Korjaa housukaava ja saa istuvammat housut
Mistä tietää mikä ryppy tai laskos kuuluu olla housuissa ja mikä pitäisi korjata?
Katso jutun lopussa olevalta videolta mitkä ovat yleisimmät ongelmakohdat housun kaavassa.
Tuntuuko sinusta joskus, ettet millään löydä tai saa ommeltua sellaisia housuja jotka oikeasti olisivat hyvät päällä? Ilman lökötystä, kiristystä tai vedoksia.
Haaveiletko housuista, jotka tuntuisivat jalassa yhtä mukavilta kuin ne 25 vuotta vanhat, puhkihiutuneet sammarit? Mutta näyttäisivät kuitenkin täydellisesti istuvilta.
Ymmärrän, että hyvät housut tai housukaava voi olla vaikea löytää, koska jokainen meistä on niin uniikin mallinen. Teollinen tuotanto ei täysin istuvaa kaavaa tai housuja pysty jokaiselle valmistamaan. Täytyy tyytyä kompromisseihin, jotka toisille sopivat ja toisille eivät.
Housut tai housukaava on silloin hyvä, kun kaava saadaan vastaamaan kehon muotoa ja asentoa. Kuulostaako utopistiselta? Onko edes mahdollista, että kaksiulotteinen kaava ja kolmiulotteinen vartalo vastaisivat toisiaan? Kyllä, se on täysin mahdollista. Voit tehdä housukaavan omilla mitoilla ja korjata se täysin kehon muotoa vastaavaksi. Eli housun peruskaavan. Jatkossa tällaista kaavaa voit käyttää kaikkien housukaavojesi pohjana.
Tässä jutussa pohdin mitkä asiat vaikuttavat housujen istumiseen. Jotta housukaavaa voi korjata, täytyy housut ensin sovittaa. Jos haluat saada vinkkiä housujen sovittamiseen, käy lukaisemassa tämä artikkeli. Jutusta löydät myös videon, josta voit katsoa sovittamista tarkemmin.
Mutta nyt siirrytään katsomaan mitkä asiat vaikuttavat housujen istumiseen.
MITEN KEHON ASENTO VAIKUTTAA HOUSUJEN ISTUMISEEN?
Oletko koskaan ajatellut, että kehon muodon lisäksi myös lantion ja koko vartalon asento vaikuttaa kaavaan? Jos vartalo kallistuu eteen, sivulle tai taaksepäin, se pitäisi ottaa huomioon myös housukaavassa. Tai jos lantio ei ole suorassa vaan työntyy joko eteen tai taaksepäin, vaikuttaa sekin kaavaan. Housuissa nämä aiheuttavat kiristystä, lökötystä tai vedoksia, jotka näkyvät häiritsevästi housuissa. Housut eivät asetu kunnolla päälle ja laskeudu kauniisti silloin kun kaava ei ole kunnossa.
Jos ryhti on vaikkapa eteen päin kumara tai lantio kääntyy eteenpäin, housuihin tulee luonnollisesti eteen väljyyttä. Silloin kaavasta täytyy ottaa edestä pois. Tai jos ryhti on taaksepäin kallellaan ja lantio työntyy eteenpäin, usein housut lököttävät takaa ja edestä vastaavasti voi etusauma kiristää. Silloin housukaavan muutoksia täytyy tehdä niin, että takakappaleelta otetaan pois pituutta ja etukappaleelle sitä taas lisätään.
Koska teollisuudessa vartalon asentoa ei voida ottaa huomioon, tehdään kaava suoralle vartalolle. Ja valmishousujen tai housun kaavojen istuminen voi olla ongelmallista, jos kehon asento ei olekaan suora. Jos sinulla on ongelmia housujen istumisen kanssa, tutkippa oman kehosi asentoa peilin avulla tai kuvaamalla sivusta ja edestä/takaa. Piirrä kuvaan suora linja korvasta kantapäähän ja tutki kuinka oma kehosi asettuu suhteessa viivaan. Yllätyt varmasti!
Kannattaa siis analysoida ja tarkastella kehon asentoa sekä edestä että sivusta päin, varsinkin silloin jos et löydä hyvä housunkaavoja. Tämän testi antaa jo paljon viitteitä kuinka voit lähteä muokkaamaan housukaavan paremmaksi. Mutta, ota huomioon että pelkkä asento ei vaikuta kaavaan, vaan tämän lisäksi myös kehon muoto eli ääriviivat. Tutki siis tarkkaan johtuuko ongelmat kenties vartalon asennosta vai vartalon muodosta (josta lisää seuraavaksi).
Vartalon asentoja voi olla yhtä monenlaisia kuin ihmisiäkin, mutta tässä kaksi esimerkkiä jotta ymmärrät mitä tarkoitan. Tärkeintä on kuitenkin, että korjatessasi housukaavaa ymmärrät asennolla olevan merkitystä kaavaan. Videolla kerron tarkemmin tästä aiheesta lisää.
HYVÄ HOUSUKAAVA MYÖTÄILEE KEHON ÄÄRIVIIVOJA
Kaavaan vaikuttaa asennon lisäksi yhtä paljon myös vartalon muoto. Housukaava kannattaa tarkistaa ja korjata jos sinulla on esimerkiksi voimakkaat pakaralihakset, pyöreä vatsanseutu, notko selkä ja niin edelleen. Vaikka esimerkiksi lantion ympärys on eri ihmisillä sama, voi lantio olla vaikkapa litteä ja leveä tai kapea ja syvä. Näihin molempiin tarvitaan erilainen housukaava.
Jos olet tehnyt peruskaavan omilla mitoilla, mittasuhteet kaavassa ovat lähtökohtaisesti oikein. Mikäli housujen istuvuudessa on ongelmaa, kannattaa vartalon muoto ottaa huomioon kun lähdet korjaamaan kaavaa. Peruskaavaan tehtävät korjaukset ovat usein hyvin pieniä. juuri näistä oikeista mittasuhteista johtuen.
Toisinaan housukaavan korjaaminen on vain pieni muutos haarakoukussa, sivusaumoissa tai lahkeessa eikä korjaamista ole paljon.Täytyy vain tietää mikä muutos kaavassa vaikuttaa mihinkin. Sovittamalla housukaavaa saat selville ne kohdat joihin muutos täytyy tehdä.
Jos lähdet korjaamaan valmista kaavaa joka ei ole mittojen mukaan tehty, voit joutua korjaamaan kaavaa kokonaisuudessaan. Usein onkin helpompi tehdä kaava alusta saakka omilla mitoilla. Silloin ollaan jo ns. puolitiessä. Mittasuhteet ovat valmiiksi oikein ja päästään hyvään lopputulokseen pienillä korjauksilla.
Tärkeintä on, että et tyydy huonosti istuviin housuihin vaan lähdet tekemään parempaa, koska se on mahdollista! Jos lahje kiertää, takareiteen tulee laskoksia, tai eteen vedoksia - kaikki nämä on mahdollista korjata, olipa kehosi minkä muotoinen tahansa.
Kun housut tuntuvat hyviltä jaloissa, se antaa positiivisen vireen koko olemukseen. Ei kai kukaan voi olla hyvällä tuulella jos housut on hankalasti päällä!
Peruskaava, joka on piirretty omien mittojen perusteella, toimii hyvin kaavan muokkauksen perustana. Kun lähtökohta on valmiiksi omalle vartalolle sopiva, on se helppo muokata istuvaksi. Kun korjaat kaavan kerralla hyväksi, sama housukaava toimii perustana erilaisten housujen kuosittelussa niin kauan kuin kokosi säilyy samana!