Housukaava - Kaavakoulu

Kun housukaava ei istu – katso yleisimmät ongelmakohdat

Tuntuuko sinusta joskus, ettet millään saa ommeltua housuja jotka olisivat hyvät päällä?  Että hyvä housukaava on vaikea löytää? Ymmärrän tunteen, koska itse joudun tekemään vähän töitä hyvän kaavan eteen.

 

Housut istuvat silloin hyvin päällä, kun vartalon muoto ja asento sekä housukaava vastaavat toisiaan. Kuulostaako utopistiselta? Voiko olla mahdollista edes saada ne vastaamaan toisiaan, kaksiulotteinen kaava ja kolmiulotteinen vartalo? Ja mistä oikeastaan edes tietää milloin housut eivät istu?

 

Lue tästä artikkelista miltä ongelmakohdat näyttävät sovituksessa. Jutun lopusta löydät videon, jossa näet tarkemmin mitä ongelmia housukaava voi sisältää.

 

Edellisessä artikkelissa kävin läpi housujen sovittamista. Tässä jutussa käyn vähän tarkemmin läpi mitä virheitä housukaava voi pitää sisällään ja kuinka huomaat ne. Jos et vielä lukenut juttua tai katsonut videota housujen sovittamisesta, pääset sinne tästä.

 

Palataan siis housujen sovittamiseen. Ja katsotaan tarkemmin miltä huonosti istuva housukaava näyttää. Mitkä ovat niitä yleisimpiä ongelmakohtia.

 

HOUSUKAAVA SUHTEESSA VARTALON ASENTOON

 

Kun housukaava ei istu tai housuissa jotain sellaista mikä ei näytä hyvältä, on tärkeää ihan ensiksi pohtia mistä tämä johtuu. Mikä aiheuttaa sen, että housut eivä pääse asettumaan kunnolla.

 

Oletko koskaan ajatellut, mikä vaikutus esimerkiksi lantion ja vartalon asennolla on kaavaan? Eteen tai taaksepäin kallistuva vartalon asento vaikuttaa housukaavaan. On myös tavallista että lantio ei ole suorassa vaan työntyy joko eteen tai taaksepäin. Ja se totta kai näkyy housuissa.

 

Vartalon analyysi ja erityispiirteet kannattaa siis selvittää, viimeistään sillon jos housut eivät ole hyvät päällä. Koska sen perusteella voidaan lähteä muokkaamaan housukaava paremmaksi. Jos ryhti  on vaikkapa eteen päin kumara tai lantio kääntyy eteenpäin, housuihin tulee luonnollisesti eteen väljyyttä. Silloin kaavasta täytyy ottaa edestä pois.

 

Tai jos ryhti on taaksepäin kallellaan ja lantio työntyy eteenpäin, usein housut lököttävät takaa ja edestä vastaavasti voi etusauma kiristää. Silloin housukaavan muutoksia täytyy tehdä niin, että takakappaleelta otetaan pois pituutta ja etukappaleelle sitä taas lisätään.

 

Vartalon asentoja voi olla periaatteessa yhtä monenlaisia kuin ihmisiäkin, mutta tässä kaksi esimerkkiä jotta ymmärrät mitä tarkoitan. Vartalon asennolla on tosi paljon merkitystä housun kaavan niin kuin muidenkin kaavojen istumiseen.

 

Tutki siis tarkkaan johtuuko ongelmat kenties vartalon asennosta vai vartalon muodosta, josta lisää seuraavaksi.

 

VASTAAKO HOUSUKAAVA VARTALON MUOTOA?

Kaavaan vaikuttaa asennon lisäksi yhtä paljon myös vartalon muoto. Housukaava täytyy korjata esimerkiksi jos henkilöllä on voimakkaat pakaralihakset tai pyöreä vatsanseutu, notko selkä ja niin edelleen. Vartalon muotoja on niin erilaisia. Kaavaan vaikuttaa sekin onko vartalo litteä ja leveä tai kapea ja syvä. 

 

No, joskus housukaavan korjaaminen on vain pieni muutos haarakoukussa, etu- tai takapituudessa, sivusaumoissa tai lahkeessa. Eikä korjaamista ole paljon. Mutta toisinaan täytyy tehdä vähän enemmän. Riippuu siis täysin vartalon muodosta mitä korjauksia kaavaan pitää tehdä.

 

Peruskaava, joka on piirretty omien mittojen perusteella, toimii hyvin kaavan muokkauksen perustana. Kun lähtökohta on valmiiksi omalle vartalolle sopiva, on se helppo muokata istuvaksi. Ja lupaan, että se kannattaa. Kun korjaat kaavan kerralla hyväksi, sama housukaava toimii perustana erilaisten housujen kuosittelussa niin kauan kuin kokosi säilyy samana!

 

TIESITKÖ, ETTÄ NYT VOIT TEHDÄ HOUSUNKAAVOJA OMALLA MITOITUKSELLA VERKKOKURSSILLA?

LÄHDE KURSSILLE JA PIIRRÄ KAAVAT HELPOSTI KOTONA!

LUE LISÄÄ KURSSISTA TÄÄLTÄ>>

 

 

Mutta mistä tietää mikä ryppy tai laskos kuuluu olla housuissa ja mikä pitäisi korjata? Alla olevalla videolla kerron ja näytän yleisimmät ongelmakohdat housun kaavassa. Katso se, niin tiedät enemmän.

Toivottavasti näistä ohjeista apua kun housukaava on sovitusvaiheessa! Ja pohdit mikä voisi olla ongelmana.

 

KATSO VIDEOLTA MITKÄ OVAT YLEISIMMÄT ONGELMAKOHDAT HOUSUN KAAVASSA:

 

 

 

Haluatko tietää kuinka korjaat 5 yleisintä ongelmakohtaa housukaavassa?

Tilaa tästä ilmainen koulutusvideo sähköpostiisi.