Kuinka voit ommella vaatteita luovasti, mutta järkevästi?
Oletko koskaan ajatellut vaatetta ikään kuin uniikkina taideteoksena,
luovana toteutuksena jolla on myös käyttöarvo?
Tässä postauksessa käyn läpi luovan vaatteen valmistuksen prosessia. jossa ei lähdetä liikkeelle valmiista ohjeesta ja kaavasta, vaan luodaan vaate täysin itse.
Mutta, voiko vaate ylipäätään olla taideteos?
Taideteoshan on tehty yleensä katsomista, kuulemista, tuntemista ja kokemista varten. Sen päätarkoitus on herättää tunteita ja liikauttaa ihmisen sisintä. Taideteoksen ei tarvitse sinänsä olla käytännöllinen, taide on arvo jo sinänsä.
Vaatteella taas on käyttötarkoitus eli funktio. Se tehdään tietynlaista käyttöa varten. Vaatteen pitää kestää käyttöä ja huoltoa, mielellään mahdollisimman pitkään säilyä hyvänä. Sen pitää olla mukava, toimiva, laadukkaasta materiaalista valmistettu jne.
Perinteisesti ajateltuna vaate voisi olla taideteos, jos se on luotu vitriiniin katseltavaksi ja ihasteltavaksi. Mutta ei käytettäväksi. Nykytaiteessa vaate voi toimia osana teosta, vaikka se on käytössä. Vaate voi ottaa kantaa tai sillä voidaan kertoa tarinaa tai tuoda esiin arvoja monella tavalla.
Mutta, jos ajatellaan vaatteen valmistuksen prosessia. Olen sitä mieltä, että myös vaatteen valmistukseen voi suhtautua kuten taideteoksen luomiseen.
Voit lähteä suunnittelemaan vaatetta luovasti, heittää hulluimmatkin ideat paperille. Vasta vaatteen kaavoittamisen vaiheessa astuu konkretia kehiin, jolloin ideoille haetaan mahdollisimman käytännöllinen ratkaisu. Myös kaavoituksessa tarvitaan luovuutta, pitäähän sinun saada ideasi toteutettavaan muotoon.
Kuinka ommella vaatteita luovalla tavalla?
Voit suunnitella ja ommella vaatteita luovasti esimerkiksi siten että et otakaan valmista kaavaa ja ohjetta, vaan luot vaatteen alusta saakka itse.
Katso alta kolme vaihetta, jotka minä käyn läpi kun haluan ommella vaatteita alusta saakka luoden uutta.
1. Millaiseen käyttöön haluan ommella vaatteen?
Itselläni vaatteen valmistukseen on olemassa aina tarve. En koskaan tee vaatetta huvikseni, vaan joko itselleni tai jollekin toisella jotakin tiettyä tarkoitusta varten.
Ihan aluksi ennen kuin lähden suunnittelemaan vaatetta mietin, miltä juuri tämä vaate tuntuu päälläni.
Lisäksi kysyn itseltäni
Kuinka haluavan sen asettuvan päälleni eri kohdissa?
Millaisen olon tai tunteen haluan vaatteen minulle antavan?
Haluanko siltä turvaa, lämpöä, rohkeutta, itsevarmuutta jne ?
Tämä vaihe on tärkeä, koska se määrittelee millaisesta kankaasta lähden vaatetta työstämään!
2. Miltä vaatteen pitää näyttää?
Vasta toisena asiana lähden miettimään värejä ja ulkoasua. Tässä vaiheessa teen suunnitelmasta visuaalisen; piirtelen erilaisia muotoja ja malleja, kokeilen värejä ja muita yksityiskohtia. Koitan saada haluamani tunnelman visuaaliseen muotoon.
Kun vaatteen oikea olemus on löytynyt, alan miettimään yksityiskohtia. Millainen kaulus, millaiset taskut ja missä kohtaa, minkä tyyppinen hiha jne. Kun teen päätöksia, on mielessä vahvasti vaatteen käyttötarkoitus, mutta myös ulkoasu. Miltä haluan lopullisen vaatteen näyttävän?
Samalla sekä antoisinta että haastavinta on minun mielestä juuri suunnitteluvaihe. Haastavinta juuri siksi, että aina en meinaa osata päättää kaikkia ratkaisuja kun vaihtoehtoja on niin paljon!
