia erilaisia kaavalehtiä tutkailtavaksi eri vuosikymmeniltä. Jokaisen vartalolle ei kuitenkaan valmiskaavat sovi. Niitä voi joutua muokkaamaan. Silloin kannattaa harkita onnistuisiko kaavojen tekeminen itse.

Kaavojen tekeminen itse - toisenlainen näkökulma ompeluun

 

Kun teet peruskaavat omalla mitoituksellasi ja lähdet rakentelemaan niistä vaatteiden kaavoja, ajattelen vaatteen valmistusta täysin eri tavalla kuin hän, joka seuraa valmista ohjetta.

 

Vaistomaisesti ajattelet kaavan alla olevaa vartaloa jo silloin kun suunnittelet vaatetta. Koska olet ensin mitannut vartaloa, tutkinut sen asentoa ja erityispiirteitä. Ja sitten tehnyt kaavan. Tiedät mitkä ovat ne kohdat jotka hallitsevat vaatteen linjoja ja määrittelevät muotoa. Tämä on sellaista hiljaista tietoa, jota ei saa muuten kuin tekemisen kautta.

 

Kaavojen tekeminen itse onnistuu parhaiten  piirtämällä peruskaavat omalla mitoituksella. Kaavojen tekeminen ilman ohjausta ei kuitenkaan onnistu ihan helposti. Esimerkiksi jotkut Kansalaisopistot tarjoavat kaavoituskursseja. Nämä ovat kuitenkin harvassa. Jos sinulle sopii verkkokurssit, onnistuu kaavojen tekeminen ja oppiminen kotona. Kurkkaa Kaavakoulun verkkokurssit, jos sinua kiinnostaa kaavojen tekeminen omalla mitoituksella.

 

Jos haluat lähteä suunnittelemaan vaatteet itse alusta saakka, kiinnitä huomiosi ainakin näihin 6 asiaan:

 

1. Pohdi, mikä kaupan vaatteissa on yleensä se kohta joka nihistää. Näin tiedät mihin vaatteen kohtiin sinun kannattaa kiinnittää huomiota.

 

2. Tee retkiä oikeisiin kangaskauppoihin. Näet erilaisia kankaita ja voit tunnustella, katsella, haistella ja kuunnella erilaisista materiaaleista tehtyjä kankaita. Verkkokaupasta tilaaminen on helpompaa kun sinulla on tuntuma erilaisiin kangasmateriaaleihin! Opit myös hahmottamaan millainen kangas sopii mihinkin vaatteeseen.

 

3. Lähde vaatteen suunnittelussa aina liikkeelle omasta vartalon mallistasi. Mieti mikä malli korostaa hyviä puoliasi ja mikä taas antaa negatiivisen vaikutelman. Katso siis rohkeasti peiliin!

 

4. Suunnittele vaatteen malli sellaiseksi, että se istuu sinun omalle vartalollesi. Huomioi mm. leikkaussaumojen paikat. Ne joko häivyttävät tai peittävät.

 

5. Älä hyväksy valmiskaavaa sellaisenaan, vaan uskalla ottaa askelia kaavoituksen saralle. Jos valmiskaava ei ole hyvä, sinä itse teet taatusti paremman. Kaavojen tekeminen ei ole vaikeaa!

 

6. Värit ovat tärkeitä. Selvitä oma värimaailmasi värianalyysin tai ideakartan avulla. Voit esimerkiksi leikellä aikakauslehtien kuvista niitä pintoja, värejä tai materiaaleja joista pidät ja tehdä niistä leikkaamalla ja liimaamalla tunnelmakuvan itsellesi. Luota siihen mistä pidät, se yleensä pitää paikkansa!

 

Jos haluat tietää kuinka kaavojen tekeminen tapahtuu käytännössä, tilaa tästä ILMAINEN MINIKURSSI, jossa kerron sinulle peruskaavan idean. Peruskaavan kuositteluun löydät ohjeita ja vinkkejä täältä. 

Käy ihmeessä lukaisemassa ja astu sisälle kaavoittamisen kiehtovaan maailmaan 😊

 

Terkuin
Silja

 

PS. Jos olet iso- tai pienikokoinen, kaavojen tekeminen itse kannattaa. Nimittäin sillä tavalla teet vaatteet juuri itsellesi räätälöitynä!

 

Vastaa