Mittataulukko ei aina vastaa oman vartalon mittoja

Mittataulukko -mysteeri ja kokonumeron valinta

Jostakin syystä tänään mielessäni on erityisesti mittataulukko asiat. Kuulostaa varmasti tosi hassulta ja kuivalta, mutta olen siis pyöritellyt mielessäni mittataulukon mysteeriä.

 

Jos ostat vaatteesi ei mittataulukko ole sinulle välttämättä edes tuttu asia, vaan valitset vaatteet kokonumeron mukaan ja sovitat sitten onko se sopiva. Sovituksessa päätät onko vaate sopiva.

 

Mutta jos ompelet vaatteesi itse, on mittataulukko sinulle tuttu. Neuvotaanhan kaavan kokonumeron valinnassa ottamaan mitat ja vertaamaan niitä mittataulukkoon.

 

Mittataulukon oleellisimmat mitat ovat rinnan-, vyötärön ja lantionympärys sekä vartalon pituus silloin kun kokonumeroa määritellään. Näiden kaikkien mittojen pitäisi periaatteessa löytyä tietyn kokonumeron sarakkeesta.

 

Olen työssäni olen paljon tutkinut erilaisia mittataulukoita ja vertaillut niitä otettuihin mittoihin. Ymmärrän kyllä, että mittataulukko on välttämätön teollisen vaatetuotannon kannalta. Onhan vaikea tehdä tai ostaa vaatteita jos kokoa ei ole mitenkään määritelty. Mittataulukko pitää siis olla jotta pystytään toimimaan.

 

Mutta mutta…

 

Mitä sitten jos mittataulukko ei vastaakaan mittojani?

 

Oletko joskus ihmetellyt miksi ottamasi mitat eivät oikein passaa mittataulukon sarakkeisiin?

 

Jos näin on, uskotko että et ole todellakaan ainoa. Samassa joukossa olen myös itse. Lisäksi työssäni olen huomannut, että on paljon ihmisiä jotka ompelevat vaatteet suuremman koon mukaan.  Koska mitat eivät asetu mihinkään kokonumeroon kunnolla, vaan kokonumero joudutaan valitsemaan laajimman mittaluvun mukaan.

 

Toisin sanoen jos esimerkiksi vyötärön ympärys on suurempi kuin rinnanympärys, pitää kokonumeron valita  vyötärönympäryksen mukaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi paidassa sitä, että paita on ylhäältä liian väljä. Ja koska paita on liian väljä, ei pääntie, olka tai kädentiet asetu päälle oikealla tavalla.

 

Tulisi siis saada vyötärönympärys pienemmäksi, jotta se asettuisi samaan sarakkeeseen rinnanympäryksen kanssa ja jolloin paita olisi mahdollista valita vyötärön ympäryksen sijasta rinnanympäryksen mukaan. Jolloin se taas istuisi päälle paremmin.No, joskus tämä toimii innoittajana kuntoilun aloittamiseen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista ja silloin täytyy tyytyä siihen, että vaatteet ei nyt vain asetu kunnolla päälle.

 

Vai täytyykö? Onko mitään tehtävissä?

 

Yksi keino on muokata kaavaa tässä tapauksessa esimerkiksi siten, että valitset kokonumeron rinnanympäryksen mukaan ja muokkaat kaavaa vyötärön seudulta sopivammaksi. Riippuen kaavasta tämän voi tehdä helposti tai vaikeamman kautta. Usein pystysuuntaiset saumat kaavassa antavat paremman mahdollisuuden muokkaamiseen.

 

Ei ole mittataulukon vika että me ihmiset ollaan niin erilaisia. Vaatteiden valmistus pitäisi saada toimimaan siten, että vaatteen voisi valmistaa suoraan ihmisen mittojen mukaan. Silloin ostoksia ei tarvitsisi palauttaa tai vaate ei jäisi käyttämättä koska se on epämukava päällä. Tämä jos mikä olisi ekologista.

Kaavat omien mittojen mukaan?

 

Haaveeni on että kaavat voisi tilata omien mittojen mukaan. Välillä pyörittelen mielessäni kuinka tällaisen palvelun voisi toteuttaa järkevästi, tietokoneohjelmiahan on kehitetty ja kehitellään kaiken aikaa. Olisi todella järkevää jos kaava vastaisi ompelijan oikeita mittoja, silloin istuvat vaatteet olisi kaikkien ompelijoiden saatavilla.

 

Näin jäisi pois epäonnistumisen riski, ettei malli mahdu päälle tai näytä hyvältä. Kuka tietää jos tähän pian löytyisi ratkaisu!

 

Niin kauan kunnes mittojen mukaan tehtyjä valmiita kaavoja on saatavilla, asian voi ratkaista tekemällä itse kaavat mittojen mukaan.
Jos sinulla on haasteita tämän mittataulukkoasian kanssa ja olet kiinnostunut tekemään kaavat itse suosittelen piirtämään peruskaavat omilla mitoilla.

 

Peruskaavan piirtämisestä löytyy ohjeita googlaamalla tai vaikka kirjoista. Jos haluat tehdä ne helposti verkkokurssilla, kurkkaa täältä lisäinfoa.

 

Peruskaavaa varten mitat otetaan tarkasti ja näin saadaan mahdollisimman lähelle oman vartalon muotoa vastaava kaava. Tästä sitten muokkaillaan eli kuositellaan sellaisia vaatemalleja mitä ikinä halutaan tehdä. Mittataulukko voidaan unohtaa kokonaan ja keskittyä vartalon todellisiin mittoihin.

 

Näillä mietteillä toivotan sinulle oikein hyvää marraskuuta. Toivottavasti keksit paljon mielekästä tekemistä pimeiden iltojen iloksi!

– Silja