Saatan tehdä useampia luonnoksia vaatteesta ennen kuin päätän sen lopullisen muodon. Piirtäminen on tärkeä vaihe kun haen vaatteeseen muotoa, kynän liike aktivoi aivot toimimaan ilman verbaalisia rajoitteita. Käden liike synnyttää uusia, erilaisia muotoja ja yksityiskohtia.
Suunnitteluprosessi voi kestää kauankin ja se etenee systemaattisesti lopullisen mallin valintaan. Tässä kohtaa viimeistään minun täytyy ruveta hankkimaan kangasta mitä ommella!
Kun olen saanut päätettyä millainen vaatteesta tulee, onkin helppo alkaa tekemään vaatteeseen kaavaa.
3. Millainen kaavan pitää olla?
Kun lähden tekemään suunnittelemaani vaatteeseen kaavaa, valitsen oikealla väljyydellä olevan peruskaavan pohjaksi ja lähden siitä kuosittelemaan haluamaani mallia.
Kuosittelua en käy tässä läpi sen perusteellisemmin, mutta olen tehnyt kuosittelusta postauksen jonka voit lukea täältä. Samasta jutusta löytyy myös yksityiskohtainen ohjeistus perhoshihaisen mekon kuositteluun.
Kuosittelussa vaate saa muodon ja minä saan kaavat, joilla leikkaan kankaat. Jos on tosi kallis kangas kyseessä ja vaikeampi malli, saatan tehdä koeversion vanhasta lakanasta, mutta en aina.
Kokemus auttaa hahmottamaan kaavaa ja mitä enemmän vaatteita ehdit ommella, sitä kokeneempi sinusta tulee myös kaavan tekemisessä.
Voin hyödyntää myös aikaisemmin tekemiäni kaavoja, jotka on minun omilla mitoilla tehtyjä. Jos väljyys on sopiva, voin usein suoraan käyttää vaikkapa mekon yläosaa kaavassa jos se muuten sopii kuvioon. Hihan voin sitten nopeasti kuositella suunnitelmani mukaiseksi.
No, mitäs iloa luovasta prosessista on minulle?
Tykkään siitä, että saan lähteä ompelemaan vaatetta niin ettei minun tarvitse lukea ohjeita. Koska olen tehnyt kaavan itse, olen myös miettinyt rakenteet ja muut ompeluratkaisut, ennen kun olen ehtinyt yhtäkään saumaa ommella.
Tämä on minun mielestä tosi vapauttavaa, nimittäin minulle ohjeiden lukeminen on ollut aina tosi vaikeaa. Olen aina tykännyt ajatella asiat ja työvaiheet itse omalla tavallani.
Kun teen tällä tavalla vaatteen, se yleensä onnistuu aina. Ompelussa joudun toki skarppaamaan tosi paljon, koska en ole mikään tarkkojen yksityiskohtien tekijä. Tykkään enemmän tehdä suurempia linjoja ja kokonaisuuksia.
Haluan kuitenkin ommella huolellisesti ja siksi ompeluvaihe on minulle tosi hidas. Tästä syystä en muuten toimi ammattiompelijana vaikka siihen minulla koulutus onkin :). Jään liiaksi viilaamaan yksityiskohtia ja asiakastöihin menisi aivan liikaa aikaa.
Mutta itselle on kiva ommella ja ihan parasta on siinä vaiheessa, kun vaate on täysin valmis! Nimittäin harvoin tarvitsee enää tässä vaiheessa korjailla mitään, koska olen jo kaavoitusvaiheessa tehnyt kaavan oman kokoiseksi ja huomioinut mallissa kehoni muodon.
Tunnen, että lopputulos on täysin itseni tuotos, kuten vaikkapa maalattu taulu. Olen suunnitellut vaatteen, tehnyt siihen kaavan ja ommellut vaatteen ihan itse valmiiksi.
Ja hei, tämä juuri on se JUTTU josta voin sanoa, että vaate on kuin taideteos! Kun se on kokonaan oma luomus, ideasta valmiiksi vaatteeksi.
Meillä kaikilla on niin omanlaiset ajatukset ja ideat vaatteistakin ja on hienoa, että monet uskaltavat toteuttaa nämä ideat rohkeasti itseensä luottaen. Vaatteellakin on sanoma ja meidän tehtävä on tuoda se sanoma esiin!
Oletko sinä toteuttanut vaatteita luovasti, itse suunnitellen? Olisi ihana kuulla näistä projekteista lisää! Jos haluat kertoa näistä tai kysyä jotain minulta, laita viestiä silja@kaavakoulu.fi.
Kuulen mielelläni sinusta!
Luovin ajatuksin
♥️ Silja