Hihan kaavoittaminen – vinkkejä kaavan tekemiseen

Hihan kaavoittaminen on helppoa, kun ymmärrät kuosittelun perusperiaatteet. Erilaisten hihojen tekemistä ei kannata arkailla, vaan suosittelen kokeilemaan rohkeasti! Tietysti kannattaa huomioida vartalon malli myöskin hihassa. Harkitse, että haluatko korostaa hihalla hartian seutua vai häivyttää. Ota huomioon myös materiaalin käyttäytyminen, kaikki hihamallit sovi esimerkiksi paksuille, huonosti laskeutuville materiaaleille.

 

Hihan kaavoittaminen alkaa suunnittelulla. Kun lähdet suunnittelemaan ja kuosittelemaan vaatteeseen hihaa, sinun täytyy miettiä minkä tyyppisen hihan haluat tehdä. On olemassa kahdenlaisia hihoja: miehustan kanssa kuositeltavat hihat ja irrallisina kuositeltavat hihat. Hihan kaava kuosittellaan mm. kimono- ja raglanhihassa miehustaan liitettynä. Irrallisiena kaavana kuositeltavia hihoja ovat ovat istutetut, poimutetut, kellotetut, laskostetut, alennetut ja erikoishihat.

 

 

Valitse hihamalliin sopiva materiaali

Kuten miehustakappaleessakin, eri materiaalit käyttäytyvät hihassa eri tavalla. Siksi on tärkeää että huomioit materiaalin laskeutuvuuden kun suunnittelet hihaa. Valitse materiaali ja hihan malli sen mukaan haluatko sen myötäilevän käsivartta vai menevän käsivarresta poispäin. Esimerkiksi poimutetussa hihassa ohut ja valuva sifonki näyttää aivan eriltä kuin esimerkiksi jäykempi sametti tai tafti.

Materiaalin jäykkyys vaikuttaa lopputulokseen, joten pohdi tarkkaan millaisen lopputuloksen haluat. Esimerkiksi kellotetussa hihassa kellotuksen määrä lasketaan sen mukaan kuinka runsas hihasta pitää tulla. Runsaasti kellotettu hiha jäykähkösta tai laskeutuvasta kankaasta tehtynä näyttää aivan erilaiselta. Suosittelenkin kokeilemaan erilaisia hihoja eri tyyppisistä materiaaleista tehtynä, koska vain siten voit oppia kuinka eri materiaalit hihoissa käyttäytyy.

Hihan kaavoittaminen alkaa mallianalyysistä 

Hihan kaavoittaminen tapahtuu samalla periaatteella kuin miehustan kuosittelussa eli lähde liikkeelle mallianalyysistä. Vertaa mallia peruskaavaan, jossa on pitkä perushiha ja mieti ainakin nämä 4 asiaa: 

 

1. Päätä aluksi minkä tyyppinen ja pituinen hiha on. Millainen hiha on muodoltaan ja linjoiltaan. Onko se tehty yhdestä, kahdesta tai useammasta kappaleesta. Onko se kiinteä vai väljä. Millaisia leikkauksia tai yksityiskohtia hihassa on. 

 

2. Mieti kuinka leveä hiha on. Hihan kaavaa voidaan leventää tai kaventaa. Kaavaa levitetään silloin, kun halutaan tehdä poimutusta, kellotusta, laskoksia tai vedoksia hihaan. Levitys voidaan tehdä koko hihaan tai vain siihen kohtaan missä näitä ylimääräisiä varoja tarvitaan. Yleensä peruskaavan hihan kavennusta tehdään silloin, kun on kyse joustavasta materiaalista ja halutaan kiinteämpi hiha.

 

3.  Mieti ja merkitse ylös erilaiset yksityiskohdat kuten leikkaukset. Tärkeää on pohtia mistä leikkaus alkaa ja mihin päättyy sekä mihin suuntaan leikkaus menee. Mieti myös leikkausten yhteydessä olevat laskokset, kellotukset, poimutukset ja vedokset. Suunnan ja alkamis ja päättymiskohdan lisäksi mieti kuinka paljon poimutusta, laskostusta tai kellotusta on.

 

4. Jos hihassa on ranneke, mieti kuinka korkea se on ja minkä muotoinen. Rannekkeita voi tehdä monella eri tavalla! Mieti tässä kohtaa myös halkio, joka yleensä täytyy tehdä kiinteään rannekkeelliseen hihaan. Eli pohdi halkion paikka ja pituus.

 

 

Tee mallinmerkintä

Merkitse kaavaan ne kohdat, joihin tarvitsee tehdä lisäyksiä tai poistoja. Merkitse myös kuinka paljon lisäystä tai poistoa tehdään. Jaa peruskaava pystysuorilla viivoilla osiin silloin kun haluat leventää tai kaventaa. Ja vaakalinjaisiin osiin kun haluat lyhentää tai pidentää. Jos leikkausten, laskosten tai vedosten suunta on joku muu kuin pysty tai vaaka, piirrä oikea suunta kaavaan.

 

Hihan kaavoittaminen

Jos hiha tuntuu olevan liian kapea eikä sitä voi levittää vaikkapa mallin takia, niin voit lisätä väljyyttä miehustaan vähän enemmän. Silloin käsivarsi saa tilaa liikkua ja vaate on mukavampi päällä. Väljyyttä voi lisätä hihaan myös alentamalla kädentietä, jolloin myös hiha levenee. Katso kädentien alentamisesta erillinen ohje täältä.

 

Syötös hihassa

Joustamattoman kankaan peruskaavan hihassa on pyöriöllä aina syötöstä, jotta hiha saadaan istumaan kädentielle. Joustavassa kankaassa syötöstä ei tarvita, koska kangas joustaa sen verran, että käsivartta pystyy liikuttamaan. Se, kuinka paljon syötöstä tarvitaan riippuu materiaalista ja hihan pyöriön korkeudesta. Mitä korkeampi hihan pyöriö on, sitä enemmän syötöstä tarvitaan.

 

Syötöksen määrä riippuu mm. käsivarren ympärysmitasta. Sen määrää voidaan muuttaa eli voit vähentää sitä tai jopa kokonaan poistaa. Ota kuitenkin tässä huomioon materiaali, josta hihan valmistat sekä hihan malli. Esimerkiksi alaspäin levenevässä, kellotetussa hihassa syötös voidaan poistaa joko osittain tai kokonaan. Mitä enemmän hiha levenee sitä vähemmän syötöstä tarvitaan. Katso tästä ohje alla olevasta videosta.

 

Jos teet hihan päälle sauman, voit sauman yhteydessä poistaa syötöksen kokonaan, koska olkapään kaarevuus tulee käsiteltyä saumassa. Eli toisin sanoen tehdään saumaan muotolaskos, jossa ylimääräinen syötös poistuu. Ota huomioon, että eri materiaaleissa syötös käyttäytyy eri tavalla. Esimerkiksi kudotussa villakankaassa syötös uppoaa saumaan helposti, mutta ohuessa joustamattomassa kankaassa täytyy varoa ryppyjen syntymistä. 

 

 

Poimutettu tai laskostettu hiha

Jos hihassa on pyöriöllä poimuja tai laskoksia, lisää kaavaan sekä leveyttä että pituutta eli korota pyöriötä. Korotuksen määrä riippuu laskosten syvyydestä tai poimutuksen määrästä. Mitä enemmän näitä on, sitä enemmän täytyy korottaa pyöriötä, jotta poimutukset ja laskokset pääsevät oikeuksiinsa. Istuta poimutettu hiha  1-2 cm ylemmäksi olalla. Näin poimutukset asettuvat paremmin eikä hiha näytä siltä, että se tipahtaa olkapäältä.

 

Mikäli levität hihaa myös alhaalta ja ompelet siihen rannekeen  tai laitat esim. kuminauhan hihansuuhun, lisää pituutta myös hihan alaosaan. Mitä enemmän on poimutusta tai syvempiä laskokset ovat, sitä enemmän täytyy pituutta lisätä. Jotta poimutukset ja laskokset saavat tilaa asettua. Jos pituutta on liian vähän, menee kangas käsivartta pitkin, eikä se näytä tässä mallissa hyvältä. Mieti siis haluatko lopputuloksen olevan runsas vai niukka.

 

 

Ranneke hihassa

Kun hihassa on maksimissaan 5 cm leveä ranneke, voit piirtää kaavan siihen  ilman peruskaavaa. Kaava on silloin suora rannekkeen levyinen ja hihansuun pituinen kaitale, johon on lisätty napitusvara.  Jos teet rannekkeesta keveämmän, piirrä siihen kaava peruskaavasta.  Tämä siksi, koska käsivarsi levenee ranteesta ylöspäin. Ja jos ranneke on leveä ja käsivartta myötäilevä, täytyy myös kaava tehdä käsivarren muotoon. Yleensä rannekkeellisissa hihoissa on myös halkio, jonka paikka on yleensä takakappaleen keskellä.

 

Yksi vinkki hihan ompeluun

Kun ompelet hihaa kiinni miehustaan, huomioi mihin suuntaan käännät saumanvarat kädentiellä. Harkitse siis käännätkö saumanvarat hihaan päin vai miehustaan päin. Hihaan päin käännetty saumanvara kohottaa hihaa käsivarresta ulospäin ja miehustaan päin käännetyt saumanvarat taas painaa hihaa käsivartta kohti. Kannattaa kokeilla tätä eri materiaaleilla ja tarkkailla kuinka  saumanvarojen kääntäminen vaikuttaa hihan ulkonäköön.

 

 

Haluatko oppia kaavoittamista helposti kotona? Tilaa uutiskirje, niin saat tiedon seuraavasta alkavista kursseista suoraan sähköpostiisi!