Hupun kaava - näin se tehdään

  1. Suunnittele millaisen hupun tarvitset. Mieti  muoto ja väljyys!
  2. Suurenna peruskaavan miehustan pääntietä tarvittava määrä. (Ohje videolla)
  3. Piirrä hupun kaava ohjeen mukaan. (2 ohjetta sivun alla olevalla videolla)

Huppua on käytetty vaatteissa kautta aikojen ja sen tarkoituksena on ollut suojata päätä eri sääolosuhteilta tai suojata tarvittaessa kulkijan kasvoja. Hupun alle on helppo piiloutua ja se antaa myös turvaa, siksi huppu on suosittu myös nuorison keskuudessa.

 

Huppua käytetään sekä sisä että ulkovaatteissa ja toisinaan voi nähdä vilahtavan väljempää huppua juhlavaatteissakin. Hupun kaava on helppo tehdä monenlaisiin vaatteisiin.

 

Hupun kaava on mahdollista tehdä tosi monella tavalla riippuen vaatteen mallista ja miehustan kaavasta. Väljän tai kiinteästi päätä ja kaulaa myötäilevä hupun kaava piirretään eri systeemillä.

Mitä kiinteämpi huppu, sitä useammasta kaavan osasta se tehdään. Väljä huppu taas voidaan jopa piirtää suoraan miehustan kaavaan.

 

Millainen huppu olisi paras?

Mieti hupun käyttötarkoitus ja funktio tarkkaan, ennen kuin lähdet piirtämään kaavaa. Ota huomioon täytyykö hupun pysyä hyvin päässä vai onko se pääsääntöisesti vain alhaalla. Tämä nimittäin ratkaisee etureunan ja hupun muodon.

 

Mieti myös mahdolliset kiristys systeemit sekä tuleeko hupun alle muuta vaatetusta kuten esimerkiksi pipo ja kaulahuivi, jolloin mittoihin täytyy lisätä näitä varten väljyyttä.

 

Mittojen ottaminen

Ennen kaavan piirtämistä otat sekä pysty- että vaakasuuntaiset mitat ja näissä täytyy huomioida väljyys. Eli kuinka paljon hupun ja pään välissä täytyy olla pystysuunnassa tilaa.

 

Vaakasuunnassa mittaillaan kuinka eteen hupun etureuna tulee edessä ja kuinka paljon taakse täytyy laittaa väljyyttä esim. pipoa varten. Lisäohjeistusta mittojen ottamiseen saat videolta!

 

Alla olevalla videolla opit kaksi tapaa hupun kaavoittamiseen. Tarkoituksenani on lisätä tälle sivulle myös muita tapoja tehdä kaava huppuun. Käy siis kurkkaamassa myöhemminkin tältä sivulta löytykö ohjetta myös muiden huppujen kaavoittamiseen!

 

Katso videolta ohjeet kahden erilaisen hupun kaavoittamiseen: