Haluatko tehdä väljän vaatteen, jossa on alennettu hiha? Kuinkas teet sen? Tästä artikkalista löydät ohjeet olkalinjan pidentämiseen, kädentien alentamiseen sekä hihan pyöriön madaltamiseen. Jutun lopussa olevasta videosta saat selkeät ohjeet kuinka sen teet.
Usein hihan alentaminen tehdään väljään vaatteeseen. Kun haluat lisätä väljyyttä peruskaavaan voit tehdä sen kaavan keskellä. Eli halkaiset peruskaavan ja yhdistät osat niin, että väliin jää x määrä ylimääräistä. (Ks. video) Samalla tavalla voit lisätä kaavaan pituutta. Usein väljyyttä lisätään esimerkiksi kädentien alentamisen ja olkalinjan leventämisen yhteydessä, jotta käsivarrelle jää tilaa liikkua.
Kannattaa miettiä hihan ja miehustan väljyyden lisäminen suhteessa toisiinsa. Olen nähnyt ja kokeillut teollisesti valmistettuja paitoja, joissa on leveä miehusta ja kapea, alennettu hiha. Koska itse tunnen herkästi vaatteen saumat, nämä paidat tuntuvat ahdistavilta päällä. Tuntuu, että vaate ei pääse luonnollisesti laskeutumaan, vaan kiristää liikaa hihan suunnalta. Aivan kuin kädentien sauma olisi väärässä paikassa ja vaatetta joutuu jatkuvasti korjaamaan päällä.
Silloin kun hihaan ja miehustaan lisätty väljyys on suhteessa samansuuntainen, tuntuu vaate paremmalta päällä. Ja näyttääkin. Ja jos vaate tuntuu ja näyttää hyvältä päällä, siitä tulee luottovaate ja sitä haluaa käyttää pitkään. Siksi kannustan sinua oikeasti pohtimaan miehustan ja hihan väljyyden määrää.
Alla näet työjärjestyksen hihan alentamiseen. Saat ohjeet myös jutun lopussa videolla. Tässä ohjeessa avataan muotolaskokset kädentielle toisin kuin edellisessä ohjeessa. Näet siis mitä tapahtuu kun muotolaskokset avataan näin.
Olkalinjan pidentämisen työjärjestys
- Lisää tarvittaessa väljyyttä etu- ja takakappaleen sekä hihan keskelle.
- Siirrä rintamuotolaskoksesta väljyyttä kädentielle; piirrä viiva rinnan korkeimman kohdan pisteestä kädentielle ja tee tästä aukileikkaus.
- Käännä rintamuotolaskosta vasemmalle, niin että kädentielle avautuu muotolaskos. Voit sulkea rintamuotolaskoksen joko osittain tai kokonaan, vaatteen mallista ja väljyydestä riippuen.
- Siirrä myös hartiamuotolaskoksesta väljyyttä kädentielle eli tee aukileikkaus kädentielle ja sulje alkuperäinen muotolaskos. Etu- ja takakappaleen puolella lisää suunnilleen saman verran väljyyttä.
- Levennä miehustaa ja alenna kädentietä haluamasi määrä sekä edessä että takana.
- Piirrä etukappaleen kädentien kaari. Huomaa että olalta kaari lähtee 90 asteen kulmassa alaspäin.
- Jatka takakappaleen hakkimerkkiä vasemmalle. Piirrä sitten takakappaleen kädentien kaari. Tarkista että kaari lähtee olalta 90 asteen kulmassa. Kiinnitä huomiota kaaren muotoon, että se näyttää kauniilta ja etenee sulavasti.
- Piirrä etu- ja takakappaleen sivut.
Hiha: leventäminen ja pyöriön alentaminen
- Madalla hihan pyöriötä saman verran kun levitit olkalinjaa miehustassa. Piirrä vaakasuora, joka on kohtisuorassa hihan langansuunnan kanssa.
- Alenna pyöriöviivaa ½ miehustan kädentien alennuksesta.
- Piirrä hihan keskimerkki.
- Mittaa etukappaleen kädentien pituus.
- Siirrä sama mitta hihan etuhihan puolelle keskimerkistä alasäin.. Piirrä sujuvasti kaartuva viiva, joka kulkee hihan hakkimerkin kautta uudelle kädentieviivalle. Hiha leviää tarvittavan määrän, jotta mitta on sama kuin etukappaleen miehustan kädentiellä.
- Mittaa takakappaleen kädentien pituus. Siirrä sama mitta hihan keskimerkistä alaspäin hakkimerkin kautta kädentieviivalle. Joskus pyöriön mitta voi olla vähän pidempi kuin kädentien kaari, riippuen mallista ja materiaalista. Periaatteena on että mitä leveämpi hiha, sen vähemmän syötöstä.
- Piirrä hihan sivuviivat. Muotoile hihansuu ja lyhennä hihaa tarvittaessa. Tee myös muut tarvittavat muutokset.
- Muista merkitä kaavoihin langansuunnat.
Katso tästä videosta tarkemmat ohjeet:
Haluatko oppia lisää kaavoitusta helposti kotona? Tutustu kursseihin!